Με έναν σαφώς πιο… βραδύ ρυθμό κινείται φέτος ο δείκτης Ενέργειας και Κοινής Ωφέλειας (FTSE_EU) στο Χρηματιστήριο Αθηνών, με την απόδοση από τις αρχές του 2024 να κυμαίνεται περίπου στο ήμισυ του Γενικού Δείκτη, δηλαδή στο +5% έναντι +10% στην υπόλοιπη αγορά.
Φυσικά, αυτή η εξέλιξη συνιστά απότοκο της εύλογης αγοραστικής κόπωσης και του παραδοσιακού… rotation των επενδυτών, καθώς μην ξεχνάμε ότι την προηγούμενη διετία οι μετοχές του δείκτη αποτέλεσαν ένα ιδιαιτέρως «hot story», βελτιώνοντας θεαματικά τις αποτιμήσεις τους και ολοκληρώνοντας ένα εντυπωσιακό rerating, το οποίο παρέσυρε ανοδικά και την υπόλοιπα αγορά.
Είναι λογικό και επόμενο, άρα, αυτήν την στιγμή να υπάρχει μια επιβράδυνση της ανοδικής πορείας των επίμαχων μετοχών, η οποία οφείλεται και στη σταθεροποίηση των ενεργειακών τιμών σε παγκόσμιο επίπεδο, με το φυσικό αέριο, το πετρέλαιο και τα δικαιώματα άνθρακα να απέχουν παρασάγγας από τα ιστορικά υψηλά των προηγούμενων δύο ετών, συμβάλλοντας στον εξορθολογισμό των περιθωρίων κερδοφορίας.
Οι ηγέτιδες δυνάμεις
Σε κάθε περίπτωση, ακόμα και σ’ αυτό το πλαίσιο, «βλέπουμε» τη Motor Oil να ηγείται του δείκτη FTSE_EU, σε όρους απόδοσης, καταγράφοντας άνοδο κατά +17% από τις αρχές του έτους, παρά τη μερική διόρθωση από τα πρόσφατα ιστορικά υψηλά των 28 ευρώ.
Διψήφια άνοδο εμφανίζει και η Helleniq Energy, η οποία διευρύνεται κατά +11%, έχοντας επιστρέψει άνω των 8 ευρώ (υψηλό 6μήνου).
Η υπεραπόδοση αυτών των δύο μετοχών εξηγείται εύκολα από το γεγονός ότι αμφότερες σχεδόν… απουσίασαν από το rerating των προηγούμενων μηνών, παρακολουθώντας εξ αποστάσεως τις υπόλοιπες εταιρείες του κλάδου να καταρρίπτουν το ένα ρεκόρ μετά το άλλο. Επομένως, φέτος είναι η δική τους… στιγμή.
Από την πλευρά της, η Τέρνα Ενεργειακή, κόντρα στο αδύναμο ξεκίνημα του έτους, έχει τελευταία ανεβάσει ρυθμούς, χάρη στα σενάρια για το deal πώλησης του πλειοψηφικού πακέτου, και πλέον «βλέπει» ξανά τα 17 ευρώ, με σωρευτική άνοδο 8% μέσα στο 2024.
Αντίστροφη πορεία πραγματοποιεί η ΔΕΗ, η οποία αν και εισήλθε δυναμικά στο έτος, εδώ και μερικές εβδομάδες έχει «φρενάρει», περιορίζοντας στο +4% τη φετινή μεταβολή. Σ’ αυτό ενδεχομένως ευθύνεται και η όλη υπόθεση με το πιθανό πρόστιμο της Κομισιόν.
Ο ΑΔΜΗΕ, την ίδια στιγμή, προσφέρει μια συγκρατημένη απόδοση της τάξης του +3%, μην καταφέρνοντας ακόμη να αξιοποιήσει τους άκρως ελκυστικούς δείκτες P/E (κερδοφορία) και P/BV (λογιστική αξία).
Τέλος, η Mytilineos φαίνεται ότι έχει «εγκλωβιστεί» στη συσσώρευση το τελευταίο διάστημα, απέχοντας 10% από τα ιστορικά υψηλά των 39 ευρώ και αναζητώντας τον επόμενο καταλύτη, ο οποίος θα οδηγήσει στη πολυπόθητη διάσπαση του ψυχολογικού ορίου των 40 ευρώ.
Οι φετινές μεταβολές των εταιρειών του δείκτη Ενέργειας και Κοινής Ωφέλειας
• Motor Oil +17%
• Helleniq Energy +11%
• ΤΕΝΕΡΓ +8,8%
• ΔΕΗ +4,7%
• ΑΔΜΗΕ +3,6%
• ΕΥΑΘ +1,1%
• Mytilineos 0%
• Revoil -5,5%
• ΕΥΔΑΠ -7%