Συνεχίζεται η αφομοίωση των υψηλών 13ετίας στο Χρηματιστήριο Αθηνών, ενόσω η επενδυτική κοινότητα περιμένει τα «φρέσκα» εταιρικά αποτελέσματα, από τα οποία ξεχωρίζουν τα αυριανά (12/3) μεγέθη της Εθνικής Τράπεζας.
Το αρνητικό ξεκίνημα στην Ευρώπη, οπωσδήποτε, δίνει το προβάδισμα στους πωλητές, οι οποίοι ωστόσο δεν μοιάζουν ικανοί να απομακρύνουν τον Γενικό Δείκτη από τις 1.420 μονάδες, με τις στηρίξεις των 1.380 μονάδων να παραμένουν σε μεγάλη… απόσταση.
Την ίδια στιγμή, η προσοχή στρέφεται και στην Τρ. Πειραιώς, καθώς η ενίσχυση της διασποράς, ως απόρροια της πρόσφατης διάθεσης του 27% από το ΤΧΣ, βελτιώνει τη στάθμιση των μετοχών στους δείκτες MSCI και FTSE Russell.
Μέσα σ’ αυτό το πλαίσιο, ο Γενικός Δείκτης σημειώνει ανεπαίσθητη πτώση κατά 0,15% και διαμορφώνεται στις 1.424,84 μονάδες, χάνοντας δύο μονάδες σε σχέση με το κλείσιμο της Παρασκευής (1.427,02 μονάδες).
Το τόξο των ημερήσιων διακυμάνσεων εκτείνεται σε τέσσερις μονάδες (από 1.423,59 έως 1.427,48 μονάδες), με τον τζίρο των συναλλαγών να κυμαίνεται στα 8,5 εκατ. ευρώ.
Στο ταμπλό, τώρα, η μετοχή της Πειραιώς είναι σταθερή στα 4,05 ευρώ, έχοντας τζίρο άνω των 3 εκατ. ευρώ στο ημίωρο. Μικρή άνοδο έως 1% εμφανίζει η Εθνική Τράπεζα, ενώ στην Entersoft συνεχίζονται οι αγοραπωλησίες μετοχών στην τιμή των 8 ευρώ. Από την άλλη πλευρά, η Jumbo χάνει περίπου 1%, εξαιτίας της μικρής μείωσης στις πωλήσεις του Φεβρουαρίου (-3%).
Στάσιμες οι τράπεζες
Ο τραπεζικός δείκτης αφομοιώνει τα κεκτημένα, με αποτέλεσμα να βρίσκεται στο +0,02% και τις 1.230 μονάδες.
Η μετοχή της Εθνικής Τράπεζας ενισχύεται στο +0,91% και τα 7,078 ευρώ, η μετοχή της Πειραιώς σταθεροποιείται στα 4,05 ευρώ, η μετοχή της Eurobank διαπραγματεύεται στο -0,21% και το 1,907 ευρώ, ενώ η μετοχή της Alpha Bank ακολουθεί στο -0,17% και το 1,716 ευρώ.
Η εικόνα στο ταμπλό
Στον δείκτη υψηλής κεφαλαιοποίησης (-0,08% και 3.455 μονάδες), η μετοχή της Motor Oil οπισθοχωρεί στο -1,2% και τα 27,4 ευρώ, με τις μετοχές των Jumbo, Lamda, Ελλάκτωρ και Mytilineos να έπονται στο -0,8%. Η μετοχή της ΕΛΒΑΛΧΑΛΚΟΡ, παράλληλα, χάνει 1%. Από την άλλη πλευρά, η μετοχή της Autohellas διευρύνεται στο +0,7% και τα 13,5 ευρώ, ενώ οι μετοχές των Aegean και ΕΥΔΑΠ κερδίζουν 0,5%.
Όσον αφορά τον δείκτη μεσαίας κεφαλαιοποίησης (-0,43% και 4.141 μονάδες), η μετοχή της ΕΧΑΕ ξεχωρίζει αρνητικά στο -1,8% και τα 5,4 ευρώ, με τη μετοχή του ΟΛΠ να ακολουθεί στο -1% και τα 25,5 ευρώ. Αντίθετα, η μετοχή της Τεχνικής Ολυμπιακής αυξάνεται στο +2,5% και τα 2,87 ευρώ. Profile και Dimand ενισχύονται άνω του 1%.
Συνολικά στο χρηματιστηριακό ταμπλό, 40 μετοχές κινούνται ανοδικά, 34 μετοχές σημειώνουν κάμψη, ενώ 13 μετοχές παραμένουν αμετάβλητες. Η κεφαλαιοποίηση της αγοράς κυμαίνεται στα 98,3 δισ. ευρώ.
