Skip to main content

Χρηματιστήριο: Θέτει τις βάσεις για την 5η ανοδική εβδομάδα του 2024

Intime News/ ΛΙΑΚΟΣ ΓΙΑΝΝΗΣ

Συνεχίζεται το επιλεκτικό ενδιαφέρον, με τον Γενικό Δείκτη να δοκιμάζει τις 1.410 μονάδες.

Τις βάσεις για την τέταρτη ανοδική συνεδρίαση της εβδομάδας θέτει το Χρηματιστήριο Αθηνών, με τους επενδυτές να συντηρούν το επιλεκτικό ενδιαφέρον και να απωθούν με σχετική ευκολία κάθε σκέψη πιθανής διόρθωσης.

Ως αποτέλεσμα, ο Γενικός Δείκτης δείχνει ικανός να ξεπεράσει και τις 1.410 μονάδες (νέο υψηλό 13ετίας), διευρύνοντας περαιτέρω τα συνολικά κέρδη του 2024, τα οποία ήδη υπερβαίνουν το +8,6%.

Στο μεταξύ, το ροτέισον στους τίτλους απορροφά τις εύλογες κινήσεις κατοχύρωσης, με τους επενδυτές να βρίσκουν διαρκώς και νέους «πρωταγωνιστές», όπως για παράδειγμα συνέβη χθες με τον ΟΤΕ.

Μέσα σ’ αυτό το πλαίσιο, ο Γενικός Δείκτης σημειώνει ήπια αύξηση κατά 0,43% και διαμορφώνεται στις 1.410,97 μονάδες, κερδίζοντας έξι μονάδες σε σχέση με το κλείσιμο της Πέμπτης (1.404,88 μονάδες).

Το τόξο των ημερήσιων διακυμάνσεων εκτείνεται σε πέντε μονάδες (από 1.406,88 έως 1.411,40 μονάδες), με τον τζίρο των συναλλαγών να κυμαίνεται στα 6 εκατ. ευρώ, δηλαδή σε ελαφρώς χαμηλότερα επίπεδα σε σχέση με τις προηγούμενες ημέρες.

Στο ταμπλό, τώρα, ο Διεθνής Αερολιμένας Αθηνών, ο οποίος από τη Δευτέρα μπαίνει στον Γενικό Δείκτη, σταθεροποιείται στα επίπεδα των 9,2 ευρώ, με μικρές απώλειες στο ξεκίνημα της ημέρας. Από εκεί και πέρα, οι τράπεζες συνεχίζουν ήπια ανοδικά, ενώ οι Titan – OTE – Jumbo παραμένουν σε θετικό έδαφος.

Μικρά κέρδη στις τράπεζες

Ο τραπεζικός δείκτης, ο οποίος έχει απόδοση +16% από τις αρχές του έτους, ενισχύεται στο +0,35% και τις 1.235 μονάδες, μαζεύοντας τη διαφορά από το υψηλό 8ετίας των 1.245 μονάδων.

Η μετοχή της Πειραιώς διευρύνεται στο +1,05% και τα 3,848 ευρώ, η μετοχή της Alpha Bank ακολουθεί στο +0,70% και το 1,722 ευρώ, η μετοχή της Εθνικής Τράπεζας διαπραγματεύεται στο +0,14% και τα 7,22 ευρώ, ενώ η μετοχή της Eurobank υποχωρεί στο -0,18% και το 1,926 ευρώ.

Γιατί οι επενδυτές δεν βλέπουν τις κρυμμένες αξίες της Lamda

Η εικόνα στο ταμπλό

Στον δείκτη υψηλής κεφαλαιοποίησης (+0,34% και 3.428 μονάδες), η μετοχή της ΔΕΗ ανακάμπτει στο +1,1% και τα 12,1 ευρώ, με την αγορά να έχει ήδη αποτιμήσει την πιθανότητα προστίμου από την Κομισιόν. Κέρδη άνω του 1% παρουσιάζουν και οι μετοχές των Ελλάκτωρ, ΕΛΒΑΛΧΑΛΚΟΡ, ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ, Titan. Από την πλευρά της, η μετοχή της Σαράντης αναρριχάται στο +3% και τα 9,8 ευρώ. ΟΤΕ και Mytilineos ακολουθούν με άνοδο έως 0,5%, ενώ η Motor Oil κάνει… στάση έπειτα από τα νέα ιστορικά υψηλά.

Όσον αφορά τον δείκτη μεσαίας κεφαλαιοποίησης (+0,59% και 2.414 μονάδες), η μετοχή της Fourlis ξεχωρίζει θετικά στο +1,7% και τα 4,1 ευρώ, με τις Profile – ΑΔΜΗΕ – Intralot να έπονται τουλάχιστον στο +1%. Intrakat και Intracom, δε, διευρύνονται κατά έως 0,8%. Στον αντίποδα, Πλαστικά Θράκης και Τεχνική Ολυμπιακή χάνουν από περίπου 1%.

