Νέα προσπάθεια διάσπασης των αντιστάσεων των 1.369 μονάδων καταβάλλει το Χρηματιστήριο Αθηνών, με τους αγοραστές να αφυπνίζονται μετά το πρώτο δίωρο, περιορίζοντας αισθητά το εύρος δράσης των πωλητών.
Ο Γενικός Δείκτης, συγκεκριμένα, επιχειρεί να βρεθεί στο υψηλότερο επίπεδο από το 2011, μπαίνοντας με το… δεξί στον Φεβρουάριο και δίνοντας συνέχεια στην ανοδική κίνηση του Ιανουαρίου (+5,7%).
Κι όλα αυτά, ενόσω το κλίμα στο εξωτερικό είναι εν μέρει αρνητικό, καθώς, η κεντρική τράπεζα των ΗΠΑ δεν έκανε το χατίρι στους επενδυτές, αποφεύγοντας να δεσμευτεί για μειώσεις επιτοκίων στις αμέσως επόμενες συνεδριάσεις, κάτι που αναγκάζει τους traders να αναπροσαρμόσουν τα στοιχήματα για το χρονοδιάγραμμα χαλάρωσης της νομισματικής πολιτικής.
Την ίδια στιγμή, στην Ευρωζώνη, το βλέμμα είναι στραμμένο στα προκαταρκτικά στοιχεία για τον πληθωρισμό του Ιανουαρίου, τα οποία κατέδειξαν την επιβράδυνση του ετήσιου δείκτη τιμών καταναλωτή στο 2,8% από 2,9% τον Δεκέμβριο. Στην Ελλάδα, ο αντίστοιχος δείκτης ανήλθε στο 3,2%.
Στο εσωτερικό μέτωπο, η μεγάλη είδηση αφορά την ολοκλήρωση της Αρχικής Δημόσιας Προσφοράς του «Ελ. Βενιζέλος», με τη διοίκηση του αεροδρομίου να προσδοκά στην άντληση 738 εκατ. ευρώ από τη διάθεση του 30% (το ποσοστό του ΤΑΙΠΕΔ). Η τιμή θα γίνει γνωστή την Παρασκευή, ενώ οι μετοχές θα τεθούν σε διαπραγμάτευση στις 7 Φεβρουαρίου.
Τι κέρδη φέρνει ο Φεβρουάριος στο Χρηματιστήριο Αθηνών: Οι επιδόσεις την τελευταία 10ετία
Μέσα σ’ αυτό το πλαίσιο, στην 23η συνεδρίαση του 2024, ο Γενικός Δείκτης σημειώνει αύξηση κατά 0,39% και διαμορφώνεται στις 1.372,81 μονάδες, κερδίζοντας περίπου 5,5 μονάδες σε σχέση με το κλείσιμο της Τετάρτης (1.367,41 μονάδες).
Το τόξο των ημερήσιων διακυμάνσεων εκτείνεται σε 11 μονάδες (από 1.362,14 έως 1.373,98 μονάδες), με τον τζίρο των συναλλαγών να κυμαίνεται στα 67 εκατ. ευρώ, εκ των οποίων τα 11 εκατ. ευρώ αφορούν προσυμφωνημένα πακέτα.
Στο ταμπλό, τώρα, οι τραπεζικές μετοχές οδεύουν προς ακόμη ένα υψηλό 8ετίας, με τις Πειραιώς – Alpha – Eurobank να ξεχωρίζουν έως το +1,5%. Jumbo, Titan και ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ ακολουθούν κατά πόδας με άνοδο άνω του 1%, ενώ η Mytilineos συνεχίζει τη διόρθωση, υποχωρώντας κάτω των 38 ευρώ.
Κέρδη 1% στις τράπεζες
Ο τραπεζικός δείκτης αφήνει… πίσω τις πρωινές πιέσεις και επιστρέφει σε θετικό έδαφος, οδεύοντας προς νέα υψηλά 8ετίας. Μάλιστα, αυτήν την στιγμή, ενισχύεται δυναμικά στο +0,97% και τις 1.193 μονάδες.
Η μετοχή της Alpha Bank διευρύνεται στο +1,70% και το 1,678 ευρώ, η μετοχή της Eurobank αυξάνεται στο +1,48% και το 1,8135 ευρώ, η μετοχή της Πειραιώς διαπραγματεύεται στο +1,07% και τα 3,79 ευρώ, ενώ η μετοχή της Εθνικής Τράπεζας είναι σχεδόν αμετάβλητη στα 7 ευρώ, απορροφώντας τις ενδοσυνεδριακές απώλειες (έφθασαν έως το -1%).
Η εικόνα στο ταμπλό
Στον δείκτη υψηλής κεφαλαιοποίησης (+0,47% και 3.341 μονάδες), η μετοχή της ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ ανακτά το ψυχολογικό όριο των 14 ευρώ, κερδίζοντας τουλάχιστον 1%. Στο +1,2% διαμορφώνεται η μεταβολή και για τις Jumbo – Titan, με τη δεύτερη μάλιστα να βρίσκεται σε νέο ιστορικό υψηλό. Στον αντίποδα, η μετοχή της Aegean διολισθαίνει στο -1,1% και τα 12,1 ευρώ, ενώ οι μετοχές των Cenergy, Lamda Development, ΕΥΔΑΠ και Σαράντης να συρρικνώνονται κατά 1%. Η μετοχή της Mytilineos, δε, συνεχίζει τη διόρθωση κάτω των 38 ευρώ.
