Skip to main content

Χρηματιστήριο: Profit taking χωρίς… ακρότητες

Οι επενδυτές ρευστοποιούν ένα μέρος των φετινών κερδών. Δύο μεγάλα πακέτα στην Eurobank.

Ελεγχόμενες πιέσεις ασκούνται σήμερα (21/2) στο Χρηματιστήριο Αθηνών, με τους επενδυτές να ρευστοποιούν ένα μέρος των μεγάλων κερδών, αν και τα επιλεκτικά στηρίγματα εξακολουθούν να κρατούν τον Γενικό Δείκτη στα υψηλά 13 ετών.

Είναι ενδεικτικό ότι η ελληνική αγορά, παρά τη σημερινή (εύλογη) οπισθοχώρηση, παραμένει στην περιοχή των 1.420 μονάδων, συντηρώντας τη συνολική μεταβολή του 2024 στην περιοχή του +10%.

Η προσοχή, στο μεταξύ, εστιάζει στις «πλούσιες» εταιρικές εξελίξεις, καθώς σήμερα ξεκινά η ομολογιακή έκδοση της Intralot, ενώ αύριο το πρωί (22/1) ο ΟΤΕ ανακοινώνει τα οικονομικά μεγέθη του 2023.

Μέσα σ’ αυτό το πλαίσιο, ο Γενικός Δείκτης σημειώνει πτώση κατά 0,37% και διαμορφώνεται στις 1.419,07 μονάδες, χάνοντας περίπου 5,5 μονάδες σε σχέση με το κλείσιμο της Τρίτης (1.424,35 μονάδες). Το τόξο των ημερήσιων διακυμάνσεων εκτείνεται σε τέσσερις μονάδες (από 1.419,07 έως 1.423,17 μονάδες), με τον τζίρο των συναλλαγών να κυμαίνεται στα 11 εκατ. ευρώ.

Στο ταμπλό, τώρα, η Εθνική Τράπεζα αναδιπλώνεται προς τα 7,1 ευρώ, ενώ ελεγχόμενες απώλειες εμφανίζουν και οι Eurobank – Πειραιώς – Alpha. Στο υπόλοιπο ταμπλό, η Intralot ξεκίνησε με μεγάλο όγκο, με τις Τέρνα Ενεργειακή και Ελλάκτωρ να κερδίζουν πέριξ του 1%.

Πιέσεις στις τράπεζες, πακέτα στην Eurobank

Ο τραπεζικός δείκτης τίθεται στο επίκεντρο των πιέσεων, καθώς αυτήν την στιγμή υποχωρεί στο -1,14% και τις 1.227 μονάδες, αφομοιώνοντας τα πρόσφατα υψηλά 8ετίας.

Η μετοχή της Εθνικής Τράπεζας διολισθαίνει στο -1,44% και τα 7,126 ευρώ, η μετοχή της Alpha Bank ακολουθεί στο -1,3% και το 1,705 ευρώ, η μετοχή της Eurobank μειώνεται στο -0,94% και το 1,899 ευρώ (πέρασαν δύο πακέτα αξίας 26 εκατ. ευρώ στην τιμή του 1,90 ευρώ), ενώ η μετοχή της Πειραιώς διαπραγματεύεται στο -0,50% και τα 3,96 ευρώ.

Η εικόνα στο ταμπλό

Στον δείκτη υψηλής κεφαλαιοποίησης (-0,50% και 3.447 μονάδες), η μετοχή της ΕΛΒΑΛΧΑΛΚΟΡ αναδιπλώνεται στο -2,4% και τα 2,2 ευρώ, με τις μετοχές των Σαράντης, Cenergy και ΔΕΗ να χάνουν 1%. Μικρές απώλειες έως 0,8% παρουσιάζουν και οι Titan, Mytilineos, ΟΤΕ. Από την άλλη πλευρά, οι μετοχές των ΟΠΑΠ – Τέρνα Ενεργειακή – ΟΠΑΠ – ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ – Viohalco – Helleniq Energy – Autohellas ενισχύονται κατά έως 0,8%.

Όσον αφορά τον δείκτη μεσαίας κεφαλαιοποίησης (-0,18% και 2.424 μονάδες), η μετοχή της Profile ξεχωρίζει θετικά στο +1,90% και τα 4,3 ευρώ, ενώ η μετοχή της Ideal αυξάνεται κατά 1,3% και επιστρέφει στα ιστορικά υψηλά των 6,69 ευρώ. Η μετοχή της Intralot, δε, είναι σχεδόν σταθερή στο 1,19 ευρώ, με τζίρο 311.000 ευρώ στο πρώτο ημίωρο. Στον αντίποδα, η μετοχή του ΑΔΜΗΕ συρρικνώνεται κατά 1%.

Συνολικά στο χρηματιστηριακό ταμπλό, 34 μετοχές κινούνται ανοδικά, 40 μετοχές σημειώνουν κάμψη, ενώ 11 μετοχές παραμένουν αμετάβλητες. Η κεφαλαιοποίηση της αγοράς κυμαίνεται στα 97,8 δισ. ευρώ.

