Στον έλεγχο των πωλητών έχει περιέλθει σήμερα (28/2) το Χρηματιστήριο Αθηνών, με τις ρευστοποιήσεις να «χτυπούν» κυρίως τις τράπεζες, οδηγώντας την αγορά στα ψυχολογικά όρια των 1.400 μονάδων -χαμηλό δύο εβδομάδων.
Κι όλα αυτά, ενόσω οι επενδυτές έχουν στρέψει το βλέμμα στην επικείμενη αποεπένδυση του ΤΧΣ στην Πειραιώς, η οποία εκτός συγκλονιστικού απροόπτου θα ξεκινήσει στις 4 Μαρτίου και η οποία θα σηματοδοτήσει την πλήρη επιστροφή της τράπεζας στα χέρια των ιδιωτών.
Σήμερα, το δημόσιο διατηρεί το 27% των μετοχών. Εντός των επόμενων ωρών θα ληφθούν οι οριστικές αποφάσεις για το ακριβές ποσοστό διάθεσης, για την τιμή του placement, αλλά και για την κατανομή μεταξύ ξένων και Ελλήνων.
Πέραν της αναμονής για την Πειραιώς, φυσικά, η σημερινή κάμψη εξηγείται κι από το αδιάκοπο ράλι (+9% μέσα στο 2024), το οποίο έχει προκαλέσει μια αναμφισβήτητη κόπωση στους αγοραστές, με αποτέλεσμα η κατοχύρωση των κεκτημένων να θεωρείται απολύτως φυσιολογική.
Σ’ αυτό το πλαίσιο, ο Γενικός Δείκτης σημειώνει αξιοσημείωτη πτώση κατά 0,93% και διαμορφώνεται στις 1.398,79 μονάδες, χάνοντας 13 μονάδες σε σχέση με το κλείσιμο της Τρίτης (1.411,98 μονάδες). Το τόξο των ημερήσιων διακυμάνσεων εκτείνεται σε 19 μονάδες (από 1.396,03 έως 1.415,11 μονάδες), με τον τζίρο των συναλλαγών να κυμαίνεται στα 43 εκατ. ευρώ, εκ των οποίων το 1,5 εκατ. ευρώ αφορά προσυμφωνημένα πακέτα.
Στο ταμπλό τώρα, η «πρωταγωνίστρια» Πειραιώς διολισθαίνει κάτω των 3,85 ευρώ, με τις Alpha, Eurobank και Εθνική να ακολουθούν με απώλειες πέριξ του -1%. Στα υπόλοιπα blue chips, Mytilineos – ΟΠΑΠ – ΔΕΗ – Helleniq Energy συρρικνώνονται άνω του 1%. Από την άλλη πλευρά, η Quest λαμβάνει ώθηση από τα σενάρια για την ACS και κερδίζει 3%.
Απώλειες στις τράπεζες
Ο τραπεζικός δείκτης αναδιπλώνεται προς χαμηλότερα επίπεδα, καθώς αυτήν την στιγμή βρίσκεται στο -1,22% και τις 1.215 μονάδες.
Η μετοχή της Πειραιώς υποχωρεί στο -1,39% και τα 3,834 ευρώ, η μετοχή της Eurobank μειώνεται στο -1,85% και το 1,8815 ευρώ, η μετοχή της Alpha Bank περιορίζεται στο -1,13% και τo 1,6985 ευρώ, ενώ η μετοχή της Εθνικής Τράπεζας διαπραγματεύεται στο -0,62% και τα 7,09 ευρώ.
Η εικόνα στο ταμπλό
Στον δείκτη υψηλής κεφαλαιοποίησης (-0,95% και 3.398 μονάδες), οι μετοχές των ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ – Ελλάκτωρ – Σαράντης κατρακυλούν κατά τουλάχιστον 2%, ενώ με απώλειες άνω του 1,5% ακολουθούν οι μετοχές των Helleniq Energy και Lamda Development. Από εκεί και πέρα, οι μετοχές των Titan, Viohalco, Aegean, ΔΕΗ, ΕΛΒΑΛΧΑΛΚΟΡ, ΕΥΔΑΠ, Motor Oil, Mytilineos και ΟΠΑΠ χάνουν 1%. Από την άλλη πλευρά, η μετοχή της Quest εκτινάσσεται στο +3,30% και τα 5,6 ευρώ, χάρη στα σενάρια περί πώλησης της ACS, η οποία δραστηριοποιείται στον κλάδο των ταχυμεταφορών. Μάλιστα, χθες το απόγευμα, η διοίκηση του Ομίλου παραδέχθηκε ότι έχει δεχθεί κρούσεις, χωρίς βέβαια προς το παρόν να υπάρχει συμφωνία.
