Skip to main content

Χρηματιστήριο: Μάρτης… γδάρτης ή συνέχιση του ράλι;

INTIME – NEWS

Το «βαρύ» καλεντάρι της αγοράς

Με τον Γενικό Δείκτη να αποχαιρετά το πρώτο δίμηνο του έτους με συνολική μεταβολή της τάξης του +9%, η προσοχή των επενδυτών στρέφεται στον Μάρτιο, ο οποίος κατά παράδοση αποτελεί έναν αρνητικό μήνα για το Χρηματιστήριο.

Είναι ενδεικτικό ότι ο περσινός Μάρτιος ήταν ο μοναδικός πτωτικός μήνας του α’ εξαμήνου 2023, με απώλειες άνω του 6%. Σε αρνητικό έδαφος έκλεισε ο Μάρτιος και το 2022, αλλά και το 2020, ενώ μόνο το 2021 εμφάνισε θετικό πρόσημο.

Επιστρέφοντας στο σήμερα, η αγορά είναι ξεκάθαρο ότι αναζητά νέα «καύσιμα», προκειμένου να υπερβεί τις πρόσφατες «κορυφές» των 1.424 μονάδων και να ολοκληρώσει την τρέχουσα αφομοίωση των υψηλών 13 ετών.

Είναι σαφές ότι το καλεντάρι του μήνα προσφέρει αρκετές αφορμές, ώστε οι επενδυτές να τοποθετηθούν εκ νέου στο ελληνικό χρηματιστήριο και να συντηρήσουν το θετικό momentum.

Πειραιώς

Εν αρχή ην η Τράπεζα Πειραιώς. Την αμέσως επόμενη εβδομάδα, το Ταμείο Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας θα προχωρήσει -εκτός συγκλονιστικού απροόπτου- στην αποεπένδυση της τράπεζας, ολοκληρώνοντας ακόμη ένα κεφάλαιο στην πολυετή και επίπονη κρατική στήριξη του χρηματοπιστωτικού τομέα.

Το γεγονός του placement εκτιμάται ότι θα προσελκύσει σημαντικό αριθμό ξένων επενδυτών, βελτιώνοντας σημαντικά την ποιότητα του μετοχολογίου.

Κέρδη

Από εκεί και πέρα, η προσοχή της επενδυτικής κοινότητας παραμένει στραμμένη και στα εταιρικά αποτελέσματα, καθώς μέσα στον Μάρτιο αποτελέσματα 12μηνου θα ανακοινώσουν οι Eurobank (7/3), Alpha Bank (7/3) και Εθνική Τράπεζα (12/3), όπως και οι ΕΛΒΑΛΧΑΛΚΟΡ, Sarantis, Autohellas, Aegean, Titan, Ελλάκτωρ κ.α.

Η επιβεβαίωση των θετικών τάσεων στην κερδοφορία του 2023 αναμένεται να οδηγήσει τις διοικήσεις στην απόφαση διανομής γενναιόδωρων μερισμάτων, ενώ ιδίως στην περίπτωση των τραπεζών, οι οποίες θα «τσεκάρουν» τις ισχυρές προοπτικές κερδοφορίας, όλοι περιμένουν την απόφαση των Ευρωπαίων εποπτών (SSM) για το ύψος των πρώτων χρηματικών διανομών έπειτα από αρκετά χρόνια.

Οίκοι αξιολόγησης

Παράλληλα, από το ημερολόγιο του Μαρτίου δεν θα μπορούσαν να λείπουν και οι οίκοι αξιολόγησης, καθώς στις 8 Μαρτίου ο καναδικός DBRS θα δημοσιεύσει το καθιερωμένο report για την ελληνική οικονομία, την οποία έχει ήδη αναβαθμίσει σε καθεστώς επενδυτικής βαθμίδας.

Τα σπουδαιότερα, βέβαια, έρχονται στις 15 Μαρτίου, όταν ο αμερικανικός οίκος Moody’s προβεί σε επικαιροποίηση της αξιολόγησης του ελληνικού ομολόγου. Αυτήν την στιγμή, ο Moody’s είναι ο μοναδικός από τους μεγάλους οίκους, ο οποίος εξακολουθεί να θεωρεί… σκουπίδι το κρατικό αξιόχρεο.

Επομένως, όλη η αγορά προσδοκά την άμεση επαναφορά στο investment grade. Η απόφαση του Moody’s θεωρείται εξαιρετικά κρίσιμη για το Χρηματιστήριο και την οικονομία, ευρύτερα, καθώς αρκετά funds περιμένουν το δικό του «σινιάλο», προκειμένου να έρθουν στην Ελλάδα και να επενδύσουν σε μετοχές και ομόλογα.

(Τα παραπάνω αποτελούν προϊόν δημοσιογραφικής έρευνας και δεν συνιστούν προτροπή για αγορά, πώληση ή διακράτηση οποιασδήποτε μετοχής)