Συνεχίζονται οι εναλλαγές προσήμων στη σημερινή συνεδρίαση του Χρηματιστηρίου Αθηνών, ενόσω η αγορά σπεύδει να αφομοιώσει τα νέα υψηλά 13 ετών, μην απομακρυνόμενη ωστόσο από τα επίπεδα των 1.420 μονάδων.
Τα εταιρικά μεγέθη, τα placements στις τράπεζες και οι επιχειρηματικές «ζυμώσεις» εξακολουθούν να παρέχουν επιλεκτικά στηρίγματα, σε συνδυασμό και με το καθιερωμένο rotation, κάτι το οποίο απορροφά τους κραδασμούς.
Από την πλευρά τους, οι πωλητές δεν δείχνουν ιδιαίτερα «ζεστοί», με αποτέλεσμα η Λεωφόρος Αθηνών να μην εμφανίζει τάσεις… ουσιαστικής διόρθωσης, παρά την αγοραστική κόπωση και το ράλι – διαρκείας, το οποίο φέρνει τη συνολική μεταβολή του έτους στο +10%.
Μέσα σ’ αυτό το πλαίσιο, ο Γενικός Δείκτης σημειώνει ανεπαίσθητη πτώση κατά 0,14% και διαμορφώνεται στις 1.420,39 μονάδες, χάνοντας μόλις δύο μονάδες σε σχέση με το κλείσιμο της Δευτέρας (1.422,41 μονάδες).
Το τόξο των ημερήσιων διακυμάνσεων εκτείνεται σε πέντε μονάδες (1.420,06 έως 1.425,59 μονάδες), με τον τζίρο των συναλλαγών να κυμαίνεται στα 40 εκατ. ευρώ, εκ των οποίων τα 3 εκατ. ευρώ αφορούν προσυμφωνημένα πακέτα.
Στο ταμπλό, τώρα, η Εθνική Τράπεζα διολισθαίνει ελεγχόμενα κατά 1%, ενώ κοντά στο -3% καθορίζονται οι απώλειες για τη Motor Oil, η οποία διορθώνει από τα ιστορικά υψηλά των 28 ευρώ. Από την άλλη πλευρά, ο Titan ίπταται άνω του +3%, χάρη στις ισχυρές προσδοκίες για τα μεγέθη του 2023 (εκτιμήσεις για κέρδη άνω των 265 εκατ. ευρώ). Coca – Cola και ΟΤΕ, παράλληλα, ανακτούν τα 29 και τα 14 ευρώ, αντίστοιχα, ενώ η Τέρνα Ενεργειακή κερδίζει περίπου 2,5%.
Απώλειες στις τράπεζες
Ο τραπεζικός δείκτης αναδιπλώνεται προς ελαφρώς χαμηλότερα επίπεδα, καθώς υποχωρεί στο -0,59% και τις 1.233 μονάδες, αφομοιώνοντας τα μεγάλη κέρδη του 2024 (>16%).
Η μετοχή της Εθνικής Τράπεζας περιορίζεται στο -1,08% και τα 7,152 ευρώ, η μετοχή της Πειραιώς ακολουθεί στο -0,50% και τα 3,958 ευρώ, η μετοχή της Alpha Bank μειώνεται στο -0,12% και το 1,715 ευρώ, ενώ η μετοχή της Eurobank διαπραγματεύεται στο -0,48% και το 1,911 ευρώ.
Η εικόνα στο ταμπλό
Στον δείκτη υψηλής κεφαλαιοποίησης (-0,20% και 3.455 μονάδες), η μετοχή του Titan αναρριχάται στο +3,1% και τα 25,7 ευρώ (νέο ιστορικό υψηλό), λαμβάνοντας ώθηση από την ανεπίσημη ενημέρωση της διοίκησης για τα κέρδη του 2023, τα οποία υπολογίζονται σε τουλάχιστον 265 εκατ. ευρώ. Άνοδο κατά 2,3% εμφανίζει, επίσης, η μετοχή της Τέρνα Ενεργειακή, με τον ΟΤΕ να αυξάνεται κατά 0,9% και να επιστρέφει άνω των 14 ευρώ (υψηλό 5 μηνών). Η Coca – Cola, δε, ενισχύεται κατά 0,9% και φθάνει στα 29 ευρώ (υψηλό 9 μηνών).
Στον αντίποδα, η Motor Oil διορθώνει στο -3% και τα 27,2 ευρώ. Autohellas και Cenergy, ταυτόχρονα, χάνουν 1,7% και 1,1%, αντίστοιχα, ενώ Jumbo – Mytilineos – ΟΠΑΠ οπισθοχωρούν κατά έως 0,8%.
Όσον αφορά τον δείκτη μεσαίας κεφαλαιοποίησης (+0,06% και 2.438 μονάδες), η μετοχή της Epsilon ξεχωρίζει θετικά στο 5,9% και τα 10,7 ευρώ, με τις μετοχές των Entersoft και Profile να έπονται στο +3,5%. Η μετοχή της Αλουμύλ, δε, κερδίζει τουλάχιστον 2%. Αντίθετα, η μετοχή της Ideal διορθώνει από τα χθεσινά ιστορικά υψηλά, καθώς υποχωρεί στο -1,4% και τα 6,59 ευρώ. Απώλειες άνω του 1% εμφανίζουν και οι ΑΔΜΗΕ, ΕΧΑΕ, Κρι – Κρι, ΟΛΠ, Τεχνικής Ολυμπιακής.
