Skip to main content

Χρηματιστήριο: Αφομοίωση των πρόσφατων «κορυφών»

INTIME NEWS / ΚΑΠΑΝΤΑΗΣ ΔΗΜΗΤΡΗΣ

Ο Γενικός Δείκτης «χωνεύει» τις 1.430 μονάδες.

Την αφομοίωση των πρόσφατων «κορυφών» συνεχίζει και σήμερα (6/3) το Χρηματιστήριο Αθηνών, με τους επενδυτές να τηρούν στάση αναμονής, περιμένοντας την ολοκλήρωση του placement στην Τράπεζας Πειραιώς.

Το βιβλίο των προσφορών για το 27% του Ταμείου Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας κλείνει στις 4.00 το απόγευμα και, με δεδομένη την υπερκάλυψη, αυτό που μένει να μάθουμε είναι η ακριβής τιμή διάθεσης. Με βάση την τελευταία επίσημη ενημέρωση, αυτή θα κυμαίνεται μεταξύ 3,9 και 4 ευρώ.

Την ίδια στιγμή, η προσοχή εστιάζει και στα εταιρικά αποτελέσματα του προηγούμενου 12μήνου, καθώς οι επενδυτές περιμένουν να επιβεβαιώσουν τις «φουσκωμένες» προσδοκίες για υψηλότερα μερίσματα προς τους μετόχους. Η Optima ήδη ανακοίνωσε μέρισμα που αντιστοιχεί στο 32% των ετήσιων κερδών, ενώ μετά το τέλος της συνεδρίασης ακολουθεί Cenergy.

Μέσα σ’ αυτό το πλαίσιο, ο Γενικός Δείκτης σημειώνει ανεπαίσθητη πτώση κατά 0,16% και διαμορφώνεται στις 1.428,64 μονάδες, χάνοντας περίπου 2,5 μονάδες σε σχέση με το κλείσιμο της Τρίτης (1.430,94 μονάδες).

Το τόξο των ημερήσιων διακυμάνσεων εκτείνεται σε έξι μονάδες (από 1.427,08 έως 1.433,42 μονάδες), με τον τζίρο των συναλλαγών να κυμαίνεται στα 43 εκατ. ευρώ, εκ των οποίων τα 5,4 εκατ. ευρώ αφορούν προσυμφωνημένα πακέτα.

Στο ταμπλό, τώρα, η μετοχή της Πειραιώς είναι σχεδόν αμετάβλητη στα 4,1 ευρώ εν αναμονή των αποτελεσμάτων του placement, ενώ σημαντικές απώλειες της τάξης του 5% εμφανίζει η ΕΛΒΑΛΧΑΛΚΟΡ, η οποία ανακοίνωσε πτώση της κερδοφορίας στο 12μηνο του 2023. Από την άλλη πλευρά, η ΔΕΗ ενισχύεται κατά τουλάχιστον 1%, χάρη στη νέα τιμή – στόχο της Eurobank Equities (17,5 ευρώ).

Πάνος Γερμανός: Τα «χρυσά» deals ενός… σιωπηλού επιχειρηματία

Συσσώρευση στις τράπεζες

Ο τραπεζικός δείκτης συσσωρεύει γύρω από τα πολυετή υψηλά και, ως εκ τούτου, σήμερα βρίσκεται στο +0,26% και τις 1.255 μονάδες, εν αναμονή των εξελίξεων σε placement και οικονομικά μεγέθη (αύριο ανακοινώνουν οι Alpha, Eurobank).

Η μετοχή της Πειραιώς υποχωρεί ελαφρώς στο -0,82% και τα 4,12 ευρώ, ενώ η μετοχή της Alpha Bank αυξάνεται στο +0,40% και το 1,761 ευρώ, η μετοχή της Εθνικής Τράπεζας είναι αμετάβλητη στα 7,23 ευρώ και η μετοχή της Eurobank ενισχύεται στο +1,18% και το 1,927 ευρώ.

Ειδική μνεία πρέπει να γίνει στην Optima Bank, η οποία διευρύνεται στο +1,4% και τα 7,8 ευρώ, καθώς το πρωί ανακοίνωσε εκτόξευση της κερδοφορίας στα 103 εκατ. ευρώ για το 2023 (+143% σε σχέση με το 2022), μοιράζοντας μέρισμα 0,44 ευρώ (αντιστοιχεί στο 32% των κερδών).

Η εικόνα στο ταμπλό

Στον δείκτη υψηλής κεφαλαιοποίησης (-0,14% και 3.463 μονάδες), η μετοχή της ΕΛΒΑΛΧΑΛΚΟΡ συρρικνώνεται στο -5,3% και τα 2,11 ευρώ, καθώς η μείωση της κερδοφορίας προκάλεσε απογοήτευση στους επενδυτές. Πτώση κατά 1,5% εμφανίζει και η μετοχή της Cenergy, η οποία θα ανακοινώσει τα δικά της μεγέθη το απόγευμα. Viohalco, Ελλάκτωρ και ΟΠΑΠ ακολουθούν στο -1%. Στον αντίποδα, η μετοχή της ΔΕΗ κερδίζει 1,2% και επανέρχεται στα 11,8 ευρώ, με τη μετοχή της Τέρνα Ενεργειακή να έπεται στο +0,8%.

Όσον αφορά τον δείκτη μεσαίας κεφαλαιοποίησης (-0,27% και 2.445 μονάδες), οι μετοχές των ΟΛΠ και Intralot διολισθαίνουν κατά τουλάχιστον 1%. Αντίθετα, η μετοχή της Austriacard αναρριχάται στο +4% και τα 6,5 ευρώ, ακολουθώντας την ανοδική κίνηση των υπόλοιπων τεχνολογικών εταιρειών, οι οποίες πήραν… φόρα μετά το deal στην Entersoft. Κατά 1% ενισχύεται και η μετοχή της Profile.

