Μικρές μεταβολές εμφανίζει στην πρώτη συνεδρίαση της νέας εβδομάδας το Χρηματιστήριο Αθηνών, με τους αγοραστές και τους πωλητές να δίνουν «μάχη» για τον έλεγχο του προσήμου.
Ο Γενικός Δείκτης συνεχίζει να έχει ως στόχο την εδραίωση στις 1.400 μονάδες και στα υψηλά των τελευταίων 13 ετών, με τα εταιρικά αποτελέσματα, τις προσδοκίες για τα φετινά μερίσματα και τις διαρκείς επιχειρηματικές «ζυμώσεις» να παρέχουν επιλεκτικά στηρίγματα.
Από την άλλη πλευρά, το αδιάκοπο ράλι είναι σαφές ότι έχει προκαλέσει αγοραστική κόπωση, με αποτέλεσμα οι επενδυτές να προχωρούν σε λελογισμένη κατοχύρωση των μεγάλων φετινών κερδών (8,6%).
Μέσα σ’ αυτό το πλαίσιο, ο Γενικός Δείκτης σημειώνει οριακή πτώση κατά 0,08% και διαμορφώνεται στις 1.404,23 μονάδες, χάνοντας μόλις μία μονάδα σε σχέση με το κλείσιμο της Παρασκευής (1.405,32 μονάδες).
Το τόξο των ημερήσιων διακυμάνσεων εκτείνεται σε πέντε μονάδες (1.403,23 έως 1.408,54 μονάδες), με τον τζίρο των συναλλαγών να κυμαίνεται στα 4 εκατ. ευρώ, επηρεασμένος από την αργία της Wall Street.
Το Ταμπλό του Χρηματιστηρίου: Η D-Day του ΟΤΕ και το ορόσημο των 5 δισ. ευρώ στην Πειραιώς
Στο ταμπλό, τώρα, οι μετοχές των Eurobank, Πειραιώς και Εθνική δέχονται ελεγχόμενες πιέσεις, ενώ αρνητικό είναι το ξεκίνημα και για τον Διεθνή Αερολιμένα Αθηνών. Από την άλλη πλευρά, Intrakat και Ελλάκτωρ κερδίζουν πέριξ του +2%.
Μικρές απώλειες στις τράπεζες
Ο τραπεζικός δείκτης υποχωρεί προς χαμηλότερα επίπεδα, καθώς αυτήν την στιγμή βρίσκεται στο –0,52% και τις 1.219 μονάδες, εν αναμονή του placement στην Τράπεζα Πειραιώς.
Η μετοχή της Eurobank περιορίζεται στο -0,74% και το 1,886 ευρώ, η μετοχή της Πειραιώς μειώνεται στο -0,66% και τα 3,924 ευρώ, η μετοχή της Εθνικής αναδιπλώνεται στο -0,47% και τα 7,126 ευρώ, ενώ η μετοχή της Alpha Bank είναι σταθερή στο 1,683 ευρώ.
Η εικόνα στο ταμπλό
Στον δείκτη υψηλής κεφαλαιοποίησης (-0,11% και 3.410 μονάδες), η μετοχή της Ελλάκτωρ διευρύνεται αισθητά στο +2,6% και τα 2,7 ευρώ, εν μέσω των προσδοκιών για τη διανομή του φετινού μερίσματος. Κατά περίπου 2% ενισχύεται και η μετοχή της Quest, με τις μετοχές των Helleniq Energy, Aegean και ΟΤΕ να έπονται έως το +0,8%. Στον αντίποδα, η μετοχή της ΕΛΒΑΛΧΑΛΚΟΡ υποχωρεί στο -1% και τα 2,26 ευρώ, ενώ η μετοχή της Cenergy διολισθαίνει στο -1,5% και τα 7 ευρώ.
Όσον αφορά τον δείκτη μεσαίας κεφαλαιοποίησης (+0,15% και 2.407 μονάδες), η μετοχή της Intrakat ξεχωρίζει στο +2,9% και τα 5,2 ευρώ, πετυχαίνοντας νέο υψηλό 14ετίας. Άνοδο άνω του 1% παρουσιάζουν και οι μετοχές των Profile, EYΑΘ, Intralot. Αντίθετα, ελεγχόμενες απώλειες καταγράφονται στις ΑΒΑΞ, ΑΔΜΗΕ και Τεχνική Ολυμπιακή.
Συνολικά στο χρηματιστηριακό ταμπλό, 41 μετοχές κινούνται ανοδικά, 33 μετοχές σημειώνουν κάμψη, ενώ 17 μετοχές παραμένουν σταθερές. Η κεφαλαιοποίηση της αγοράς κυμαίνεται στα 97,2 δισ. ευρώ.
