Να επανέλθει άνω των 1.400 μονάδων προσπαθεί το Χρηματιστήριο Αθηνών, με τους αγοραστές να δείχνουν διάθεση υπέρβασης της χθεσινής διόρθωσης, ενόσω όλα τα βλέμματα παραμένουν στραμμένα στον Διεθνή Αερολιμένα Αθηνών.
Ο Γενικός Δείκτης, από τις αρχές του 2024, μετρά σωρευτικά κέρδη της τάξης του 8%, με τη συνολική κεφαλαιοποίηση να απέχει ελάχιστα από το ιστορικό ορόσημο των 100 δισ. ευρώ.
Από την άλλη πλευρά, η αγοραστική κόπωση και η αφομοίωση των κεκτημένων επιτρέπουν στους πωλητές να ρευστοποιήσουν ένα μέρος των πρόσφατων κερδών, χωρίς να θέτουν σε κίνδυνο το ευοίωνο μακροπρόθεσμο story.
Μέσα σ’ αυτό το πλαίσιο, ο Γενικός Δείκτης σημειώνει οριακή αύξηση κατά 0,16% και διαμορφώνεται στις 1.399,32 μονάδες, κερδίζοντας δύο μονάδες σε σχέση με το κλείσιμο της Τετάρτης (1.397,14 μονάδες). Το τόξο των ημερήσιων διακυμάνσεων εκτείνεται σε τέσσερις μονάδες (από 1.396,61 έως 1.400,35 μονάδες), με τον τζίρο των συναλλαγών να κυμαίνεται στα 9 εκατ. ευρώ.
Η μετοχή του ΔΑΑ παραμένει στο επίκεντρο της προσοχής, μετά και την ανακοίνωση για fast track είσοδο στους δείκτες FTSE Russell στις 14 Φεβρουαρίου. Έτσι, μετά το +11,7% της πρώτης συνεδρίασης, σήμερα ενισχύεται περαιτέρω στο +1,3% και τα 9,28 ευρώ, με τζίρο σχεδόν 1 εκατ. ευρώ.
Στο υπόλοιπο ταμπλό, η μετοχή της ΔΕΗ ανακάμπτει από τη χθεσινή βουτιά, η οποία προκλήθηκε μετά τις ανακοινώσεις της Κομισιόν για παραβίαση των αντιμονοπωλιακών κανονισμών. Μικρά κέρδη κατά έως 1% εμφάνίζουν, επίσης, οι τραπεζικές μετοχές, ενώ η Coca – Cola δέχεται νέες πιέσεις, αναδιπλούμενη προς τα 26 ευρώ.
Χρηματιστήριο: Έτσι θα γίνει το comeback στις αναπτυγμένες αγορές
Επιστρέφουν στο «πράσινο» οι τράπεζες
Ο τραπεζικός δείκτης, μετά την οπισθοχώρηση της Τετάρτης, επιθυμεί να επανέλθει σε θετικό έδαφος, με αποτέλεσμα να βρίσκεται στο +0,42% και τις 1.230 μονάδες.
Η μετοχή της Πειραιώς, εν όψει των ετήσιων αποτελεσμάτων της 14ης Φεβρουαρίου, διευρύνεται στο +0,68% και τα 3,828 ευρώ, η μετοχή της Alpha Bank ακολουθεί στο +0,67% και το 1,734 ευρώ, η μετοχή της Eurobank διαπραγματεύεται στο +0,60% και το 1,927 ευρώ, ενώ η μετοχή της Εθνικής Τράπεζας αυξάνεται στο +0,42% και τα 7,144 ευρώ.
Η εικόνα στο ταμπλό
Στον δείκτη υψηλής κεφαλαιοποίησης (+0,15% και τις 3.406 μονάδες), η μετοχή του Titan αναρριχάται σε νέα ιστορικά υψηλά, καθώς ενισχύεται στο +1,2% και τα 25,2 ευρώ. Κέρδη άνω του 1,4% παρουσιάζει και η μετοχή της Σαράντης, η οποία προσεγγίζει τα 10 ευρώ, ενώ η μετοχή της Lamda Development βρίσκεται στο +1,6% και τα 7,2 ευρώ. Η μετοχή της ΔΕΗ, η οποία χθες βρέθηκε στο επίκεντρο των πιέσεων λόγω παραβίασης των αντιμονοπωλιακών κανονισμών της Ε.Ε., ανακάμπτει ήπια στο +0,6% και τα 12,1 ευρώ. Στον αντίποδα, η μετοχή της Coca – Cola περιορίζεται στο -2% και τα 26,1 ευρώ.
