Με την κεφαλαιοποίηση του Χρηματιστηρίου να προσεγγίζει πλέον τα 100 δισ. ευρώ και την αγορά να διαθέτει τουλάχιστον 13 εισηγμένες με κεφαλαιοποίηση άνω των 2 δισ. ευρώ, ο πολυπόθητος στόχος για ένταξη στις αναπτυγμένες αγορές φαντάζει ολοένα και πιο εφικτός.
Τον προσεχή Ιούνιο, λοιπόν, η ΕΧΑΕ περιμένει να λάβει το πρώτο σήμα (ένταξη σε καθεστώς παρακολούθησης) για την αλλαγή του status quo, η οποία εκτός απροόπτου θα ολοκληρωθεί εντός του 2025 -δηλαδή σε τουλάχιστον έναν χρόνο από σήμερα.
Η επιστροφή στις ώριμες αγορές θα σηματοδοτήσει το τέλος της πολυετούς «περιπλάνησης» στις αναδυόμενες, με το Χρηματιστήριο να επανέρχεται στους «μεγάλους» για πρώτη φορά από το 2013.
Σήμερα, στη λίστα των αναπτυγμένων αγορών του MSCI συμπεριλαμβάνονται 23 χώρες, εκ των οποίων οι 16 προέρχονται από την Ευρώπη. Η Ελλάδα, επομένως, θέλει σταδιακά να καταστεί η 24η χώρα –και η 17η ευρωπαϊκή– που μπαίνει στη «βιτρίνα» των διεθνών χρηματιστηρίων.
Τα κριτήρια
Για να συμβεί αυτό, όμως, θα πρέπει να τηρούνται ορισμένα πολύ συγκεκριμένα κριτήρια. Το πρώτο, το οποίο αφορά την οικονομική ανάπτυξη, φαίνεται ότι ήδη πληρείται, καθώς η Ελλάδα την τελευταία τριετία διαθέτει μικτό κατά κεφαλήν εισόδημα κατά τουλάχιστον 25% υψηλότερο σε σχέση με το κατώτερο όριο των 12.695 δολαρίων.
Το δεύτερο αφορά τις μετοχές. Εδώ χρειάζεται λίγη «δουλειά» ακόμα. Κι αυτό, διότι ενώ το Χ.Α. έχει τουλάχιστον πέντε εταιρείες με κεφαλαιοποίηση 4 δισ. ευρώ (όπως ορίζει ο MSCI), εντούτοις καλό είναι να παρουσιάσει βελτίωση και στο μέτωπο της ελεύθερης διασποράς.
Μην ξεχνάμε ότι τα πρόσφατα placement σε ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ και HelleniQ Energy, όπως και η αποεπένδυση του ΤΧΣ στις τράπεζες, έχουν ήδη «αναβαθμίσει» αισθητά το free float. Όμως, οποιαδήποτε περαιτέρω άνοδος είναι απολύτως ευπρόσδεκτη. Το ίδιο ισχύει, εν πολλοίς, και στο μέτωπο της εμπορευσιμότητας.
Όσον αφορά το τρίτο κριτήριο, το οποίο έγκειται στην προσβασιμότητα, η ελληνική αγορά παρουσιάζει αρκετά ικανοποιητικές επιδόσεις (πρόσβαση των ξένων επενδυτών, μεταφορά ξένων κεφαλαίων, σταθερό πλαίσιο λειτουργίας, διαθεσιμότητα επενδυτικών εργαλείων). Από την άλλη πλευρά, μικρή υστέρηση παρατηρείται στον δανεισμό τίτλων και στις ανοιχτές πωλήσεις (σορτάρισμα).
Λαμβάνοντας υπόψη όλα τα παραπάνω, στους παροικούντες του Χρηματιστηρίου επικρατεί συγκρατημένη αισιοδοξία ότι στην επικείμενη αναθεώρηση του Ιουνίου, ο MSCI (ο μεγαλύτερος από τους οίκους αξιολόγησης των αγορών) θα εντάξει τη Λεωφόρο Αθηνών στη λίστα παρακολούθησης, ώστε το 2025 να ολοκληρωθεί το μεγάλο comeback στις ώριμες αγορές, κάτι το οποίο θα ανοίξει την πόρτα σε ακόμη περισσότερα θεσμικά funds.