Διορθωτικά κινείται σήμερα (11/3) το Χρηματιστήριο Αθηνών, με τους πωλητές ελέγχουν πλήρως το ταμπλό και να κατοχυρώνουν ένα μέρος των φετινών κερδών, τα οποία μέχρι πρότινος άγγιζαν έως το +11%. Στο επίκεντρο των πιέσεων, μάλιστα, τίθενται οι τράπεζες, οι οποίες εμφανίζουν και τη μεγαλύτερη άνοδο μέσα στο 2024.
Αυτήν την στιγμή η αγορά οδεύει προς τη χειρότερη συνεδρίαση από τα μέσα Ιανουαρίου, με το αρνητικό κλίμα στο εξωτερικό να επιτείνει το εύρος των ρευστοποιήσεων. Παρ’ όλα αυτά, η Λεωφόρος Αθηνών δείχνει να βρίσκει στηρίξεις στις 1.410 μονάδες, μην επιτρέποντας μια περαιτέρω διολίσθηση, η οποία θα έθετε σε κίνδυνο τα κεκτημένα.
Κι όλα αυτά, ενόσω οι επενδυτές στρέφουν το βλέμμα αφενός στα εταιρικά αποτελέσματα του 2023, με τις Σαράντης, Εθνική, Aegean, Τιτάν και ΟΠΑΠ να δημοσιεύουν μέσα στην εβδομάδα τα οικονομικά μεγέθη του προηγούμενου 12μηνου, αφετέρου στο επικείμενο report του Moody’s, από τον οποίο η αγορά περιμένει την πολυπόθητη αναβάθμιση στην επενδυτική βαθμίδα.
Μέσα σ’ αυτό το πλαίσιο, ο Γενικός Δείκτης σημειώνει αξιοσημείωτη πτώση κατά 0,97% και διαμορφώνεται στις 1.413,41 μονάδες, χάνοντας περισσότερες από 13 μονάδες σε σχέση με το κλείσιμο της Παρασκευής (1.427,02 μονάδες).
Το τόξο των ημερήσιων διακυμάνσεων εκτείνεται σε 17 μονάδες (από 1.410,39 έως 1.427,71 μονάδες), με τον τζίρο των συναλλαγών να κυμαίνεται στα 60 εκατ. ευρώ, εκ των οποίων τα 9,9 εκατ. ευρώ αφορά προσυμφωνημένα πακέτα.
Στο ταμπλό, τώρα, η Τρ. Πειραιώς χάνει περίπου 2% και υποχωρεί κάτω των 4 ευρώ, δηλαδή της τιμής του πρόσφατου placement για το 27% των μετοχών του ΤΧΣ. Μάλιστα, η αξία των συναλλαγών φθάνει στα 21 εκατ. ευρώ. Απώλειες άνω του 1% παρουσιάζουν, επίσης, οι Eurobank, Alpha, ΔΕΗ, Mytilineos, ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ και Motor Oil.
Χρηματιστήριο: Οι βασικοί «παίχτες» που έριξαν το φράγμα των 100 δισ. ευρώ
Διορθώνουν οι τράπεζες
Ο τραπεζικός δείκτης τίθεται στο επίκεντρο των ρευστοποιήσεων, καθώς αναδιπλώνεται στο -1,11% και τις 1.217 μονάδες.
Η μετοχή της Τρ. Πειραιώς διολισθαίνει στο -1,8% και τα 3,976 ευρώ, έχοντας τζίρο άνω των 21 εκατ. ευρώ. Η μετοχή της Alpha Bank περιορίζεται στο -1,40% και το 1,695 ευρώ, η μετοχή της Eurobank διαπραγματεύεται στο -1,36% και το 1,885 ευρώ, ενώ η μετοχή της Εθνικής Τράπεζας σταθεροποιείται στα 7,01 ευρώ.
Η εικόνα στο ταμπλό
Στον δείκτη υψηλής κεφαλαιοποίησης (-1,00% και 3.423 μονάδες), η μετοχή της Motor Oil οπισθοχωρεί στο -2,2% και τα 27,1 ευρώ, με τις μετοχές των Τέρνα Ενεργειακή, Mytilineos, Ελλάκτωρ, ΔΕΗ, ΕΛΒΑΛΧΑΛΚΟΡ, Σαράντης, ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ και Lamda να έπονται άνω του 1%. Παράλληλα, οι μετοχές των Jumbo, Ηelleniq Energy, Titan και ΟΠΑΠ χάνουν έως 0,8%. Από την άλλη πλευρά, οι μετοχές των Viohalco και Coca – Cola αντιστέκονται στην πτώση, με οριακή άνοδο κατά 0,5%.
Όσον αφορά τον δείκτη μεσαίας κεφαλαιοποίησης (-1,08% και 4.106 μονάδες), η μετοχή της ΕΧΑΕ ξεχωρίζει αρνητικά στο -2% και τα 5,4 ευρώ, με τη μετοχή της Intracom Holdings να διορθώνει στο -2,3% και τα 3,80 ευρώ. Αλουμύλ, ΑΔΜΗΕ, Profile, Intrakat και Epsilon χάνουν έως και -2%. Αντίθετα, οι μετοχές των Τεχνικής Ολυμπιακής, ΕΥΑΘ και Dimand ενισχύονται κατά περίπου 1%. Ειδική μνεία πρέπει να γίνει στην Entersoft, όπου συνεχίζονται οι αγοραπωλησίες στην τιμή των 8 ευρώ, με την Olympia Group ήδη να ελέγχει το 17% του μετοχικού κεφαλαίου.
