Με εμφανώς μειωμένη ταχύτητα κινείται τελευταία το Χρηματιστήριο Αθηνών, καθώς η κόπωση από το πρόσφατο ράλι και η αναμονή εν όψει του placement στην Πειραιώς έχουν περιορίσει τη διάθεση για την ανάληψη περισσότερου ρίσκου.
Είναι ενδεικτικό ότι ο Γενικός Δείκτης για έκτη συνεχόμενη συνεδρίαση εμφανίζει οριακές μεταβολές, αφενός αδυνατώντας να κινηθεί υψηλότερα, αφετέρου μην απομακρυνόμενος από τις πρόσφατες «κορυφές».
Οπωσδήποτε, η επικείμενη αποεπένδυση του ΤΧΣ στην Πειραιώς διαδραματίζει καίριο ρόλο, καθώς αρκετοί traders συγκεντρώνουν ρευστότητα, προκειμένου να αποκτήσουν ένα τμήμα από τις μετοχές του δημοσίου, οι οποίες θα διατεθούν στους ιδιώτες.
Μέσα σ’ αυτό το πλαίσιο, κατά τη σημερινή συνεδρίαση, ο Γενικός Δείκτης σημειώνει οριακή κάμψη κατά 0,20% και διαμορφώνεται στις 1.411,75 μονάδες, χάνοντας σχεδόν τρεις μονάδες σε σχέση με το κλείσιμο της Δευτέρας (1.414,51 μονάδες).
Το τόξο των ημερήσιων διακυμάνσεων εκτείνεται σε τέσσερις μονάδες (από 1.411,71 μονάδες έως 1.415,44 μονάδες), με τον τζίρο των συναλλαγών να μην ξεπερνά τα 3 εκατ. ευρώ.
Ηλίας Γεωργιάδης: Η «αναγέννηση» της Premia, το ελληνικό κρασί και η… αύρα του Αντετοκούνμπο
Στο ταμπλό, τώρα, η προσοχή εστιάζει στην Τρ. Πειραιώς, η οποία αναδιπλώνεται στα 3,87 ευρώ, καταγράφοντας ελεγχόμενες απώλειες. Διορθωτικά κινείται και η Motor Oil, ενώ η μετοχή της Quest Συμμετοχών αντιδρά με μίνι – ράλι της τάξης του 3%.
Μικρές απώλειες στις τράπεζες
Ο τραπεζικός δείκτης παρουσιάζει οριακές μεταβολές, με αποτέλεσμα να βρίσκεται στο -0,14% και τις 1.223 μονάδες, τηρώντας στάση αναμονής και αφομοιώνοντας τα διψήφια κέρδη του 2024.
Η μετοχή της Πειραιώς υποχωρεί στο -0,77% και τα 3,868 ευρώ, η μετοχή της Alpha Bank μειώνεται στο -0,41% και το 1,696 ευρώ, η μετοχή της Εθνικής Τράπεζας περιορίζεται στο -0,22% και τα 7,164 ευρώ, ενώ η μετοχή της Eurobank ενισχύεται στο +0,34% και το 1,892 ευρώ.
Η εικόνα στο ταμπλό
Στον δείκτη υψηλής κεφαλαιοποίησης (-0,12% και 3.428 μονάδες), η μετοχή της Motor Oil διορθώνει στο -1,5% και τα 26,5 ευρώ, με τη μετοχή της Ελλάκτωρ να χάνει 1,8% και τη μετοχή της Σαράντης να κατρακυλά κατά 3,2%. Απώλειες κοντά στο -1% καταγράφουν, επίσης, οι μετοχές των Titan, ΕΛΒΑΛΧΑΛΚΟΡ και Cenergy. Αντίθετα, η μετοχή της Quest Συμμετοχών κάνει μίνι ράλι 3,2%, ενώ η μετοχή της Aegean διευρύνεται στο +0,8% και τα 12,5 ευρώ.
Όσον αφορά τον δείκτη μεσαίας κεφαλαιοποίησης (-0,29% και 2.392 μονάδες), η μετοχή της Fourlis ξεχωρίζει αρνητικά στο -1,5% και τα 4,19 ευρώ. Intracom Holdings και Πλαστικά Θράκης οπισθοχωρούν κατά 0,7%, ενώ οι μετοχές των ΑΒΑΞ και Dimand ενισχύονται κατά 0,8%. Η μετοχή της Austriacard, δε, αναρριχάται και πάλι άνω των 6 ευρώ (+1,8%).
Συνολικά στο χρηματιστηριακό ταμπλό, 31 μετοχές κινούνται ανοδικά, 38 μετοχές σημειώνουν κάμψη, ενώ 20 μετοχές παραμένουν αμετάβλητες. Η κεφαλαιοποίηση της αγοράς κυμαίνεται στα 97,3 δισ. ευρώ.