Συνολικά στο χρηματιστηριακό ταμπλό, 41 μετοχές κινούνται ανοδικά, 54 μετοχές σημειώνουν κάμψη, ενώ 16 μετοχές παραμένουν αμετάβλητες. Η κεφαλαιοποίηση της αγοράς κυμαίνεται στα 98,5 δισ. ευρώ.

Χρηματιστήριο: Κάνει το… «ξεπέταγμα» η Austriacard – Ράλι άνω του 4%

Δεν αποχωρίζεται τα υψηλά 13 ετών

Το Χρηματιστήριο Αθηνών συνεχίζει αταλάντευτα στα υψηλότερα επίπεδα των τελευταίων 13 ετών, παραμένοντας κοντά στις 1.430 μονάδες, παρά τις δικαιολογημένες προσπάθειες αφομοίωσης των κεκτημένων.

Έτσι, ο Γενικός Δείκτης μετρά σωρευτική άνοδο της τάξης του 11% από τις αρχές του 2024, καταφέρνοντας να απορροφά τους όποιους κραδασμούς και να «αντέχει» στις προσπάθειες κατοχύρωσης.

Κι αυτό σε μεγάλο βαθμό το οφείλει στα επιλεκτικά στηρίγματα, τα οποία συνεχίζουν να παρέχουν αγοραστική ώθηση, χάρη στην «πλούσια» εγχώρια ειδησεογραφία και το σταθερά θετικό κλίμα στο εξωτερικό.

Από την άλλη πλευρά, κάποια στιγμή η ελληνική αγορά θα χρειαστεί (επιτέλους) να διορθώσει, καθώς το ράλι από τα χαμηλά του Οκτωβρίου (1.111), ήδη αγγίζει το άκρως εντυπωσιακό +30%.

Η προσοχή στην Πειραιώς

Η σημερινή συνεδρίαση, όπως είναι λογικό, είναι «αφιερωμένη» στην Τράπεζα Πειραιώς, καθώς στις 4.00 το απόγευμα κλείνει το βιβλίο των προσφορών για το 22% + 5% του Ταμείου Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας.

Η ζήτηση των επενδυτών είναι τεράστια, με αποτέλεσμα το βιβλίο να έχει ήδη υπερκαλυφθεί. Επομένως, αυτό που μένει να μάθουμε είναι το ακριβές ύψος διάθεσης των μετοχών του ΤΧΣ, το οποίο θα κυμαίνεται μεταξύ 3,9 και 4,0 ευρώ.

Χρηματιστήριο: Το «μπαμ» στις μετοχές πληροφορικής και τεχνολογίας

Μπαράζ εταιρικών μεγεθών

Από εκεί και πέρα, τα βλέμμα στρέφονται και στα εταιρικά αποτελέσματα του 2023, με τη σκυτάλη να περνά σήμερα στις διοικήσεις των Optima και Cenergy, ενώ αύριο ακολουθεί η D-DAY των τραπεζών, με τις ανακοινώσεις των Eurobank, Alpha Bank και Attica Bank. Την ίδια ημέρα, μεγέθη θα γνωστοποιήσει και η Autohellas.

Όλα αυτά είναι σαφές ότι αναμένεται διατηρήσουν το «ζωηρό» επενδυτικό ενδιαφέρον, με τους αναλυτές να περιμένουν μια πρώτη επιβεβαίωση των προσδοκιών, οι οποίες έχουν καλλιεργηθεί σχετικά με το βελτιωμένο ύψος των φετινών μερισμάτων.

Και φυσικά, μην ξεχνάμε το εν εξελίξει ράλι στον κλάδο της τεχνολογίας/πληροφορικής, το οποίο πυροδότησε η πρόσφατη εξαγορά της Entersoft από την Olympia Group σε αρκετά υψηλό αντίτιμο (8 ευρώ/μετοχή). Αυτή η εξέλιξη εύλογα «ανεβάζει» τις αποτιμήσεις και των υπόλοιπων εταιρειών του κλάδου στο ταμπλό, οι οποίες τις τελευταίες ημέρες καταγράψουν σημαντική άνοδο.

Μικρά κέρδη στην Ευρώπη

Ο πανευρωπαϊκός Stoxx 600 ενισχύεται οριακά στο +0,24% και τις 497 μονάδες, καθώς ο βρετανικός FTSE 100 αυξάνεται κατά 0,32% και ο ιταλικός FTSE MIB κατά 0,52%. Αντίθετα, ο γερμανικός DAX είναι σταθερός, ενώ ο γαλλικός CAC 40 χάνει 0,02%. Στην άλλη πλευρά του Ατλαντικού, τα futures του Dow Jones κερδίζουν 85 μονάδες, αντιδρώντας στη χθεσινοβραδινή πτώση.

Όσον αφορά την αγορά εμπορευμάτων, η τιμή του πετρελαίου κινείται ήπια ανοδικά. Τα συμβόλαια Brent στην Ευρώπη διαμορφώνονται στο +0,73% και τα 82,6 δολάρια/βαρέλι, ενώ τα συμβόλαια WTI στις ΗΠΑ καθορίζονται στο +1,02% και τα 78,9 δολάρια/βαρέλι. Η τιμή του χρυσού, τέλος, ανέρχεται στο -0,16% και τα 2.138 δολάρια/ουγγιά.

(Τα παραπάνω αποτελούν προϊόν δημοσιογραφικής έρευνας και δεν συνιστούν προτροπή για αγορά, πώληση ή διακράτηση οποιασδήποτε μετοχής)