Με το βλέμμα στα εταιρικά αποτελέσματα αλλά και στον Moody’s ξεκινά η νέα εβδομάδα στο Χρηματιστήριο Αθηνών, το οποίο -παρά τη μεταβλητότητα των προηγούμενων ημερών- παραμένει στα υψηλότερα επίπεδα των τελευταίων 13 ετών.
Ο Γενικός Δείκτης βρίσκεται άνω των 1.420 μονάδων, απέχοντας ελάχιστα από την πρόσφατη «κορυφή» των 1.434 μονάδων και μετρώντας συνολική άνοδο άνω του 10% από τις αρχές του έτους. Το δε, ράλι από τα χαμηλά του Οκτωβρίου ξεπερνά το 27%.
Τα επιλεκτικά στηρίγματα αναμένεται να συνεχιστούν κι αυτήν την εβδομάδα, δεδομένου ότι η αγορά περιμένει μια σειρά νέων εταιρικών αποτελεσμάτων, εστιάζοντας κυρίως στα μεγέθη 12μηνου της Εθνικής Τράπεζας, τα οποία θα δημοσιευθούν αύριο (12/3).
Με την Εθνική ολοκληρώνεται ο κύκλος των υψηλών τραπεζικών κερδών του 2023, τα οποία έχουν καλλιεργήσει προσδοκίες για τη διανομή γενναιόδωρων μερισμάτων προς τους μετόχους. Όμως, όλα εξαρτώνται από τις τελικές αποφάσεις των ευρωπαϊκών εποπτικών αρχών.
Από την άλλη πλευρά, δεν μπορούμε να αποκλείσουμε και τη συνέχιση των κινήσεων αφομοίωσης των κεκτημένων, καθώς το πολύμηνο ράλι έχει, αναμφίβολα, προκαλέσει μια εύλογη κόπωση στους επενδυτές.
Επομένως, μια αναδίπλωση, με βασικές στηρίξεις τις 1.380 μονάδες, παραμένει πάντα στο «τραπέζι» των πιθανοτήτων, χωρίς βέβαια αυτό να αναιρεί το ευοίωνο μακροοικονομικό story, το οποίο εξακολουθεί να είναι ισχυρό.
Sarantis, Aegean, Titan
Πέραν των τραπεζών, η ροή δημοσίευσης των αποτελεσμάτων του προηγούμενου 12μηνου συνεχίζεται κι από τα υπόλοιπα blue chips, καθώς σήμερα είναι η σειρά της Sarantis, ενώ αύριο -μαζί με την ΕΤΕ- ανακοινώσεις θα κάνει και η Aegean. Την Τετάρτη (13/3) ακολουθεί o Titan, ο οποίος βέβαια έχει ήδη προϊδεάσει για ένα ιστορικό έτος κερδοφορίας.
Moody’s
Η εβδομάδα ολοκληρώνεται την Παρασκευή, με την ετυμηγορία του Moody’s. Πρόκειται για τον μοναδικό οίκο αξιολόγησης, ο οποίος εξακολουθεί να διατηρεί την Ελλάδα στην κατηγορία… σκουπίδια. Η αγορά προσδοκά στην αναβάθμιση σε επενδυτική βαθμίδα, κάτι το οποίο θα πείσει και τους πλέον… δύσπιστους για το ολικό comeback της χώρας ως αξιόπιστης επενδυτικής επιλογής.
Πειραιώς
Την ίδια ημέρα (15/3), περιμένουμε και το rebalancing των δεικτών του FTSE Russell, με την Τρ. Πειραιώς να αποκτά υψηλότερο συντελεστή στάθμισης, μετά την αποεπένδυση του ΤΧΣ και την ενίσχυση της μετοχικής διασποράς.
Στο μεταξύ, με ενδιαφέρον αναμένεται η πορεία διακύμανσης των μετοχών της τράπεζας, η οποία την Παρασκευή έκλεισε στα 4,05 ευρώ, δηλαδή έχοντας οριακό premium σε σχέση με την τιμή του placement (4 ευρώ).
Αυτό είναι σαφές ότι θα προσπαθήσουν να το αξιοποιήσουν ορισμένοι… βιαστικοί πωλητές, «σπρώχνοντας» προς τα κάτω τη μετοχή -το ίδιο συνέβη και στις συνεδριάσεις της 7ης και της 8ης Μαρτίου.
Και το βασικό ερώτημα, επομένως, αφορά κατά πόσο θα εμφανιστούν ισχυροί αγοραστές, οι οποίοι θα στηρίξουν τον τίτλο στα τρέχοντα επίπεδα.
Η εικόνα στο εξωτερικό
Στο εξωτερικό, τώρα, τα προσυμβόλαια στην Ευρώπη δείχνουν ένα αρνητικό ξεκίνημα στην εβδομάδα, επηρεασμένα από τις ισχυρές απώλειες της Wall Street στην συνεδρίαση της Παρασκευής (8/3), η οποία αποδείχθηκε η χειρότερη από τον Οκτώβριο του 2023.
Με μικρές απώλειες αναμένεται η εκκίνηση και στη Wall Street, η οποία περιμένει με προσμονή τα στοιχεία για τον πληθωρισμό του Φεβρουαρίου. Πρόκειται ίσως για τη σημαντικότερη δημοσίευση πριν τη συνεδρίαση της κεντρικής τράπεζας στα τέλη του μήνα.
Στην Ασία, τέλος, ο ιαπωνικός Nikkei κατρακύλησε άνω του 2%, καθώς οι επενδυτές φοβούνται τον κίνδυνο αύξησης των επιτοκίων από την κεντρική τράπεζα. Από την άλλη πλευρά, οι κινεζικές μετοχές έκλεισαν σε θετικό έδαφος, χάρη στα λιγότερο απογοητευτικά στοιχεία για τον αποπληθωρισμό.
(Τα παραπάνω αποτελούν προϊόν δημοσιογραφικής έρευνας και δεν συνιστούν προτροπή για αγορά, πώληση ή διακράτηση οποιασδήποτε μετοχής)