Όσον αφορά τον δείκτη μεσαίας κεφαλαιοποίησης (-1,40% και 2.362 μονάδες), η μετοχή της Intracom ξεχωρίζει αρνητικά στο -3% και τα 3,8 ευρώ, ενώ η μετοχή της Intralot, η οποία σήμερα εισήγαγε προς διαπραγμάτευση το 5ετές ομόλογο των 130 εκατ. ευρώ (απόδοση 6%), περιορίζεται στο -1,9% και το 1,14 ευρώ. Απώλειες άνω του 2% εμφανίζουν, επίσης, οι Τεχνική Ολυμπιακή, Αλουμύλ, ΑΒΑΞ, Profile και Intrakat, με τις Austriacard, Premia, ΑΔΜΗΕ, ΕΧΑΕ και ΟΛΠ να έπονται στο +1%.
Συνολικά στο χρηματιστηριακό ταμπλό, 18 μετοχές κινούνται ανοδικά, 88 μετοχές σημειώνουν κάμψη, ενώ οκτώ μετοχές παραμένουν αμετάβλητες. Η κεφαλαιοποίηση της αγοράς κυμαίνεται στα 96,6 δισ. ευρώ.
Χρηματιστήριο: Επτά μετοχές που ξεχώρισαν μέσα στον Φεβρουάριο
Οπισθοχώρηση από τα υψηλά 13 ετών
Ο Γενικός Δείκτης εύλογα σπεύδει να αφομοιώσει τα υψηλά των τελευταίων 13 ετών, με τους πωλητές να κατοχυρώνουν ένα μέρος των μεγάλων κερδών του τελευταίου τετραμήνου (+27%).
Μην ξεχνάμε ότι από τις αρχές του έτους ο κύριος χρηματιστηριακός δείκτης εμφανίζει συνολική μεταβολή της τάξης του 9%, ενώ ο Φεβρουάριος, ο οποίος ολοκληρώνεται αύριο (29/2), ετοιμάζεται να μας αποχαιρετήσει με αύξηση της τάξης του 3% έως 4%, αποτελώντας τον 4ο συνεχόμενο ανοδικό μήνα.
Πάντως, οι σημερινές πιέσεις θεωρούνται απολύτως αναμενόμενες, δεδομένου ότι η αγοραστική κόπωση έχει καταβάλλει τους επενδυτές, σε συνδυασμό και με την αναμονή για το placement στην Πειραιώς, για το οποίο αρκετοί traders συγκεντρώνουν ρευστότητα, προκειμένου να συμμετάσχουν την αποεπένδυση.
Το σημαντικό για την αγορά είναι, σε κάθε περίπτωση, η υπεράσπιση των στηρίξεων των 1.380 μονάδων, οι οποίες συνιστούν το πρώτο όριο για την αλλαγή της βραχυπρόθεσμης τάσης.
Στο μεταξύ, η ροή δημοσίευσης των εταιρικών αποτελεσμάτων συνεχίζεται και σήμερα (28/2). Το πρωί, η Ideal δημοσίευσε ισχυρά μεγέθη για το 2023 (pro-forma καθαρή κέρδη 26,7 εκατ. ευρώ, στο +73% σε σχέση με το 2022), ενώ μετά το κλείσιμο είναι η σειρά της Lavipharm. Την Πέμπτη ακολουθούν η Helleniq Energy και η Entersoft.
Την ίδια στιγμή, η αγορά έχει κατακλυστεί από νέες φήμες για πιθανά deals, αναγκάζοντας τις εμπλεκόμενες εισηγμένες να εκδώσουν ανακοίνωση. Ο λόγος για την Quest, η οποία παραδέχθηκε ότι έχει δεχθεί πρόταση για τη θυγατρική ACS, αλλά και για την Entersoft, η οποία πήρε αποστάσεις από τα σενάρια πώλησης του πλειοψηφικού πακέτου.
Η εικόνα στο εξωτερικό
Ο πανευρωπαϊκός Stoxx 600 παραμένει σχεδόν αμετάβλητος στις 495 μονάδες, καθώς οι διακυμάνσεις στον γερμανικό DAX, στον βρετανικό FTSE 100, στον γαλλικό CAC 40 και στον ιταλικό FTSE MIB δεν ξεπερνούν το +/- 0,40%. Στην άλλη πλευρά του Ατλαντικού, τα προσυμβόλαια του Dow Jones χάνουν περίπου 100 μονάδες, εν αναμονή των νέων στοιχείων για τον αμερικανικό πληθωρισμό.
Όσον αφορά την αγορά εμπορευμάτων, η τιμή του πετρελαίου αναδιπλώνεται προς χαμηλότερα επίπεδα, εν μέσω των συζητήσεων για κατάπαυση του πυρός στη Γάζα. Τα συμβόλαια Brent στην Ευρώπη διαμορφώνονται στο -0,74% και τα 83 δολάρια/βαρέλι, ενώ τα συμβόλαια WTI στις ΗΠΑ καθορίζονται στο -0,77% και τα 78,2 δολάρια/βαρέλι. Η τιμή του χρυσού, τέλος, ανέρχεται στο -0,33% και τα 2.037 δολάρια/ουγγιά.
(Τα παραπάνω αποτελούν προϊόν δημοσιογραφικής έρευνας και δεν συνιστούν προτροπή για αγορά, πώληση ή διακράτηση οποιασδήποτε μετοχής)