Skip to main content

Χρηματιστήριο: Διατηρείται η κόπωση στο ταμπλό

EUROKINISSI/ΤΑΤΙΑΝΑ ΜΠΟΛΑΡΗ

Ο Γενικός Δείκτης, πάντως, δεν απομακρύνεται από τα ψυχολογικά όρια των 1.400 μονάδων.

Επιφυλακτικότητα επικρατεί σήμερα (13/2) στο Χρηματιστήριο Αθηνών, με τους πωλητές και τους αγοραστές να βαδίζουν σε τεντωμένο σχοινί, επιδιδόμενοι σε «αψιμαχίες» γύρω από τη ζώνη των 1.390 – 1.400 μονάδων.

Με την αγορά να δείχνει σημάδια κόπωσης, ο Γενικός Δείκτης έχει ελαφρώς υπαναχωρήσει από τα ρεκόρ 13ετίας, αφομοιώνοντας τα κεκτημένα του 2024, τα οποία αγγίζουν το +8%. 

Ωστόσο, είναι σαφές ότι η τρέχουσα στασιμότητα δεν εμπνέει ανησυχία. Άλλωστε, η απόσταση από τα υψηλά των 1.404 μονάδων είναι αρκετά μικρή και μπορεί εύκολα να «γεφυρωθεί» μόλις οι αγοραστές επιστρέψουν στο «τιμόνι».

Μέσα σ’ αυτό το πλαίσιο, ο Γενικός Δείκτης σημειώνει ανεπαίσθητες απώλειες κατά 0,03% και διαμορφώνεται στις 1.393,61 μονάδες, χάνοντας περίπου μισή μονάδα σε σχέση με το κλείσιμο της Δευτέρας (1.394,08 μονάδες). Το τόξο των ημερήσιων διακυμάνσεων εκτείνεται σε επτά μονάδες (1.389,57 έως 1.396,42 μονάδες), με τον τζίρο των συναλλαγών να κυμαίνεται στα 44 εκατ. ευρώ, εκ των οποίων το 1,9 εκατ. ευρώ αφορά προσυμφωνημένα πακέτα.

Χρηματιστήριο: Ράλι 6% για τη μετοχή της Ελλάκτωρ

Στο ταμπλό, τώρα, χωρίς να παρατηρούνται ακρότητες, οι εντονότερες πιέσεις καταγράφονται στις Mytilineos – Jumbo – Motor Oil – Τιτάν, οι οποίες χάνουν έως 1,5%. Από την άλλη πλευρά, οι ΔΕΗ, Viohalco, ΔΑΑ και Aegean κερδίζουν τουλάχιστον 1%. Η μετοχή της Πειραιώς, δε, διευρύνεται κατά 1% εν όψει της αυριανής δημοσίευσης των αποτελεσμάτων του 2023.

Στάσιμες οι τράπεζες

Ο τραπεζικός δείκτης είναι σχεδόν αμετάβλητος στο +0,14% και τις 1.219 μονάδες, συνεχίζοντας την αφομοίωση των πρόσφατων υψηλών 8ετίας.

Η μετοχή της Πειραιώς αυξάνεται στο +1,16% και τα 3,838 ευρώ, οι μετοχές των Eurobank και Εθνικής Τράπεζας παραμένουν σχεδόν σταθερές στο 1,90 και στα 7,09 ευρώ, αντίστοιχα, ενώ η μετοχή της Alpha Bank υποχωρεί ελαφρώς στο -0,23% και το 1,6985 ευρώ.

Η εικόνα στο ταμπλό

Στον δείκτη υψηλής κεφαλαιοποίησης (-0,12% και 3.391 μονάδες), η μετοχή της Mytilineos οπισθοχωρεί στο -1% και 37,5 ευρώ, με τις μετοχές των Motor Oil, Σαράντης και Lamda να έπονται έως το -0,9%. Jumbo και Τιτάν, επίσης, αναδιπλώνονται πέριξ του -1,5%. Στον αντίποδα, η μετοχή της Ελλάκτωρ πραγματοποιεί μίνι ράλι στο +6% και τα 2,71 ευρώ, ενώ κατά 5,7% κερδίζει η μετοχή της ΕΛΒΑΛΧΑΛΚΟΡ. Οι μετοχές των Viohalco, ΔΕΗ και Aegean αυξάνονται κατά 1,5% έως 2%.

Όσον αφορά τον δείκτη μεσαίας κεφαλαιοποίησης (-0,15% και 2.390 μονάδες), η μετοχή του ΑΒΑΞ ξεχωρίζει στο +3% και το 1,78 ευρώ, με τις μετοχές των ΕΥΑΘ και Αλουμύλ να έπονται στο +2,7%. Αντίθετα, οι μετοχές των Τεχνική Ολυμπιακή, Πλαστικά Θράκης και Premia χάνουν τουλάχιστον 1%.

Ειδική μνεία πρέπει να γίνει στον ΔΑΑ, ο οποίος μετά τη χθεσινή βουτιά (-3%), προσπαθεί να ανακάμψει προς τα 9 ευρώ, καθώς ενισχύεται κατά 1,1%, έχοντας μέχρι στιγμής τζίρο σχεδόν 5,7 εκατ. ευρώ. Μετά το τέλος της συνεδρίασης, δε, η μετοχή θα εισαχθεί στον FTSE Russell.

