Το θετικό momentum της ελληνικής αγοράς επιβεβαίωσε ο Φεβρουάριος, ο οποίος έκλεισε την Πέμπτη με συνολικά κέρδη της τάξης του 4%, ανεβάζοντας τη μεταβολή από τις αρχές του 2024 στο άκρως ικανοποιητικό 10%. Την ίδια στιγμή, το ράλι από τα χαμηλά του Οκτωβρίου (1.111 μονάδες) ξεπερνά πλέον το 28%, με τον Γενικό Δείκτη να «φιγουράρει» στις «κορυφές» της τελευταίας 13ετίας.
Και το ερώτημα του… 1 εκατομμυρίου είναι το εξής: Για πόσο ακόμα θα συνεχιστεί αυτή η ευφορία στο Χρηματιστήριο Αθηνών; Ξεκάθαρη απάντηση ουδείς μπορείς να δώσει. Ωστόσο, αξίζει να ρίξουμε μια ματιά στα δεδομένα, τα οποία υπάρχουν αυτήν την στιγμή στο τραπέζι, ώστε να εξαχθούν ορισμένα βασικά συμπεράσματα.
Δεδομένο Νο.1: Η αγορά «τρέχει» ένα ράλι, χωρίς ουσιαστική διόρθωση, εδώ και 4,5 μήνες, με τον Γενικό Δείκτη να σκαρφαλώνει από τις 1.111 μονάδες στις 1.424 μονάδες, δίχως ούτε μία στάση για… ξεκούραση. Επομένως, η κόπωση των αγοραστών είναι δεδομένη, με τους επενδυτές να αναζητούν μια αφορμή για να αφομοιώσουν τα κεκτημένα και να ρευστοποιήσουν ένα μέρος των μεγάλων κερδών.
Δεδομένο Νο.2: Το rotation στις μετοχές του «25άρη» έχει μέχρι στιγμής λειτουργήσει άκρως αποτελεσματικά. Κάθε φορά «ξεπετάγεται» και κάποιος διαφορετικός «πρωταγωνιστής», απορροφώντας την όποια προσπάθεια διόρθωσης και συντηρώντας την αγορά στα υψηλά 13 ετών.
Δεδομένο Νο.3. Παρά το μέχρι στιγμής ράλι, η ελληνική αγορά, κατά γενική ομολογία, δεν αποτελεί «φούσκα». Το ακριβώς αντίθετο, μάλιστα, καθώς αρκετά blue chips εξακολουθούν να διαπραγματεύονται με σημαντικό discount, διαθέτοντας ελκυστικούς δείκτες P/E και P/BV, όπως για παράδειγμα συμβαίνει στις τράπεζες. Την ίδια στιγμή, η τρέχουσα κεφαλαιοποίηση των 98 δισ. ευρώ αντιστοιχεί μόλις στο 46% του ΑΕΠ. Πρόκειται για ένα ποσοστό, το οποίο υστερεί αισθητά σε σχέση με την Ευρώπη και τις ΗΠΑ.
Δεδομένο Νο.4: Ο Μάρτιος βρίθει εξελίξεων, οι οποίες θεωρούνται εξαιρετικά σημαντικές για την πορεία της αγοράς. Σήμερα ξεκινά η αποεπένδυση του ΤΧΣ στην Τράπεζα Πειραιώς, η επιτυχία της οποίας θεωρείται ήδη εξασφαλισμένη. Οι εισηγμένες συνεχίζουν να δημοσιεύουν ικανοποιητικά ετήσια μεγέθη (αυτήν την εβδομάδα ανακοινώνουν ΔΑΑ, ΤτΕ, Alpha, Eurobank, Autohellas, Cenergy, ΕΛΒΑΛΧΑΛΚΟΡ κ.α.), γεγονός το οποίο βελτιώνει τις φετινές διανομές μερισμάτων. Επίσης, DBRS (8/3) και Moody’s (15/3) σκοπεύουν να επικαιροποιήσουν την αξιολόγηση του ελληνικού δημοσίου, με το ενδιαφέρον να εστιάζει κυρίως στον Moody’s, καθώς είναι ο μοναδικός από τους μεγάλους οίκους, ο οποίος διατηρεί το κρατικό αξιόχρεο στην κατηγορία… σκουπίδια. Επομένως, στις 15 Μαρτίου όλη η αγορά περιμένει μια αναβάθμιση στην επενδυτική βαθμίδα, εκεί δηλαδή που ήδη τοποθετεί τη χώρα τόσο ο DBRS, όσο και οι υπόλοιποι οίκοι αξιολόγησης.
