Skip to main content

Χρηματιστήριο: Μετά το ράλι, στόχος η εδραίωση στις 1.400 μονάδες

Intime News/ ΛΙΑΚΟΣ ΓΙΑΝΝΗΣ

Ο Γενικός Δείκτης εισέρχεται σε θέση ισχύος στην 8η εβδομάδα του 2024.

Να βρει μια νέα «γενιά» επενδυτών, οι οποίοι αγοράζουν στα επίπεδα των 1.400 μονάδων, θα επιχειρήσει αυτήν την εβδομάδα το Χρηματιστήριο Αθηνών, το οποίο έχει ως βασικό στόχο να εδραιωθεί στα τρέχοντα υψηλά επίπεδα.

Ο Γενικός Δείκτης εισέρχεται στην 8η εβδομάδα του 2024 από θέση ισχύος, ευρισκόμενος στις 1.405 μονάδες και μετρώντας κέρδη +8,68% από τις αρχές του έτους. Την ίδια στιγμή, το ράλι από τις 9 Οκτωβρίου του 2023, όταν η αγορά βρέθηκε στο χαμηλό 9μηνου των 1.111 μονάδων, ξεπερνά το +26%.

Το εντυπωσιακό είναι, δε, ότι μέσα σ’ αυτό το τετράμηνο μόλις τρεις φορές ο κύριος χρηματιστηριακός δείκτης έκλεισε στο «κόκκινο» για τουλάχιστον τρεις συνεχόμενες συνεδριάσεις.

Αυτό το στοιχείο δείχνει ότι η ανοδική πορεία και το εξελισσόμενο re-rating των ελληνικών μετοχών λαμβάνουν χώρα… απνευστί, χωρίς δηλαδή τις αναμενόμενες διορθωτικές κινήσεις, οι οποίες συνηθίζονται σε κάθε «bull market» και οι οποίες συνδράμουν στη διαδικασία «χώνευσης» των κεκτημένων.

Λαμβάνοντας αυτό υπόψη, δεν αποκλείεται μέσα στο επόμενο χρονικό διάστημα, το Χρηματιστήριο Αθηνών να πατήσει ολίγον… φρένο, παίρνοντας ορισμένες ανάσες και αφομοιώνοντας τα πρόσφατα υψηλά 13 ετών.

Από την άλλη πλευρά, η αναρρίχηση των ξένων αγορών σε νέα ιστορικά υψηλά, σε συνδυασμό με την έναρξη της περιόδου δημοσίευσης των εταιρικών αποτελεσμάτων του 2023 αλλά και τα ευοίωνα μακροοικονομικά στοιχεία της εγχώριας οικονομίας, είναι αρκετά πιθανό να συνεχίσουν να παρέχουν επιλεκτικά στηρίγματα στο χρηματιστηριακό ταμπλό.

Περιστέρης: Θα δούμε τη ΓΕΚ Παραχωρήσεις στο Χρηματιστήριο;

Η ατζέντα της εβδομάδας

Μετά τα εξαιρετικά οικονομικά αποτελέσματα των Coca Cola και Πειραιώς, τα οποία επιβεβαίωσαν τις υψηλές προσδοκίες των αναλυτών, η προσοχή στρέφεται πλέον στα εταιρικά μεγέθη του ΟΤΕ, τα οποία θα δημοσιευθούν την Πέμπτη 22 Φεβρουαρίου.

Ένα καλό αποτέλεσμα για το 12μηνο του 2023, σε συνδυασμό με ένα ικανοποιητικό μέρισμα προς τους μετόχους, αποτελούν ικανές συνθήκες, ώστε να αντιστραφεί η εικόνα στασιμότητας της μετοχής, η οποία απέχει παρασάγγας από τα υψηλά των 18 ευρώ.

Την Τετάρτη 21 Φεβρουαρίου ξεκινά και η δημόσια προσφορά για το ομόλογο της Intralot, ύψους έως 130 εκατ. ευρώ. Η διαδικασία θα «τρέξει» έως την Παρασκευή 23 Φεβρουαρίου και μέσω της άντλησης του συγκεκριμένου χρηματικού ποσού η διοίκηση στοχεύει να αποπληρώσει το ομόλογο λήξεως τον Σεπτέμβριο του 2024 (επιτόκιο 5,25%).

Ενδεχόμενη επιτυχία της επικείμενης ομολογιακής έκδοσης θα «ξεκλειδώσει» και το κοινοπρακτικό δάνειο των 100 εκατ. ευρώ, το οποίο η διοίκηση έχει ήδη εξασφαλίσει από τις ελληνικές τράπεζες.

Το Ταμπλό του Χρηματιστηρίου: Η D-Day του ΟΤΕ και το ορόσημο των 5 δισ. ευρώ στην Πειραιώς

Κλειστή η Wall Street

Στο εξωτερικό, τώρα, με τη Wall Street να μένει κλειστή λόγω της αργίας των Προέδρων, το βλέμμα στρέφεται στην Ευρώπη, όπου τα futures δείχνουν ένα αρνητικό ξεκίνημα στην εβδομάδα, πατώντας «φρένο» μετά το εν πολλοίς θετικό κλίμα των προηγούμενων ημερών.

Στην Ασία, τα κινεζικά χρηματιστήρια έκλεισαν στ «πράσινο», κάνοντας ιδανικό «ντεμπούτο» μετά τις αργίες για την Κινεζική Πρωτοχρονιά. Αντίθετα, ο ιαπωνικός Nikkei έμεινε σχεδόν στάσιμος, απέχοντας ελάχιστα από τα ιστορικά υψηλά της Παρασκευής.