Ράλι 26% από τον Οκτώβριο
Ο Γενικός Δείκτης εισέρχεται στην 8η εβδομάδα του 2024 από θέση ισχύος, ευρισκόμενος στις 1.405 μονάδες και μετρώντας κέρδη +8,68% από τις αρχές του έτους. Την ίδια στιγμή, το ράλι από τις 9 Οκτωβρίου του 2023, όταν η αγορά βρέθηκε στο χαμηλό 9μηνου των 1.111 μονάδων, ξεπερνά το +26%.
Το εντυπωσιακό είναι, δε, ότι μέσα σ’ αυτό το τετράμηνο μόλις τρεις φορές ο κύριος χρηματιστηριακός δείκτης έκλεισε στο «κόκκινο» για τουλάχιστον τρεις συνεχόμενες συνεδριάσεις.
Αυτό το στοιχείο δείχνει ότι η ανοδική πορεία και το εξελισσόμενο re-rating των ελληνικών μετοχών λαμβάνουν χώρα… απνευστί, χωρίς δηλαδή τις αναμενόμενες διορθωτικές κινήσεις, οι οποίες συνηθίζονται σε κάθε «bull market» και οι οποίες συνδράμουν στη διαδικασία «χώνευσης» των κεκτημένων.
Λαμβάνοντας αυτό υπόψη, δεν αποκλείεται μέσα στο επόμενο χρονικό διάστημα, το Χρηματιστήριο Αθηνών να πατήσει ολίγον… φρένο, παίρνοντας ορισμένες ανάσες και αφομοιώνοντας τα πρόσφατα υψηλά 13 ετών.
Από την άλλη πλευρά, η αναρρίχηση των ξένων αγορών σε νέα ιστορικά υψηλά, σε συνδυασμό με την έναρξη της περιόδου δημοσίευσης των εταιρικών αποτελεσμάτων του 2023 αλλά και τα ευοίωνα μακροοικονομικά στοιχεία της εγχώριας οικονομίας, είναι αρκετά πιθανό να συνεχίσουν να παρέχουν επιλεκτικά στηρίγματα στο χρηματιστηριακό ταμπλό.
Η ατζέντα της εβδομάδας
Μετά τα εξαιρετικά οικονομικά αποτελέσματα των Coca Cola και Πειραιώς, τα οποία επιβεβαίωσαν τις υψηλές προσδοκίες των αναλυτών, η προσοχή στρέφεται πλέον στα εταιρικά μεγέθη του ΟΤΕ, τα οποία θα δημοσιευθούν την Πέμπτη 22 Φεβρουαρίου. Ένα καλό αποτέλεσμα για το 12μηνο του 2023, σε συνδυασμό με ένα ικανοποιητικό μέρισμα προς τους μετόχους, αποτελούν ικανές συνθήκες, ώστε να αντιστραφεί η εικόνα στασιμότητας της μετοχής, η οποία απέχει παρασάγγας από τα υψηλά των 18 ευρώ.
Την Τετάρτη 21 Φεβρουαρίου ξεκινά και η δημόσια προσφορά για το ομόλογο της Intralot, ύψους έως 130 εκατ. ευρώ. Η διαδικασία θα «τρέξει» έως την Παρασκευή 23 Φεβρουαρίου και μέσω της άντλησης του συγκεκριμένου χρηματικού ποσού η διοίκηση στοχεύει να αποπληρώσει το ομόλογο λήξεως τον Σεπτέμβριο του 2024 (επιτόκιο 5,25%). Ενδεχόμενη επιτυχία της επικείμενης ομολογιακής έκδοσης θα «ξεκλειδώσει» και το κοινοπρακτικό δάνειο των 100 εκατ. ευρώ, το οποίο η διοίκηση έχει ήδη εξασφαλίσει από τις ελληνικές τράπεζες.
Μικρές απώλειες στην Ευρώπη
Ο πανευρωπαϊκός Stoxx 600 υποχωρεί στο -0,19% και τις 490 μονάδες, καθώς ο γερμανικός DAX μειώνεται κατά 0,29%, ο βρετανικός FTSE 100 κατά 0,10%, ο γαλλικός CAC 40 κατά 0,39% και ο ιταλικός FTSE MIB κατά 0,33%. Στην άλλη πλευρά του Ατλαντικού, η Wall Street είναι κλειστή λόγω της αργίας για την Ημέρα των Προέδρων.