Συνολικά στο χρηματιστηριακό ταμπλό, 60 μετοχές κινούνται ανοδικά, 20 μετοχές σημειώνουν κάμψη, ενώ 15 μετοχές παραμένουν αμετάβλητες. Η κεφαλαιοποίηση της αγοράς κυμαίνεται στα 97,2 δισ. ευρώ.

Κέρδη στην εβδομάδα

Ο Γενικός Δείκτης ετοιμάζεται για ακόμη μία ανοδική εβδομάδα –η 5η σε σύνολο έξι εντός του 2024- και πλέον απομένει να δούμε πού ακριβώς θα «κάτσει» η μπάλα στη σημερινή συνεδρίαση της Παρασκευής.

Οι ειδικοί περιμένουν διατήρηση των επιλεκτικών στηριγμάτων, αν και οι πωλητές είναι βέβαιο ότι θα βρουν την ευκαιρία να ρευστοποιήσουν ένα μέρος των μεγάλων φετινών κερδών, τα οποία ξεπερνούν το +8,6%.

Το κλίμα στην αγορά, σε κάθε περίπτωση, παραμένει άκρως αισιόδοξο, κάτι το οποίο αντανακλάται ιδίως στους υψηλούς ημερήσιους τζίρους, με τα επίπεδα των 150 εκατ. ευρώ να αποτελούν τη νέα πραγματικότητα.

Την ίδια στιγμή, οι ξένοι επενδυτές ανακαλύπτουν διαρκώς αξίες στο ελληνικό ταμπλό, καθώς το αγοραστικό κύμα διαχέεται σταδιακά και προς μετοχές, οι οποίες μέχρι πρότινος είχαν μείνει πιο πίσω, με χαρακτηριστικότερο παράδειγμα αυτό του ΟΤΕ.

Οι σταθερές του Χρηματιστηρίου

Από εκεί και πέρα, το ελληνικό χρηματιστήριο έχει και τις σταθερές του, οι οποίες δεν είναι άλλες από τις τραπεζικές μετοχές. Ο κλαδικός δείκτης «τρέχει» ένα ράλι της τάξης του 16% από τις αρχές του έτους, με τις τέσσερις τράπεζες να βρίσκονται σε πολυετή υψηλά.

Στα υπόλοιπα blue chips, Motor Oil και Titan καταρρίπτουν το ένα ρεκόρ μετά το άλλο, ενόσω η πρώτη αξίζει πλέον 3 δισ. ευρώ και η δεύτερη απέχει μία ανάσα από τα 2 δισ. ευρώ. Κοντά στα ιστορικά ή πολυετή υψηλά βρίσκονται και οι Mytilineos, ΟΠΑΠ, ΔΕΗ, ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ, Jumbo, Cenergy.

Και φυσικά, μην ξεχνάμε το «πάρτι» στη μεσαία και μικρή κεφαλαιοποίηση, στην οποία αναμφίβολα ξεχωρίζουν τα τρία «Intr» (Intracom, Intrakat, Intralot).

Όσον αφορά τον νέο μεγάλο «παίχτη», δηλαδή τον Διεθνή Αερολιμένα Αθηνών, όλα τα βλέμματα είναι στραμμένα στις 14 Φεβρουαρίου, όταν και εισαχθεί στους δείκτες FTSE Russell, γεγονός το οποίο αναμένεται να προσελκύσει το ενδιαφέρον κι άλλων ξένων επενδυτών. Αυτήν την στιγμή, η τιμή της μετοχής βρίσκεται στα 9,20 ευρώ, με την αξία της εισηγμένης να αγγίζει τα 2,8 δισ. ευρώ.

Το Ταμπλό του Χρηματιστηρίου: Τα σημάδια… ζωής στον ΟΤΕ και τα ρεκόρ σε Titan & Motor

Στασιμότητα στην Ευρώπη

Ο πανευρωπαϊκός Stoxx 600 είναι σχεδόν αμετάβλητος στις 485 μονάδες, καθώς οι διακυμάνσεις στον γερμανικό DAX, στον βρετανικό FTSE 100, στον γαλλικό CAC 40 και στον ιταλικό FTSE MIB δεν ξεπερνούν το +/- 0,2%. Στην άλλη πλευρά του Ατλαντικού, τα προσυμβόλαια του S&P 500 δείχνουν υπέρβαση του ψυχολογικού ορίου των 5.000 μονάδων.

Όσον αφορά την αγορά εμπορευμάτων, η τιμή του πετρελαίου εμφανίζει μικρή άνοδο εν μέσω των εξελίξεων στη Γάζα. Τα συμβόλαια Brent στην Ευρώπη διαμορφώνονται στο +0,20% και τα 81,7 δολάρια/βαρέλι, ενώ τα συμβόλαια WTI στις ΗΠΑ ανέρχονται στο +0,33% και τα 76,4 δολάρια/βαρέλι. Η τιμή του χρυσού, τέλος, καθορίζεται στο -0,03% και τα 2.047 δολάρια/ουγγιά.