Εν μέρει ελκυστικές παραμένουν οι περισσότερες αποτιμήσεις στο ελληνικό χρηματιστήριο, καθώς αρκετές εισηγμένες εξακολουθούν να διαπραγματεύονται σε επίπεδα κατώτερα της λογιστικής τους αξίας. Κι αυτό, σε συνδυασμό με τον μονοψήφιο -κατά γενικό κανόνα- δείκτη P/E (δείκτης κερδοφορίας), συντηρεί σε ικανοποιητικό επίπεδο τα περιθώρια ανόδου της αγοράς.
Ενδεικτική είναι η εικόνα στις τέσσερις συστημικές τράπεζες, οι οποίες όλες ανεξαιρέτως διαπραγματεύονται με σημαντικό discount, γεγονός το οποίο ερμηνεύει και το πρόσφατο μπαράζ αναβάθμισης των τιμών – στόχων από την πλειονότητα των αναλυτών.
Η Eurobank, για παράδειγμα, διαθέτει ίδια κεφάλαια 7,4 δισ. ευρώ. Την ίδια στιγμή, η κεφαλαιοποίηση της ανέρχεται σε 7 δισ. ευρώ, με αποτέλεσμα ο δείκτης P/BV να καθορίζεται κάτω του 1x.
Παρόμοια είναι η κατάσταση και στην Εθνική, η οποία έχει λογιστική αξία 7 δισ. ευρώ και χρηματιστηριακή αξία 6,5 δισ. ευρώ (P/BV 0,9x).
Ακόμη μεγαλύτερο discount, με βάση το P/BV, συναντά κανείς στην Πειραιώς, η οποία παρουσιάζει ίδια κεφάλαια 6,9 δισ. ευρώ και κεφαλαιοποίηση 4,8 δισ. ευρώ (P/BV 0,6x).
Από την πλευρά της, η Alpha Bank εμφανίζει λογιστική αξία 6 δισ. ευρώ και χρηματιστηριακή αξία 4,1 δισ. ευρώ, με τον δείκτη P/BV να μην ξεπερνά το άκρως ελκυστικό 0,7x.
Δεν είναι τυχαίο, επομένως, ότι οι περισσότεροι αναλυτές δίνουν υψηλότερα περιθώρια ανόδου στις Πειραιώς – Alpha σε σχέση με τις Εθνική – Eurobank.
Στα υπόλοιπα blue chips, παρότι ο δείκτης P/BV κατά κύριο λόγο υπερβαίνει το 1x, εξακολουθεί να θεωρείται ιδιαίτερα ελκυστικός.
Χαρακτηριστικά, η Mytilineos, με κεφαλαιοποίηση 5,4 δισ. ευρώ και λογιστική αξία 2,3 δισ. ευρώ, διαθέτει P/BV στο 2,3x. Σε αντίστοιχα επίπεδα καθορίζεται και το P/BV της Jumbo, το οποίο υπολογίζεται στο 2,7x.
Ταυτόχρονα, στην περίπτωση του ΟΤΕ, τα ίδια κεφάλαια προσδιορίζονται σε 1,7 δισ. ευρώ, με την κεφαλαιοποίηση να αγγίζει τα 5,4 δισ. ευρώ, κάτι το οποίο σημαίνει ότι το P/BV καθορίζεται στο 3,1x.
Ο ΟΠΑΠ, παράλληλα, θεωρείται ο «ακριβότερος» από τις μεγάλες εισηγμένες, με αναλογία κεφαλαιοποίησης προς λογιστική αξία περίπου στο 6x.
Αντίθετα, απολύτως ελκυστική παραμένει η αναλογία στην περίπτωση της Motor Oil, η οποία διαθέτει κεφαλαιοποίηση 2,8 δισ. ευρώ και ίδια κεφάλαια 2,6 δισ. ευρώ (P/BV 1,07x).
Τέλος, η ΔΕΗ κατέχει χρηματιστηριακή αξία 4,7 δισ. ευρώ και λογιστική αξία 4,2 δισ. ευρώ, με το P/BV να κυμαίνεται στο 1,1x.
Ας σημειωθεί ότι, με βάση την επικρατέστερη θεωρία, ως «φθηνή» επιλογή θεωρούνται οι εισηγμένες με δείκτη P/BV κάτω του 1x. Ωστόσο, για πολλούς αναλυτές απολύτως αποδεκτό είναι και το όριο του 3x, το οποίο εξακολουθεί να αντανακλά ένα status ελκυστικής μετοχής.