Πού εστιάζει η αγορά
Στάση αναμονής τηρεί το Χρηματιστήριο Αθηνών, το οποίο δείχνει να μην συγκινείται από τα διαδοχικά ιστορικά ρεκόρ στο εξωτερικό, στρέφοντας όλη την προσοχή στις εγχώριες εξελίξεις.
Αυτό που σίγουρα περιμένει η ελληνική αγορά είναι το επικείμενο placement στην Τρ. Πειραιώς, με το Ταμείο Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας να ετοιμάζεται να διαθέσει την επόμενη εβδομάδα (πιθανώς στις 4/3) είτε το σύνολο του 27% των μετοχών, είτε το μεγαλύτερο μέρος αυτού του ποσοστού.
Όπως είναι γνωστό, οι οριστικές αποφάσεις θα ληφθούν τις αμέσως επόμενες ώρες, με τα εμπλεκόμενα πρόσωπα να ζυγίζουν όλα τα δεδομένα. Πέραν του ποσοστού διάθεσης, ερωτηματικό αποτελεί τόσο η τιμή του placement, όσο και η κατανομή μεταξύ Ελλήνων και ξένων.
Από εκεί και πέρα, βέβαια, το Χρηματιστήριο Αθηνών έχει στραμμένο το βλέμμα και στα εταιρικά αποτελέσματα του 2023, τα οποία συνεχίζουν να εκπλήσσουν θετικά, αποδεικνύοντας την ανθεκτικότητα της κερδοφορίας. Σήμερα, για παράδειγμα, μεγέθη ανακοίνωσε η Premia, ενώ αύριο ακολουθούν οι Ideal Holdings και Lavipharm. Την Πέμπτη, δε, είναι η σειρά της Helleniq Energy.
Τρεις στροφές πριν το τέλος του Φεβρουαρίου
Η σημερινή συνεδρίαση είναι η μόλις τρίτη πριν το τέλος του Φεβρουαρίου, ο οποίος εκτός απροόπτου θα αποτελέσει τον 4ο συνεχόμενο ανοδικό μήνα του Γενικού Δείκτη, με κέρδη της τάξης του 3% – 4%.
Από τις αρχές του έτους, δε, η συνολική μεταβολή ξεπερνά αυτήν τη στιγμή το 9%, με το συνεχές rotation να συντηρεί την αγορά στα πρόσφατα υψηλά των τελευταίων 13 ετών, απέχοντας ελάχιστα από τις «κορυφές» των 1.424 μονάδων.
Συγχρόνως, η αφομοίωση των κεκτημένων εξελίσσεται με απολύτως ομαλό τρόπο, με τους πωλητές να μην «ξεφεύγουν» και τις ρευστοποιήσεις να είναι ελεγχόμενες. Κάπως έτσι, ο Γενικός Δείκτης διατηρεί με ασφάλεια τις στηρίξεις των 1.380 μονάδων.
Το Ταμπλό του Χρηματιστηρίου: Τα ιστορικά ρεκόρ σε Entersoft & Κρι Κρι, το στοίχημα του ΟΠΑΠ
Μικρά κέρδη στο εξωτερικό
Ο πανευρωπαϊκός Stoxx 600 ενισχύεται ανεπαίσθητα στο +0,09% και τις 495 μονάδες, καθώς ο γερμανικός DAX αυξάνεται κατά 0,12%, ο βρετανικός FTSE 100 κατά 0,13%, ο γαλλικός CAC 40 κατά 0,07% και ο ιταλικός FTSE MIB κατά 0,32%. Στην άλλη πλευρά του Ατλαντικού, τα προσυμβόλαια του Dow Jones εμφανίζουν οριακές μεταβολές, αφομοιώνοντας τα ιστορικά υψηλά της προηγούμενης εβδομάδας.
Όσον αφορά την αγορά εμπορευμάτων, η τιμή του πετρελαίου κινείται οριακά ανοδικά. Τα συμβόλαια Brent στην Ευρώπη διαμορφώνονται στο +0,27% και τα 82,7 δολάρια/βαρέλι, ενώ τα συμβόλαια WTI στις ΗΠΑ καθορίζονται στο +0,31% και τα 77,8 δολάρια/βαρέλι. Η τιμή του χρυσού, τέλος, ανέρχεται στο +0,39% και τα 2.046 δολάρια/ουγγιά.
(Τα παραπάνω αποτελούν προϊόν δημοσιογραφικής έρευνας και δεν συνιστούν προτροπή για αγορά, πώληση ή διακράτηση οποιασδήποτε μετοχής)