Skip to main content

Χρηματιστήριο: Στόχος να επανέλθει στις 1.400 μονάδες – Τα βλέμματα σε ΔΑΑ και ΔΕΗ

EUROKINISSI

Ο Γενικός Δείκτης απέχει μόλις 3,5 δισ. ευρώ από τον στόχο για κεφαλαιοποίηση 100 δισ. ευρώ.

Μπορεί χθες (7/2) η ΔΕΗ πρόσκαιρα να «τρομοκράτησε» το Χρηματιστήριο Αθηνών, αλλά το τελικό κλείσιμο του Γενικού Δείκτη ήταν κάτι παραπάνω από ανακουφιστικό, με τις απώλειες να μην ξεπερνούν τη μισή ποσοστιαία μονάδα (-0,,47%).

Σύμφωνα με τους αναλυτές, αυτή η εξέλιξη δεν προξενεί την παραμικρή ανησυχία, δεδομένου ότι η αγορά προερχόταν από έξι ανοδικές συνεδριάσεις και επομένως η ανάγκη για κατοχύρωση των πρόσφατων κερδών θεωρούταν επιτακτική.

Η χθεσινή πτώση, ως εκ τούτου, δεν πρόκειται να αλλάξει το μακροπρόθεσμο θετικό story, το οποίο παραμένει σε ισχύ και το οποίο δίνει μια μέση απόδοση της τάξης του 8% από τις αρχές του 2024, με αποτέλεσμα ο Γενικός Δείκτης να βρίσκεται στα επίπεδα των 1.400 μονάδων (για πρώτη φορά από το 2011).

Χρηματιστήριο: Έτσι θα γίνει το comeback στις αναπτυγμένες αγορές

Το σημαντικότερο είναι, δε, ότι βλέπουμε τους ξένους να κάνουν… επέλαση στα ελληνικά assets, κάτι που έχει ανεβάσει σημαντικά τους ημερήσιους τζίρους. Τις τελευταίες ημέρες, ενδεικτικά, υπάρχει μια σταθερή υπέρβαση των 130 εκατ. ευρώ, με μεγάλο όγκο προσυμφωνημένων πακέτων.

Μετά και το άκρως επιτυχημένο ντεμπούτο του Διεθνούς Αερολιμένα Αθηνών (ΔΑΑ), αλλά και τη γενικευμένη ευφορία που επικρατεί στην αγορά, η κεφαλαιοποίηση του Χρηματιστηρίου απέχει μόλις 3,5 δισ. ευρώ από το ορόσημο των 100 δισ. ευρώ (σήμερα βρίσκεται στα 96,46 δισ. ευρώ).

Το βλέμμα στον ΔΑΑ

Όσον φορά τον ΔΑΑ, η μετοχή έκλεισε με κέρδη 11,7% στην «παρθενική» της συνεδρίαση, με την τιμή να διαμορφώνεται στα 9,16 ευρώ από 8,2 ευρώ προηγουμένως. Μάλιστα, ενδοσυνεδριακά «πέταξε» έως τα 9,5 ευρώ.

Η χθεσινή μεταβολή, η οποία συνοδεύτηκε από τζίρο 90 εκατ. ευρώ, είχε ως αποτέλεσμα η χρηματιστηριακή αξία της εισηγμένης να προσεγγίσει τα 2,8 δισ. ευρώ, αποτελώντας τη 12η πολυτιμότερη εταιρεία του ταμπλό.

«Ελ. Βενιζέλος»: Απογειώθηκε με κέρδη 11,7% στην «παρθενική» συνεδρίαση στο Χρηματιστήριο

Για σήμερα, δε, δεν αποκλείεται να υπάρξει συνέχεια της ανοδικής κίνησης, ιδίως μετά την fast track είσοδο στους δείκτες FTSE. Από την άλλη πλευρά, είναι πιθανό ορισμένοι βιαστικοί πωλητές να θελήσουν να ρευστοποιήσουν τα κέρδη τους -παρότι είναι σίγουρο ότι θα βρεθούν αρκετοί πρόθυμοι αγοραστές να τους αντικαταστήσουν.

Το ζήτημα της ΔΕΗ

Η μετοχή της ΔΕΗ, όπως προαναφέρθηκε, δέχθηκε ένα μπαράζ ρευστοποιήσεων χθες το μεσημέρι, οι οποίες ενδοσυνεδριακά οδήγησαν την τιμή κάτω των 12 ευρώ. Τελικά, προς το τέλος της συνεδρίασης, οι απώλειες «μάζεψαν» στην περιοχή του -4% και η μετοχή «κράτησε» τα 12 ευρώ.

Όλα αυτά σχετίζονται με την Επιτροπή Ανταγωνισμού της Ε.Ε.. Η Κομισιόν, συγκεκριμένα, ενημέρωσε τη ΔΕΗ για τα προκαταρκτικά ευρήματα της έρευνας, η οποία αφορούσε την πιθανή παραβίαση των αντιμονοπωλιακών κανόνων. Συγκεκριμένα, διαπιστώθηκε ότι υπάρχουν ενδείξεις, σύμφωνα με τις οποίες η ΔΕΗ, από το 2013 έως το 2019, διέθετε ηλεκτρικό ρεύμα στην ελληνική χονδρική αγορά σε τιμές κάτω του κόστους, αποκλείοντας μ’ αυτόν τον τρόπο τους ανταγωνιστές.

Μια τέτοια παράβαση μπορεί να οδηγήσει τις Βρυξέλλες στην επιβολή προστίμου έως το 10% του ετήσιου κύκλου εργασιών. Όμως, όπως σημειώνει η Optima Bank, πρόκειται για μια υπόθεση, η οποία δεν πρόκειται να τελεσιδικήσει πριν τα τέλη της τρέχουσας δεκαετίας (2030) και επομένως, δεν προκύπτει άμεσως κίνδυνος για την εταιρεία.

Το Ταμπλό του Χρηματιστηρίου: Τα ρεκόρ της Motor Oil και το «σκούπισμα» στη Sarantis

Το κλίμα το εξωτερικό

Στο εξωτερικό, τώρα, το επενδυτικό κλίμα καθορίζεται από τις ανακοινώσεις των εταιρικών αποτελεσμάτων του δ’ τριμήνου, τα οποία αποδεικνύονται αρκετά ενθαρρυντικά. Κι αυτό παρέχει στηρίγματα στις μετοχές.

Έτσι, τα προσυμβόλαια στην Ευρώπη αναμένεται να ανοίξουν σε ελαφρώς υψηλότερα επίπεδα, ενώ οριακά κέρδη περιμένουμε και στο άνοιγμα της Wall Street, με τον S&P 500 να βρίσκεται σε τροχιά υπέρβασης των 5.000 μονάδων.

Στην Ασία, τέλος, πριν λίγο ο ιαπωνικός Nikkei σκαρφάλωσε σε νέο υψηλό 34 ετών, παρά το γεγονός ότι οι κινεζικές μετοχές στο Χονγκ Κονγκ συνέχισαν την καθοδική πορεία.