Στο αποψινό report του Moody’s είναι στραμμένο το ενδιαφέρον της ελληνικής αγοράς, καθώς ο αμερικανικός οίκος είναι ο τελευταίος από τους «μεγάλους», ο οποίος εξακολουθεί να τοποθετεί τη χώρα εκτός της επενδυτικής βαθμίδας, δηλαδή στην κατηγορία… σκουπίδια.
Αυτή η υστέρηση σε σχέση με τους υπόλοιπους τρεις οίκους, δηλαδή τον Fitch, τον Standard & Poor’s και τον DBRS, έχει καλλιεργήσει υψηλές προσδοκίες για μια πιθανή αναβάθμιση στο «Baa3», δηλαδή εντός του εύρους του investment grade.
Μια τέτοια κίνηση, αφενός θα ευθυγραμμίσει τον Moody’s με το… «Big-4», αφετέρου θα επισφραγίσει την πλήρη επιστροφή της Ελλάδας στην κατηγορία της επενδυτικής βαθμίδας, δεδομένου ότι θα έχει και επισήμως την ταμπέλα του investment grade από τους οίκους, οι οποίοι ελέγχουν άνω του 90% της αγοράς.
Βέβαια, τίποτα δεν πρέπει να θεωρείται δεδομένο, καθώς αυτήν την στιγμή η τρέχουσα αξιολόγηση «Ba1» συνοδεύεται από «σταθερό» outlook. Και μην ξεχνάμε ότι στην τελευταία αναθεώρηση της ελληνικής αξιολόγησης, ο Moody’s προχώρησε σε διπλή αναβάθμιση.
Αυτό σημαίνει ότι δεν αποκλείεται ο αμερικανικός οίκος να μη βιαστεί και να περιμένει έως τον Σεπτέμβριο του 2024 (το επόμενο προγραμματισμένο report για την Ελλάδα), ώστε να κλείσει οριστικά τον πολυετή κύκλο των… σκουπιδιών, ο οποίος άνοιξε με το ξέσπασμα της οικονομικής κρίσης.
Τι σημαίνει για ομόλογα και μετοχές
Σε κάθε περίπτωση, για τις αγορές, το ελληνικό ομόλογο ήδη θεωρείται ως investment grade, γεγονός το οποίο αντανακλάται στις τρέχουσες αποδόσεις των κρατικών τίτλων.
Είναι ενδεικτικό ότι, αυτήν την στιγμή, το κόστος δανεισμού στη 10ετία δεν ξεπερνά το 3,2%, με το spread έναντι της Γερμανίας να κυμαίνεται κάτω των 90 μονάδων βασης.
Μάλιστα, η χώρα μας απολαμβάνει χαμηλότερο κόστος δανεισμού σε σχέση με την Ιταλία (3,65%) και παρόμοιο κόστος δανεισμού με την Ισπανία (3,2%) και την Κύπρο (3,2%).
Παρότι οι αγορές έχουν ήδη προεξοφλήσει την επενδυτική βαθμίδα, η τυπική αναβάθμιση από τον Moody’s μπορεί να επιφέρει ορισμένες νέες ροές κεφαλαίων προς τα ομόλογα, δεδομένου ότι υπάρχουν αρκετά funds, τα οποία επενδύουν αποκλειστικά σε investment grade τίτλους και τα οποία περιμένουν το σήμα του Moody’s, προκειμένου να ρίξουν τα χρήματά τους.
Αυτό σημαίνει ότι μόλις ο αμερικανικός οίκος επιβεβαιώσει το investment grade των ελληνικών ομολόγων, τότε είναι πιθανό να υπάρξει μια εισροή κεφαλαίων από ξένα funds, τα οποία θα σπεύσουν να αξιοποιήσουν τις σχετικά υψηλές αποδόσεις που προσφέρουν τα ασφαλή και με τη.. βούλα ελληνικά ομόλογα.
Όσον αφορά το Χρηματιστήριο, η είδηση της αναβάθμισης, κατά πάσα πιθανότητα, θα έχει ελάχιστο έως μηδαμινό αντίκτυπο -τουλάχιστον σε βραχυπρόθεσμο επίπεδο. Όμως, μακροπρόθεσμα είναι βέβαιο ότι θα ωφελήσει σημαντικά τις ελληνικές μετοχές, οι οποίες θα καταστούν ακόμη πιο ελκυστικές στα «μάτια» των ξένων.
Μην ξεχνάμε, δε, ότι το μεγάλο «μπαμ» για το Χρηματιστήριο θα πραγματοποιηθεί, όταν το ίδιο αναβαθμιστεί στις λεγόμενες ώριμες ή αναπτυγμένες αγορές (φέτος αναμένεται να εισέλθει στο «watchlist»), αναγκαία συνθήκη του οποίου είναι η απόκτηση της επενδυτικής βαθμίδας από τους οίκους αξιολόγησης.
Οι επόμενες αξιολογήσεις
Μετά την αποψινή ετυμηγορία του Moody’s, ακολουθούν στις 19 Απριλίου η αξιολόγηση του S&P και στις 31 Μαΐου η αξιολόγηση του Fitch. Και οι δύο έχουν ήδη επαναφέρει την Ελλάδα στο investment grade από τον Οκτώβριο και τον Δεκέμβριο, αντίστοιχα.