Εταιρικά και στο βάθος… Moody’s
Με το βλέμμα στα εταιρικά αποτελέσματα αλλά και στον Moody’s ξεκινά η νέα εβδομάδα στο Χρηματιστήριο Αθηνών, το οποίο -παρά τη μεταβλητότητα- παραμένει στα υψηλότερα επίπεδα των τελευταίων 13 ετών.
Ο Γενικός Δείκτης βρίσκεται άνω των 1.420 μονάδων, απέχοντας ελάχιστα από την πρόσφατη «κορυφή» των 1.434 μονάδων και μετρώντας συνολική άνοδο άνω του 10% από τις αρχές του έτους. Το δε, ράλι από τα χαμηλά του Οκτωβρίου ξεπερνά το 27%.
Τα επιλεκτικά στηρίγματα αναμένεται να συνεχιστούν κι αυτήν την εβδομάδα, δεδομένου ότι η αγορά περιμένει μια σειρά νέων εταιρικών αποτελεσμάτων, εστιάζοντας κυρίως στα μεγέθη 12μηνου της Εθνικής Τράπεζας, τα οποία θα δημοσιευθούν αύριο (12/3).
Με την Εθνική ολοκληρώνεται ο κύκλος των υψηλών τραπεζικών κερδών του 2023, τα οποία έχουν καλλιεργήσει προσδοκίες για τη διανομή γενναιόδωρων μερισμάτων προς τους μετόχους. Όμως, όλα εξαρτώνται από τις τελικές αποφάσεις των ευρωπαϊκών εποπτικών αρχών.
Από την άλλη πλευρά, δεν μπορούμε να αποκλείσουμε και τη συνέχιση των κινήσεων αφομοίωσης των κεκτημένων, καθώς το πολύμηνο ράλι έχει, αναμφίβολα, προκαλέσει μια εύλογη κόπωση στους επενδυτές.
Επομένως, μια αναδίπλωση, με βασικές στηρίξεις τις 1.380 μονάδες, παραμένει πάντα στο «τραπέζι» των πιθανοτήτων, χωρίς βέβαια αυτό να αναιρεί το ευοίωνο μακροοικονομικό story, το οποίο εξακολουθεί να είναι ισχυρό.
Πέραν των τραπεζών, η ροή δημοσίευσης των αποτελεσμάτων του προηγούμενου 12μηνου συνεχίζεται κι από τα υπόλοιπα blue chips, καθώς σήμερα είναι η σειρά της Sarantis, ενώ αύριο -μαζί με την ΕΤΕ- ανακοινώσεις θα κάνει και η Aegean. Την Τετάρτη (13/3) ακολουθεί o Titan, ο οποίος βέβαια έχει ήδη προϊδεάσει για ένα ιστορικό έτος κερδοφορίας.
Η εβδομάδα ολοκληρώνεται την Παρασκευή, με την ετυμηγορία του Moody’s. Πρόκειται για τον μοναδικό οίκο αξιολόγησης, ο οποίος εξακολουθεί να διατηρεί την Ελλάδα στην κατηγορία… σκουπίδια. Η αγορά προσδοκά στην αναβάθμιση σε επενδυτική βαθμίδα, κάτι το οποίο θα πείσει και τους πλέον… δύσπιστους για το ολικό comeback της χώρας ως αξιόπιστης επενδυτικής επιλογής.
Μικρές απώλειες στην Ευρώπη
Ο πανευρωπαϊκός Stoxx 600 υποχωρεί ελεγχόμενα στο -0,33% και τις 501 μονάδες, καθώς ο γερμανικός DAX μειώνεται κατά 0,58%, ο βρετανικός FTSE 100 κατά 0,02%, ο γαλλικός CAC 40 κατά 0,30% και ο ιταλικός FTSE MIB κατά 0,71%. Στην άλλη πλευρά του Ατλαντικού, τα προσυμβόλαια του Dow Jones χάνουν 50 μονάδες.
Όσον αφορά την αγορά εμπορευμάτων, η τιμή του πετρελαίου είναι σχεδόν αμετάβλητη. Τα συμβόλαια Brent στην Ευρώπη διαμορφώνονται στο +0,13% και τα 82,1 δολάρια/βαρέλι, ενώ τα συμβόλαια WTI στις ΗΠΑ καθορίζονται στο -0,03% και τα 77,9 δολάρια/βαρέλι. Η τιμή του χρυσού, τέλος, ανέρχεται στο +0,06% και τα 2.186 δολάρια/ουγγιά.
(Τα παραπάνω αποτελούν προϊόν δημοσιογραφικής έρευνας και δεν συνιστούν προτροπή για αγορά, πώληση ή διακράτηση οποιασδήποτε μετοχής)