Συνολικά στο χρηματιστηριακό ταμπλό, 24 μετοχές κινούνται ανοδικά, 75 μετοχές σημειώνουν κάμψη, ενώ 16 μετοχές παραμένουν αμετάβλητες. Η κεφαλαιοποίηση της αγοράς κυμαίνεται στα 97,5 δισ. ευρώ.
Χρηματιστήριο: Τρίτη ημέρα πιέσεων στην Τρ. Πειραιώς – Πέφτει κάτω των 4 ευρώ
Προς τη χειρότερη συνεδρίαση από τον Ιανουάριο
Το Χρηματιστήριο Αθηνών οδεύει προς τη χειρότερη συνεδρίαση από τα μέσα Ιανουαρίου, κάτι απολύτως εύλογο και αναμενόμενο, αν λάβουμε υπόψη το εύρος και τη διάρκεια της ανοδικής κίνησης.
Μην ξεχνάμε ότι ο Γενικός Δείκτης από τις 1.111 μονάδες του Οκτωβρίου έφθασε έως τις 1.424 μονάδες, με το συνολικό ράλι πρόσκαιρα να ξεπερνά το 28%. Μάλιστα, από τις αρχές του 2024 η σωρευτική μεταβολή υπολογίζεται έως και το +11%.
Επομένως, είναι σαφές ότι οι αγοραστές έχουν πλέον… κουραστεί, σπεύδοντας να αφομοιώσουν τα κεκτημένα και να ρευστοποιήσουν ένα μέρος των μεγάλων κερδών. Εξάλλου, ας έχουμε κατά νου και το «buy the rumor, sell the news», το οποίο συχνά – πυκνά ακολουθούν οι traders.
Σε κάθε περίπτωση, η σημερινή πτώση δεν πρέπει να προξενεί ανησυχία, ενώ επ’ ουδενί αλλάζει το μακροπρόθεσμο story της αγοράς, το οποίο παραμένει ευοίωνο.
Στο μεταξύ, η ροή δημοσίευσης των εταιρικών αποτελεσμάτων συνεχίζεται κι αυτήν την εβδομάδα, εστιάζοντας κυρίως στα μεγέθη 12μηνου της Εθνικής Τράπεζας, τα οποία θα δημοσιευθούν αύριο (12/3).
Με την Εθνική ολοκληρώνεται ο κύκλος των υψηλών τραπεζικών κερδών του 2023, τα οποία έχουν καλλιεργήσει προσδοκίες για τη διανομή γενναιόδωρων μερισμάτων προς τους μετόχους. Όμως, όλα εξαρτώνται από τις τελικές αποφάσεις των ευρωπαϊκών εποπτικών αρχών.
Πέραν των τραπεζών, αποτελέσματα 12μηνου δημοσιεύουν και τα υπόλοιπα blue chips, καθώς σήμερα είναι η σειρά της Sarantis, ενώ αύριο -μαζί με την ΕΤΕ- ανακοινώσεις θα κάνει η Aegean. Την Τετάρτη (13/3) ακολουθούν ο ΟΠΑΠ και o Titan, ο οποίος βέβαια έχει ήδη προϊδεάσει για ένα ιστορικό έτος κερδοφορίας.
Η εβδομάδα ολοκληρώνεται την Παρασκευή, με την ετυμηγορία του Moody’s. Πρόκειται για τον μοναδικό οίκο αξιολόγησης, ο οποίος εξακολουθεί να διατηρεί την Ελλάδα στην κατηγορία… σκουπίδια. Η αγορά προσδοκά στην αναβάθμιση σε επενδυτική βαθμίδα, κάτι το οποίο θα πείσει και τους πλέον… δύσπιστους για το ολικό comeback της χώρας ως αξιόπιστης επενδυτικής επιλογής.
Ελεγχόμενη πτώση στην Ευρώπη
Ο πανευρωπαϊκός Stoxx 600 υποχωρεί ελεγχόμενα στο -0,51% και τις 500 μονάδες, καθώς ο γερμανικός DAX μειώνεται κατά 0,66%, ο βρετανικός FTSE 100 κατά 0,48%, ο γαλλικός CAC 40 κατά 0,41% και ο ιταλικός FTSE MIB κατά 0,55%. Στην άλλη πλευρά του Ατλαντικού, τα προσυμβόλαια του Dow Jones χάνουν 100 μονάδες.
Όσον αφορά την αγορά εμπορευμάτων, η τιμή του πετρελαίου είναι σχεδόν αμετάβλητη. Τα συμβόλαια Brent στην Ευρώπη διαμορφώνονται στο +0,09% και τα 82,1 δολάρια/βαρέλι, ενώ τα συμβόλαια WTI στις ΗΠΑ καθορίζονται στο +0,08% και τα 78,0 δολάρια/βαρέλι. Η τιμή του χρυσού, τέλος, ανέρχεται στο -0,06% και τα 2.184 δολάρια/ουγγιά.
(Τα παραπάνω αποτελούν προϊόν δημοσιογραφικής έρευνας και δεν συνιστούν προτροπή για αγορά, πώληση ή διακράτηση οποιασδήποτε μετοχής)