Συνολικά στο χρηματιστηριακό ταμπλό, 44 μετοχές κινούνται ανοδικά, 58 μετοχές σημειώνουν κάμψη, ενώ 16 μετοχές παραμένουν αμετάβλητες. Η κεφαλαιοποίηση της αγοράς κυμαίνεται στα 98,1 δισ. ευρώ.
Άγνωστο το «ταβάνι»
Η ελληνική αγορά, από τις αρχές του έτους, μετρά συνολική άνοδο της τάξης του 10%, σε μία από τις καλύτερες επιδόσεις παγκοσμίως. Την ίδια ώρα, το ράλι του τελευταίου τετραμήνου υπολογίζεται στο άκρως εντυπωσιακό +27%.
Παρά την αγοραστική κόπωση και τα σχετικά υπεραγορασμένα επίπεδα, η ουσιαστική διόρθωση ακόμη… αγνοείται, αν και σήμερα δεν αποκλείεται να εκδηλωθούν ορισμένες κινήσεις ρευστοποίησης και αφομοίωσης.
Από την άλλη πλευρά, το επικείμενο placement στην Πειραιώς (αρχές Μαρτίου), τα εταιρικά αποτελέσματα του 2023, οι προσδοκίες για τα φετινά μερίσματα και τα συνεχή σενάρια για νέα επιχειρηματικά deals «κρατούν» τον Γενικό Δείκτη σε σταθερά ανοδική τροχιά.
Ιδίως από την στιγμή που στο εξωτερικό οι αγορές αφενός βρίσκονται στο υψηλότερο επίπεδο όλων των εποχών, αφετέρου έχουν αποφύγει μια μεγάλη διόρθωση ή κάποιο ισχυρό αρνητικό σοκ.
Intralot – ΟΤΕ – Ελλάκτωρ – Titan
Στο μεταξύ, αύριο (21/2) ξεκινά η δημόσια προσφορά για το εταιρικό ομόλογο της Intralot, ύψους έως 130 εκατ. ευρώ, το οποίο θα χρησιμοποιηθεί για την αποπληρωμή του ομολόγου λήξεως τον Σεπτέμβριο του 2024. Το εύρος της απόδοσης ορίστηκε στο 6% έως 6,4%.
Την Πέμπτη (22/2), ταυτόχρονα, ακολουθεί η δημοσίευση των εταιρικών αποτελεσμάτων του ΟΤΕ, με τους αναλυτές να περιμένουν ένα βελτιωμένο μέρισμα για φέτος. Κι αυτό, εύλογα, παρέχει στηρίγματα στη μετοχή, η οποία μέσα στον Φεβρουάριο κερδίζει 8%, προσεγγίζοντας εκ νέου τα 14 ευρώ.
Ειδική αναφορά θα πρέπει να γίνει και στην περίπτωση των Ελλάκτωρ – Motor Oil, καθώς οι δύο εταιρείες έσπευσαν να διαψεύσουν τις φήμες περί συμφωνίας για την πώληση της Ηλέκτωρ στον Όμιλο Βαρδινογιάννη. Πάντως, η αγορά επιμένει ότι οι δύο εταιρείες, οι οποίες μόλις πρόσφατα ολοκλήρωσαν το deal για την Anemos, βρίσκονται σε εντατικές συζητήσεις.
Η Τitan, δε, νωρίς το πρωί παρείχε μια συνοπτική ενημέρωση εν όψει των αποτελεσμάτων, τα οποία θα δημοσιευθούν στις 13 Μαρτίου. Μεταξύ άλλων, η διοίκηση έκανε λόγο για ιστορικό υψηλό κερδοφορίας, με τις πωλήσεις να ξεπερνούν τα 2,54 δισ. ευρώ στο 12μηνο του 2023, τα EBITDA να υπερβαίνουν τα 535 εκατ. ευρώ και τα καθαρά κέρδη να ανέρχονται σε τουλάχιστον 265 εκατ. ευρώ.
Το Ταμπλό του Χρηματιστηρίου: Τα 28 ευρώ της Motor Oil και τα ρεκόρ σε Κρι – Κρι & Ideal
Οριακές απώλειες στην Ευρώπη
Ο πανευρωπαϊκός Stoxx 600 υποχωρεί στο -0,10% και τις 491 μονάδες, καθώς ο γερμανικός DAX μειώνεται κατά 0,23%, ενώ ο βρετανικός FTSE 100 αυξάνεται κατά 0,04%, ο γαλλικός CAC 40 κατά 0,27% και ο ιταλικός FTSE MIB κατά 0,08%. Στην άλλη πλευρά του Ατλαντικού, τα προσυμβόλαια του Dow Jones δείχνουν ένα αρνητικό ξεκίνημα στη συνεδρίαση.
Όσον αφορά την αγορά εμπορευμάτων, η τιμή του πετρελαίου παραμένει κοντά τα υψηλά των τελευταίων τριών εβδομάδων. Τα συμβόλαια Brent στην Ευρώπη διαμορφώνονται στο -0,67% και τα 83,0 δολάρια/βαρέλι, ενώ τα συμβόλαια WTI στις ΗΠΑ καθορίζονται στο -0,13% και τα 79,0 δολάρια/βαρέλι. Η τιμή του χρυσού, τέλος, ανέρχεται στο +0,65% και τα 2.037 δολάρια/ουγγιά.
(Τα παραπάνω αποτελούν προϊόν δημοσιογραφικής έρευνας και δεν συνιστούν προτροπή για αγορά, πώληση ή διακράτηση οποιασδήποτε μετοχής)