Δεδομένο Νο.5: Οι αγορές στο εξωτερικό εξακολουθούν να βρίσκονται σε ιστορικά υψηλά επίπεδα, λαμβάνοντας ώθηση από το ξέφρενο τεχνολογικό ράλι και αγνοώντας τις ανησυχητικές ενδείξεις για τον επίμονο χαρακτήρα του πληθωρισμού, τη δεδομένη καθυστέρηση στις μειώσεις επιτοκίων των κεντρικών τραπεζών, τις διαδοχικές εκλογικές αναμετρήσεις του 2024, αλλά και το πλήθος των γεωπολιτικών προκλήσεων.
Δεδομένο Νο.6: Ο Μάρτιος, κατά παράδοση, αποτελεί έναν εν μέρει αρνητικό μήνα για τις μετοχές, όπως δείχνει η προϊστορία στο Χρηματιστήριο Αθηνών. Την ίδια στιγμή, πρόκειται για έναν μήνα, ο οποίος στη συνείδηση της διεθνούς επενδυτικής κοινότητας έχει ταυτιστεί με δύο ισχυρούς καθοδικούς κύκλους: α) την κρίση του dot-com, η οποία ξεκίνησε τον Μάρτιο του 2000 και β) την κρίση της πανδημίας, η οποία κορυφώθηκε χρηματιστηριακά τον Μάρτιο του 2020.
Είναι σαφές ότι η Λεωφόρος Αθηνών διανύει μια περίοδο… «ταύρων». Σύμφωνα με τα παραπάνω δεδομένα αλλά και τις εκτιμήσεις των αναλυτών, «κλειδί» για τη μετέπειτα πορεία αποτελεί ο τραπεζικός κλάδος και το ύψος των μερισμάτων που θα διανείμει -φυσικά, κατόπιν συνεννόησης με τις ευρωπαϊκές εποπτικές αρχές (SSM). Ρόλο, επίσης, θα διαδραματίσουν και οι φήμες για νέα επιχειρηματικά deals, καθώς ενδεχόμενες εξαγορές ή συγχωνεύσεις μπορούν να αλλάξουν τα δεδομένα και να δημιουργήσουν νέους συσχετισμούς.
Από την άλλη πλευρά, μια τυχόν διόρθωση θεωρείται και αναμενόμενη και λογική, λαμβάνοντας υπόψη το εύρος και τη διάρκεια της τρέχουσας ανοδικής κίνησης. Και σε καμία περίπτωση, μια οπισθοχώρηση του Γενικού Δείκτη δεν θα πρέπει να εκληφθεί ως σήμα αλλαγής της μακροπρόθεσμης τάσης, η οποία παραμένει θετική για το Χρηματιστήριο Αθηνών, με τους αναλυτές να εξακολουθούν να θέτουν ως μίνιμουμ στόχο για το 2024 την υπέρβαση των 1.500 μονάδων.
Οι αποδόσεις του Γενικού Δείκτη τον μήνα Μάρτιο (στην τελευταία 10ετία)
• Μάρτιος 2023 -6,6%
• Μάρτιος 2022 -1,3%
• Μάρτιος 2021 +9,1%
• Μάρτιος 2020 -22,5%
• Μάρτιος 2019 +1,9%
• Μάρτιος 2018 -6,6%
• Μάρτιος 2017 +3,1%
• Μάρτιος 2016 +11,7%
• Μάρτιος 2015 -13,7%