Σύμμαχος το rotation

Με το rotation της αγοράς να αποτελεί τον καλύτερο σύμμαχο, το Χρηματιστήριο Αθηνών όχι μόνο συνεχίζει να αποφεύγει τη διόρθωση, αλλά διαρκώς «τρυπά» το ταβάνι του, καταγράφοντας και νέα υψηλά 13 ετών.

Πλέον, η μεταβολή από τις αρχές του 2024 ξεπερνά το +10%, ενώ τα συνολικά κέρδη από τις αρχές Οκτωβρίου -όταν και ξεκίνησε το εν εξελίξει ράλι- υπερβαίνουν το +27%.

Πάντως, είναι νομοτελειακά σίγουρο ότι κάποια στιγμή η αγοραστική κόπωση και η ανάγκη για αφομοίωση των κεκτημένων θα «αναγκάσουν» την αγορά να «γυρίσει» πτωτικά, «χωνεύοντας» τη μεγάλη άνοδο.

Ωστόσο, το ερώτημα είναι πότε ακριβώς θα γίνει αυτό; Ουδείς μπορεί να απαντήσει με βεβαιότητα, ιδίως ενόσω τα ξένα χρηματιστήρια παραμένουν κοντά στα ιστορικά υψηλά.

Epsilon Net: Το ράλι 1.600% στη μετοχή και η «ακριβή» αποτίμηση στο ταμπλό

Η προσοχή στα εταιρικά

Η προσοχή των επενδυτών στρέφεται σήμερα στην Intralot, η οποία προχωρά στην έκδοση του νέου εταιρικού ομολόγου, ύψους έως 130 εκατ. ευρώ, με το εύρος της απόδοσης να έχει οριστεί μεταξύ 6% και 6,40%. Το βιβλίο προσφορών θα κλείσει το απόγευμα της Παρασκευής.

Από εκεί και πέρα, το βλέμμα της ελληνικής αγοράς εστιάζει και στα σενάρια, τα οποία αφορούν το μέλλον της Τέρνα Ενεργειακή. Χθες, είδαμε τη μετοχή να κάνει ράλι σχεδόν 5%, εν μέσω διάφορων δημοσιευμάτων για την έκβαση των διαπραγματεύσεων πώλησης του πλειοψηφικού πακέτου.

Και φυσικά, μην ξεχνάμε τις ΟΤΕ και Titan, οι οποίες με ώθηση από τα αισιόδοξα εταιρικά αποτελέσματα του 2023, συνεχίζουν την «αναρρίχηση» του Φεβρουαρίου, με τον ΟΤΕ να ξεπερνά τα 14 ευρώ για πρώτη φορά από τον Σεπτέμβριο και τον Titan να σκαρφαλώνει στο ιστορικό υψηλό των 25,8 ευρώ.

Νωρίς το πρωί, δε, η ΔΕΗ έσπευσε να απαντήσει σε ερώτημα της Επιτροπής Κεφαλαιαγοράς σχετικά με τα δημοσιεύματα περί εξαγοράς της Nova, ξεκαθαρίζοντας ότι δεν υπάρχει καμία σχετική συζήτηση ή συμφωνία.

Από την πλευρά της, η Τρ. Πειραιώς συνεχίζει τις προεργασίες για το επικείμενο placement, το οποίο αφορά το ποσοστό του δημοσίου (έως 27%). Η αποεπένδυση, εκτός απροόπτου, θα λάβει χώρα στις αρχές του Μαρτίου, με το ενδιαφέρον ήδη να είναι υψηλό εν μέσω των σεναρίων για το ύψος του αντιτίμου.

Το Ταμπλό του Χρηματιστηρίου: Το ξαφνικό ράλι στην ΤΕΝΕΡΓ και το «200άρι» της Entersoft

Μικρές απώλειες στην Ευρώπη

Ο πανευρωπαϊκός Stoxx 600 υποχωρεί στο -0,27% και τις 490 μονάδες, καθώς ο βρετανικός FTSE 100 μειώνεται κατά 0,62% και ο γαλλικός CAC 40 κατά 0,06%. Αντίθετα, ο γερμανικός DAX αυξάνεται κατά 0,06% και ο ιταλικός FTSE MIB κατά 0,29%. Στην άλλη πλευρά του Ατλαντικού, τα προσυμβόλαια του Dow Jones δείχνουν ένα πτωτικό ξεκίνημα στη συνεδρίαση.

Όσον αφορά την αγορά εμπορευμάτων, η τιμή του πετρελαίου σημειώνει οριακή πτώση. Τα συμβόλαια Brent στην Ευρώπη καθορίζονται στο -0,38% και τα 82,0 δολάρια/βαρέλι, ενώ τα συμβόλαια WTI στις ΗΠΑ διαμορφώνονται στο -0,53% και τα 76,6 δολάρια/ουγγιά. Η τιμή του χρυσού, τέλος, ανέρχεται στο -0,06% και τα 2.038 δολάρια/ουγγιά.

(Τα παραπάνω αποτελούν προϊόν δημοσιογραφικής έρευνας και δεν συνιστούν προτροπή για αγορά, πώληση ή διακράτηση οποιασδήποτε μετοχής)