Με μια μεγάλη «βουτιά» ξεκίνησε η εβδομάδα για το Χρηματιστήριο Αθηνών, το οποίο κατέγραψε τη χειρότερη συνεδρίαση από τις 26 Ιουνίου και ταυτόχρονα, υποχώρησε κάτω των 1.400 μονάδων για πρώτη φορά έπειτα από έναν μήνα.
Οι εκτεταμένες και μαζικές ρευστοποιήσεις, οι οποίες προσέλαβαν ευρείες διαστάσεις ιδίως στις τελικές δημοπρασίες, οδήγησαν τον Γενικό Δείκτη στο -2,51% και τις 1.391 μονάδες, οι οποίες αποτέλεσαν και το χαμηλό ημέρας.
Για σήμερα, λοιπόν, το μεγάλο ερώτημα αφορά κατά πόσο αυτή η καθοδική κίνηση θα έχει συνέχεια ή οι αγοραστές θα επιστρέψουν, επαναφέροντας την… τάξη στην ελληνική αγορά.
Το βέβαιο είναι ότι η Λεωφόρος Αθηνών, μέχρι και χθες, «έτρεχε» ένα… ασταμάτητο ράλι διάρκειας πέντε μηνών. Από τις 1.111 μονάδες στις 9 Οκτωβρίου, ουσιαστικά, η αγορά ουδέποτε είχε διορθώσει, κινούμενη σταθερά ανοδικά.
Επομένως, το ξέσπασμα των πωλητών μπορεί να θεωρηθεί και λογικό και αναμενόμενο, δίνοντας στο Χρηματιστήριο την ευκαιρία να πάρει τις κατάλληλες ανάσες.
Και σίγουρα, αυτή η αναδίπλωση δεν αναιρεί το μακροπρόθεσμο ανοδικό story. Εξάλλου, ο Γενικός Δείκτης έχει μαξιλαράκι τουλάχιστον 100 μονάδων από τους κινητούς μέσους όρους των τελευταίων 200 συνεδριάσεων (απλός και εκθετικός).
Η προσοχή στην ΕΤΕ
Στο ταμπλό, τώρα, η προσοχή των αναλυτών στρέφεται σήμερα στην Εθνική Τράπεζα, η οποία ανακοινώνει τα οικονομικά μεγέθη του προηγούμενου 12μηνου, ολοκληρώνοντας τον κύκλο των τραπεζικών αποτελεσμάτων.
Μεγέθη δημοσιεύσει εντός της ημέρας και η Aegean, ενώ αύριο (13/3) είναι η σειρά των Titan και ΟΠΑΠ.
Σήμερα, στο μεταξύ, η μετοχή της Τρ. Πειραιώς διαπραγματεύεται με νέα, αυξημένη στάθμιση στους δείκτες του Χρηματιστηρίου, καθώς η ενισχυμένη διασπορά, ως απόρροια του πρόσφατου placement, βελτιώνει τον συντελεστή της τράπεζας. Το ίδιο θα συμβεί και τη Δευτέρα (18/3) με τους δείκτες FTSE Russell, με το rebalancing να λαμβάνει χώρα στο κλείσιμο της προσεχούς Παρασκευής (15/3).
Η εικόνα στο εξωτερικό
Στο εξωτερικό, η προσοχή των επενδυτών εστιάζει στα στοιχεία για τον αμερικανικό πληθωρισμό του Φεβρουαρίου, τα οποία θα δημοσιευθούν το μεσημέρι στις 3.30 ώρα Ελλάδας.
Το αποτέλεσμα θα κρίνει σε μεγάλο βαθμό τον οδικό χάρτη της Federal Reserve, δηλαδή της ομοσπονδιακής τράπεζας των ΗΠΑ, για την πορεία χαλάρωσης της σφιχτής νομισματικής πολιτικής.
Οι αναλυτές περιμένουν ότι ο ετήσιος δείκτης τιμών καταναλωτή θα καθοριστεί στο 3,1% (Ιανουάριος 3,1%), με τον λεγόμενο «σκληρό» δείκτη να διαμορφώνεται στο 3,7% (Ιανουάριος 3,9%).
Εφόσον επιβεβαιωθούν οι παραπάνω εκτιμήσεις, τότε η Fed δεν πρόκειται να προχωρήσει σε άμεση μείωση των επιτοκίων, δεδομένου του επίμονου χαρακτήρα του πληθωρισμού. Αυτό σημαίνει ότι η πολυαναμενόμενη χαλάρωση της νομισματικής πολιτικής θα ξεκινήσει ενδεχομένως το καλοκαίρι, στη συνεδρίαση του Ιουνίου.
Μέσα σ’ αυτό το πλαίσιο, τα futures στη Wall Street σημειώνουν μικρή άνοδο, με τον Dow Jones να βρίσκεται στις +65 μονάδες. Ήπια κέρδη εμφανίζουν και τα προσυμβόλαια στην Ευρώπη.
Στην Ασία, ο Χανγκ Σενγκ στο Χονγκ Κονγκ ξεχώρισε στο +3% και σκαρφάλωσε στις 17.114 μονάδες, ενώ ο Nikkei στην Ιαπωνία παρέμεινε σε αρνητικό έδαφος, υπό τον φόβο αύξησης των επιτοκίων της Bank of Japan.
(Τα παραπάνω αποτελούν προϊόν δημοσιογραφικής έρευνας και δεν συνιστούν προτροπή για αγορά, πώληση ή διακράτηση οποιασδήποτε μετοχής)