Συνολικά στο χρηματιστηριακό ταμπλό, 43 μετοχές κινούνται ανοδικά, 62 μετοχές σημειώνουν κάμψη, ενώ 15 μετοχές παραμένουν αμετάβλητες. Η κεφαλαιοποίηση της αγοράς κυμαίνεται στα 96,3 δισ. ευρώ.

Δεν ανησυχούν οι επενδυτές

To Χρηματιστήριο Αθηνών φαίνεται ότι βρίσκεται σε μια ελαφρώς καθοδική πορεία, με τους πωλητές να ρευστοποιούν ένα μέρος των μεγάλων κερδών του 2024 (+8%), υπό το βάρος της αγοραστικής κόπωσης.

Πάντως, η μέχρι στιγμής διήμερη πτώση, η οποία δεν αποκλείεται να συνεχιστεί και σήμερα, δεν εμπνέει ανησυχία και σίγουρα δεν αναιρεί το αισιόδοξο μακροπρόθεσμο story του ελληνικού χρηματιστηρίου.

Εξάλλου, μια σειρά εισηγμένων διαπραγματεύεται σε πολυετή ή και ιστορικά υψηλά επίπεδα, γεγονός το οποίο επιτρέπει στους πωλητές να αφομοιώσουν ένα μέρος των κεκτημένων.

Tράπεζες, οι απόλυτες «πρωταγωνίστριες» του Χρηματιστηρίου: Το ράλι, οι καταλύτες και οι στόχοι

Και μην ξεχνάμε ότι η εν εξελίξει πτώση λαμβάνει χώρα με απολύτως ελεγχόμενο και συντεταγμένο τρόπο, αποφεύγοντας τις υπερβολές και τις εντάσεις (-0,28% την Παρασκευή, -0,49% τη Δευτέρα).

«Πυκνές» εξελίξεις

Οι επόμενες εβδομάδες αναμένονται «πυκνές» σε εξελίξεις, δίνοντας την ευκαιρία στους αγοραστές να βρουν νέα στηρίγματα για να συνεχίσουν την ανοδική κίνηση.

Αύριο, Coca – Cola και Πειραιώς, για παράδειγμα, θα δημοσιεύσουν τα οικονομικά μεγέθη του 2023, τα οποία εκτιμάται ότι θα καταδείξουν την ισχυρή ανθεκτικότητα της κερδοφορίας των ελληνικών εισηγμένων.

Ιδίως για την περίπτωση της Πειραιώς, η αυριανή ημέρα είναι ξεχωριστή, καθώς η διοίκηση αναμένεται να ανακοινώσει την πρώτη διανομή μερίσματος έπειτα από πολλά χρόνια. Οι επενδυτές, δε, περιμένουν και την αποεπένδυση του ΤΧΣ, η οποία εκτός απροόπτου θα πραγματοποιηθεί στις αρχές Μαρτίου.

Από εκεί και πέρα, αντίστροφα μετρά η Intralot για την έκδοση του εταιρικού ομολόγου των 130 εκατ. ευρώ, η οποία επίκειται εντός του Φεβρουαρίου, ενώ μετά τη λήξη της σημερινής συνεδρίασης η μετοχή του Διεθνούς Αερολιμένα Αθηνών θα εισαχθεί στους δείκτης του FTSE Russell.

Το Ταμπλό του Χρηματιστηρίου: Από τα ρεκόρ του ΟΠΑΠ έως το απότομο ράλι στην Ικτίνος

Όσον αφορά την χθεσινοβραδινή αναδιάρθρωση των δεικτών MSCI, όπως ήταν και αναμενόμενo, δεν υπήρξαν προσθήκες ή αφαιρέσεις στον MSCI Standard Greece, με τον ελληνικό βασικό δείκτη να παραμένει με τις εξής 10 συμμετοχές: Εθνική (16,63), Eurobank (14,14), Mytilineos (11,56), Alpha (11,22), Jumbo (9,15), ΟΠΑΠ (9,02), Πειραιώς (7,85), ΔΕΗ (7,82), OTE (7,50) και Motor Oil (5,11)

Από την άλλη πλευρά, όμως, στον MSCI Greece Small Cap ανακοινώθηκε η προσθήκη των Intrakat και Intralot, με τις αλλαγές να ισχύουν από τις 29 Φεβρουαρίου.

Πτώση στην Ευρώπη, αναμονή στις ΗΠΑ

Ο πανευρωπαϊκός Stoxx 600 υποχωρεί ελεγχόμενα στο -0,53% και τις 484 μονάδες, καθώς ο γερμανικός DAX μειώνεται κατά 0,61%, ο βρετανικός FTSE 100 κατά 0,32%, ο γαλλικός CAC 40 κατά 0,49% και ο ιταλικός FTSE MIB κατά 0,49%. Στην άλλη πλευρά του Ατλαντικού, τα προσυμβόλαια της Wall Street περιμένουν τα στοιχεία για τον πληθωρισμό του Ιανουαρίου.

Όσον αφορά την αγορά εμπορευμάτων, η τιμή του πετρελαίου παραμένει στα επίπεδα των 80 δολαρίων. Τα συμβόλαια Brent στην Ευρώπη καθορίζονται στο +0,70% και τα 82,5 δολάρια/βαρέλι, ενώ τα συμβόλαια WTI στις ΗΠΑ διαμορφώνονται στο +0,70% και τα 77,4 δολάρια/βαρέλι. Η τιμή του χρυσού, τέλος, ανέρχεται στο +0,42% και τα 2.041 δολάρια/ουγγιά.