Από τα υψηλά των τελευταίων 13 ετών εκκινεί και τη σημερινή προσπάθεια το Χρηματιστήριο Αθηνών, με τους επενδυτές να αποτιμούν το επιτυχημένο placement στην Πειραιώς, αλλά και να στρέφουν το βλέμμα στα «φρέσκα» εταιρικά αποτελέσματα.
Πριν λίγο, ενδεικτικά, η Alpha Bank ανακοίνωσε καθαρή προσαρμοσμένη κερδοφορία της τάξης των 780 εκατ. ευρώ για το 2023, με τον δείκτη απόδοσης ενσώματων ιδίων κεφαλαίων (RoTBV) να καθορίζεται στο 12,9% και την ενσώματη λογιστική αξία να φθάνει στα 2,74 ευρώ/μετοχή.
Το απόγευμα θα ακολουθήσουν τα ετήσια αποτελέσματα της Eurobank, ενώ εντός της ημέρας περιμένουμε και τα αντίστοιχα των Autohellas – Attica Bank. Στις 12 Μαρτίου είναι προγραμματισμένη η ανακοίνωση εκ μέρους της διοίκησης της Εθνικής Τράπεζας. Χθες, άκρως ικανοποιητικά κέρδη γνωστοποίησε και η Cenergy.
Τα οικονομικά μεγέθη των τραπεζών θεωρούνται εξαιρετικά σημαντικά, καθώς πέραν όλων των άλλων θα κρίνουν σε μεγάλο βαθμό το μέγεθος του φετινού μερίσματος, για το οποίο οι αποφάσεις θα ληφθούν σε μεταγενέστερο επίπεδο.
Πώς θα αντιδράσει η μετοχή της Πειραιώς
Στο μεταξύ, όλη η αγορά ήδη αποτιμά την αποεπένδυση του Ταμείου Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας (ΤΧΣ) στην Τρ. Πειραιώς, με το δημόσιο να εισπράττει 1,35 δισ. ευρώ για το 27% των μετοχών της τράπεζας. Οι συνολικές προσφορές έφθασαν τα 10,7 δισ. ευρώ, με την τιμή διάθεσης να καθορίζεται στα 4 ευρώ/μετοχή, δηλαδή στο ανώτατο όριο του προκαθορισμένου εύρους.
Αυτό σημαίνει ότι το discount σε σχέση με την τρέχουσα τιμή της Πειραιώς στο χρηματιστηριακό ταμπλό (4,1 ευρώ) είναι εξαιρετικά μικρό, γεγονός που αναμένεται να αποτρέψει ένα κύμα βιαστικών πωλητών.
Στο Ταμπλό του Χρηματιστηρίου: Το 14ο σερί μέρισμα στον ΟΛΠ και η «βουτιά» 12μηνου στην ΕΛΒΑΛΧΑΛΚΟΡ
Από πλευρά ΤΧΣ, τώρα, μετά την επιτυχία στην Πειραιώς, η προσοχή στρέφεται στο χρονοδιάγραμμα για τη διάθεση του β’ πακέτου της Εθνικής Τράπεζας, το οποίο ανέρχεται στο 18%. Μόλις ολοκληρωθεί κι αυτή η «δουλειά», τότε το σύνολο του συστημικού τραπεζικού τομέα θα βρίσκεται εκ νέου σε ιδιωτικά «χέρια», κλείνοντας τη μεγάλη παρένθεση της πολυετούς κρίσης.
Κέρδη 11% στο 2024
Μέσα σ’ αυτό το πλαίσιο, βλέπουμε τον Γενικό Δείκτη να συντηρείται στις 1.430 μονάδες και στο υψηλότερο επίπεδο των τελευταίων 13 ετών, μετρώντας κέρδη της τάξης του 11% από τις αρχές του έτους.
Την ίδια ώρα, το ράλι από τα χαμηλά του Οκτωβρίου (1.111 μονάδες) αγγίζει πλέον το 30%, με την αγορά να αγνοεί τη… διόρθωση εδώ και τουλάχιστον 4,5 μήνες.
Για σήμερα, πάντως, δεν αποκλείεται να δούμε ακόμη μία σταθεροποιητική συνεδρίαση, με τα επιλεκτικά στηρίγματα να συνεχίζουν την απορρόφηση των όποιων προσπαθειών κατοχύρωσης εκ μέρους των πωλητών.
Αποφασίζει η ΕΚΤ
Μην ξεχνάμε ότι το μεσημέρι περιμένουμε και τις αποφάσεις της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας, με την Κριστίν Λαγκάρντ να αναμένεται να διατηρήσει τα υψηλά επιτόκια για ακόμη μία φορά. Άλλωστε, η αγορά αποτιμά ως πιθανότερη ημερομηνία έναρξης της διαδικασίας χαλάρωσης της νομισματικής πολιτικής τον Ιούνιο του 2024.
(Τα παραπάνω αποτελούν προϊόν δημοσιογραφικής έρευνας και δεν συνιστούν προτροπή για αγορά, πώληση ή διακράτηση οποιασδήποτε μετοχής)