Κάθε ημέρα και ένα νέο ιστορικό υψηλό. Από τις μετοχές έως τo Bitcoin, όλα τα assets βρίσκονται σε αχαρτογράφητα εδάφη. Και το ερώτημα που ευλόγως θέτει το CNBC είναι… «γιατί».
Με βάση την ανάλυση του αμερικανικού οικονομικού δικτύου, υπάρχουν συγκεκριμένοι παράγοντες, οι οποίοι εξηγούν την τρέχουσα κατάσταση: Τεχνητή Νοημοσύνη, προσδοκίες για μείωση των επιτοκίων και έγκριση των Bitcoin ETFs.
Το ξέφρενο ράλι στις τεχνολογικές μετοχές έχει οδηγήσει τον Nasdaq 100 σε νέα ιστορικά υψηλά, ενώ έχει βοηθήσει τον S&P 500 να υπερβεί τις 5.000 μονάδες.
Η έκσταση, η οποία συνοδεύει οτιδήποτε σχετίζεται με την Τεχνητή Νοημοσύνη, έχει επίσης εκτοξεύσει τις αποτιμήσεις συγκεκριμένων μετοχών, με τη Nvidia να σπάει το φράγμα των 2 τρισ. δολαρίων σε όρους κεφαλαιοποίησης.
Την ίδια στιγμή, στον κόσμο των ψηφιακών assets, ορισμένοι επενδυτές επιλέγουν να ρίξουν τα χρήματά τους στα Bitcoin ETFs, τα οποία εγκρίθηκαν πριν μερικές εβδομάδας από τις αμερικανικές εποπτικές αρχές. Αυτό έχει οδηγήσει το δημοφιλές κρυπτονόμισμα στο υψηλότερο επίπεδο των τελευταίων δύο ετών, φθάνοντας στα όρια των 69.000 δολαρίων.
Συγχρόνως με όλα αυτά, οι προσδοκίες ότι οι κεντρικές τράπεζες (επιτέλους) θα μειώσουν τα υψηλά επιτόκια βελτιώνουν την επενδυτική ψυχολογία.
Ενδεικτική είναι η εικόνα στον χρυσό, ο οποίος βρίσκεται στα ιστορικά ρεκόρ των 2.100 δολαρίων/ουγγιά, εν μέσω των στοιχημάτων ότι τα επιτόκια θα αρχίσουν να «ψαλιδίζονται».
Εκτός αυτού, το πολύτιμο μέταλλο φαίνεται ότι επιτελεί και τον ρόλο του ασφαλούς καταφυγίου, καθώς τα προβλήματα γύρω από την Κίνα κλιμακώνονται, με αποτέλεσμα οι traders να στρέφονται στον χρυσό.
Γιατί όμως, υπάρχει ανησυχία
Όλα αυτά, όμως, δεν μπορούν να κρύψουν τις προκλήσεις κάτω από το χαλάκι, όπως προειδοποιούν ορισμένοι αναλυτές.
Έπειτα από αρκετούς μήνες επιβράδυνσης, ο πληθωρισμός στις ΗΠΑ αποδεικνύεται αρκετά επίμονος. Ο δείκτης τιμών καταναλωτή του Ιανουαρίου ναι μεν υποχώρησε στο 3,1% τον Ιανουάριο, αλλά ξεπέρασε τις εκτιμήσεις των αναλυτών, οι οποίοι περίμεναν πτώση κάτω του 3%.
Ο νομπελίστας Πολ Κρούγκμαν σπεύδει να κρούσει τον κώδωνα του κινδύνου για τις πληθωριστικές πιέσεις, ενώ το ίδιο πράττει και ο οικονομολόγος Νουριέλ Ρουμπινί, γνωστός και ως «Dr. Doom», ο οποίος υποστηρίζει ότι η εκλογή Τραμπ στις προεδρικές εκλογές των ΗΠΑ θα μπορούσε να πυροδοτήσει προβλήματα στην παγκόσμια οικονομία, λόγω των επιπτώσεων της προστατευτικής πολιτικής στον πληθωρισμό.
Για το ίδιο πρόβλημα μιλά και ο επικεφαλής οικονομολόγος της JP Morgan, Μάρκο Κολάνοβιτς, ο οποίος κάνει λόγο για ένα «δεύτερο κύμα πληθωρισμού», το οποίο θα μας θυμίσει τον στασιμοπληθωρισμό της δεκαετίας του ’70.
Η εμμονή με τους αριθμούς
Φυσικά, κριτική εκφράζεται κι από την αντίστροφή πλευρά, με τους αναλυτές να κατηγορούν τη Federal Reserve, δηλαδή την κεντρική τράπεζα των ΗΠΑ, για εμμονή με τους… αριθμούς, κάτι το οποίο δεν επιτρέπει την αναγκαία χαλάρωση της νομισματικής πολιτικής.
«Μια υπερβολική εστίαση στους αριθμούς δημιουργεί τον κίνδυνο διατήρησης των επιτοκίων σε πολύ περιοριστικά επίπεδα για μεγάλο χρονικό διάστημα» τονίζει ο Μοχάμεντ Ελ Εριάν, αναλυτής της Allianz. Κάτι τέτοιο, προσθέτει, αυξάνει τον κίνδυνο απώλειας της παραγωγικότητας, αύξησης της ανεργίας και ενίσχυσης της χρηματοπιστωτικής αστάθειας.
Το πρόβλημα στην Κίνα
Και μην ξεχνάμε, κάτι το οποίο αναφέρθηκε λίγο παραπάνω και το οποίο ενδεχομένως, αξίζει περισσότερης προσοχής.
Ο λόγος για τις ανησυχίες στη Νο.2 οικονομία του πλανήτη, δηλαδή στην Κίνα. Η χώρα αντιμετωπίζει σημαντικά οικονομικά προβλήματα, από την κρίση στα ακίνητα έως τον αποπληθωρισμό. Και οι αγορές φοβούνται την πιθανότητα εξάπλωσης του προβλήματος στον υπόλοιπο κόσμο.
Ο Τσάρλι Μπομπρινσκόι της Ariel Investments υποστηρίζει ότι οι αγορές δεν εστιάζουν όσο θα έπρεπε στα προβλήματα της Κίνας. «Κατανοούν το πρόβλημα, αλλά δεν αντιλαμβάνονται το μέγεθός του» εξηγεί, χαρακτηριστικά.
naftemporiki.gr