Όσον αφορά τον δείκτη μεσαίας κεφαλαιοποίησης (+0,69% και τις 2.376 μονάδες), η μετοχή της Intralot ξεχωρίζει στο +2% και το 1,19 ευρώ, εν όψει της ομολογιακής έκδοσης των 130 εκατ. ευρώ. ΑΒΑΞ, Entersoft, Intracom και Epsilon αυξάνονται κατά τουλάχιστον 1%. Από την άλλη πλευρά, οι μετοχές των Αλουμύλ και Fourlis διολισθαίνουν κατά έως 1%.
Συνολικά στο χρηματιστηριακό ταμπλό, 47 μετοχές κινούνται ανοδικά, 25 μετοχές σημειώνουν κάμψη, ενώ 15 μετοχές παραμένουν αμετάβλητες. Η κεφαλαιοποίηση της αγοράς κυμαίνεται στα 96,5 δισ. ευρώ.
Να εδραιωθεί στις 1.400 μονάδες
Το Χρηματιστήριο Αθηνών επιχειρεί να εδραιωθεί στην περιοχή των 1.400 μονάδων και στο υψηλότερο επίπεδο από τον Μάιο του 2011, με τους επενδυτές να κεφαλαιοποιούν το αισιόδοξο κλίμα που επικρατεί τους τελευταίους μήνες στην ελληνική αγορά.
Η χθεσινή διόρθωση, από την άλλη πλευρά, δεν προξενεί την παραμικρή ανησυχία, δεδομένου ότι ο Γενικός Δείκτης προερχόταν από έξι διαδοχικές ανοδικές συνεδριάσεις και επομένως η ανάγκη για κατοχύρωση των πρόσφατων κερδών θεωρούταν επιτακτική.
Επομένως, προς το παρόν δεν φαίνεται να αλλάζει το μακροπρόθεσμο θετικό story, το οποίο παραμένει σε ισχύ και το οποίο δίνει μια μέση απόδοση της τάξης του 8% από τις αρχές του 2024.
Το σημαντικότερο είναι, δε, ότι βλέπουμε τους ξένους να κάνουν… επέλαση στα ελληνικά assets, κάτι που έχει ανεβάσει σημαντικά τους ημερήσιους τζίρους. Τις τελευταίες ημέρες, ενδεικτικά, υπάρχει μια σταθερή υπέρβαση των 130 εκατ. ευρώ, με μεγάλο όγκο προσυμφωνημένων πακέτων.
Μετά και το άκρως επιτυχημένο ντεμπούτο του Διεθνούς Αερολιμένα Αθηνών (ΔΑΑ), αλλά και τη γενικευμένη ευφορία στην αγορά, η κεφαλαιοποίηση του Χρηματιστηρίου απέχει μόλις 3,5 δισ. ευρώ από το ορόσημο των 100 δισ. ευρώ (σήμερα βρίσκεται στα 96,46 δισ. ευρώ).
Το Ταμπλό του Χρηματιστηρίου: Τα ρεκόρ της Motor Oil και το «σκούπισμα» στη Sarantis
Στασιμότητα στο εξωτερικό
Ο πανευρωπαϊκός Stoxx 600 είναι σχεδόν αμετάβλητος στις 485 μονάδες, καθώς οι μεταβολές στον γερμανικό DAX, στον βρετανικό FTSE 100, στον γαλλικό CAC 40 και στον ιταλικό FTSE MIB δεν υπερβαίνουν το +/- 0,1%. Στην άλλη πλευρά του Ατλαντικού, τα προσυμβόλαια του Dow Jones δείχνουν ένα σταθεροποιητικό ξεκίνημα στη συνεδρίαση.
Όσον αφορά την αγορά εμπορευμάτων, η τιμή του χρυσού παραμένει σταθερή εν αναμονή των εξελίξεων στη Γάζα. Τα συμβόλαια Brent στην Ευρώπη διαμορφώνονται στο +0,35% και τα 79,4 δολάρια/βαρέλι, ενώ τα συμβόλαια WTI στις ΗΠΑ καθορίζονται στο +0,31% και τα 74,0 δολάρια/βαρέλι. Η τιμή του χρυσού, τέλος, ανέρχεται στο -0,29% και τα 2.045 δολάρια/ουγγιά.