Όσον αφορά τον δείκτη μεσαίας κεφαλαιοποίησης (+0,22% και 2.314 μονάδες), η μετοχή της Intrakat ξεχωρίζει αρνητικά στο -1,5% και τα 4,8 ευρώ, με τη μετοχή της Dimand επίσης να χάνει 1,5%. Αλουμύλ, ΟΛΠ και Πλαστικά Θράκης υποχωρούν κατά σχεδόν 1%. Αντίθετα, η μετοχή της Fourlis υπερβαίνει και τα 4,10 ευρώ, ενώ οι μετοχές των Intralot – ΕΧΑΕ – ΑΔΜΗΕ κερδίζουν από 1%.
Συνολικά στο χρηματιστηριακό ταμπλό, 43 μετοχές κινούνται ανοδικά, 58 μετοχές σημειώνουν κάμψη, ενώ 12 μετοχές παραμένουν αμετάβλητες. Η κεφαλαιοποίηση της αγοράς κυμαίνεται στα 92,3 δισ. ευρώ.
«Ποδαρικό» στον Φεβρουάριο
Ο Γενικός Δείκτης βρίσκεται μία «ανάσα» από τις αντιστάσεις των 1.369 μονάδων, οι οποίες αποτελούν το υψηλότερο επίπεδο από το 2011, μετρώντας συνολικά κέρδη κατά 5,7% από τις αρχές του 2024 και επιβεβαιώνοντας (μέχρι στιγμής) τους θετικούς οιωνούς.
Μεγάλες «πρωταγωνίστριες» είναι, αναμφίβολα, οι τραπεζικές μετοχές, οι οποίες πραγματοποιούν ράλι άνω του 11% και «φιγουράρουν» στο υψηλότερο επίπεδο της τελευταίας 8ετίας. Άλλωστε, πρόκειται για έναν κλάδο, ο οποίος έχει να δώσει πολλές… ειδήσεις το επόμενο χρονικό διάστημα -από τα πρώτα μερίσματα στους μετόχους έως την ισχυρή κερδοφορία του 2023 και την αποεπένδυση του Πειραιώς στην ΤΧΣ.
Ο Φεβρουάριος, τώρα, κάνει «ποδαρικό» στο Χρηματιστήριο Αθηνών, με το βλέμμα όλων να στρέφεται στην ολοκλήρωση της Αρχικής Δημόσιας Προσφοράς (IPO) του Διεθνούς Αερολιμένα Αθηνών (ΔΑΑ). Σύμφωνα με πληροφορίες του Bloomberg, η ζήτηση ξεπέρασε κάθε προσδοκία, με τους επενδυτές να υπερκαλύπτουν την προσφορά των 90 εκατ. μετοχών του ΤΑΙΠΕΔ κατά πολλές φορές (5-6 φορές στο ελληνικό κομμάτι και τουλάχιστον 10 φορές στο κομμάτι των ξένων).
Από την IPO, η οποία αφορούσε το 30% του μετοχικού κεφαλαίου, το ΔΑΑ αναμένεται να αντλήσει το ποσό των 738 εκατ. ευρώ, με την τιμή να εκτιμάται στο υψηλότερο σημείο του εύρους των 7 με 8,2 ευρώ. Οι επίσημες ανακοινώσεις, σε κάθε περίπτωση, θα πραγματοποιηθούν την Παρασκευή, ενώ η εισαγωγή των μετοχών στο Χρηματιστήριο είναι προγραμματισμένη για τις 7 Φεβρουαρίου.
Η επιτυχημένη IPO του ΔΑΑ επιβεβαιώνει, για ακόμη μία φορά, το ισχυρό ενδιαφέρον των ξένων για τα ελληνικά assets, τα οποία μετά την ανάκτηση της επενδυτικής βαθμίδας έχουν αρχίσει να ανακτούν ένα μέρος της χαμένης αίγλης τους.
Αυτό, όπως είναι εύλογο, προμηνύει μια αντίστοιχη επιτυχία και στο εγχείρημα της αποεπένδυσης του ΤΧΣ στην Πειραιώς, η οποία χρονικά τοποθετείται στα τέλη του Φεβρουαρίου -και σίγουρα μετά την ανακοίνωση των ετήσιων οικονομικών αποτελεσμάτων στις 23/2.
Στο εξωτερικό, η Federal Reserve δεν έκανε το χατίρι στους επενδυτές, με αποτέλεσμα όχι μόνο να διατηρήσει τα επιτόκια σταθερά στο 5,25% – 5,50%, αλλά και να «παγώσει» τις προσδοκίες για μια μείωση στις αμέσως επόμενες συνεδριάσεις της.
Κάπως έτσι, οι traders καλούνται πλέον να αναπροσαρμόσουν τα στοιχήματα για το πότε ακριβώς θα ξεκινήσει η χαλάρωση της νομισματικής πολιτικής, οι προσδοκίες για την οποία είχαν παράσχει ισχυρή ώθηση στους αμερικανικούς δείκτες το τελευταίο διάστημα.
Την ίδια στιγμή, η προσοχή στην Ευρωζώνη στρέφεται στα προκαταρκτικά στοιχεία για τον πληθωρισμό του Ιανουαρίου, τα οποία κατέδειξαν μικρή επιβράδυνση του ετήσιου δείκτη τιμών καταναλωτή στο 2,8% από 2,9% τον Δεκέμβριο.
Μικρές απώλειες στην Ευρώπη
Ο πανευρωπαϊκός Stoxx 600 υποχωρεί στο -0,18% και τις 484 μονάδες, καθώς ο γερμανικός DAX μειώνεται κατά 0,19%, ο γαλλικός CAC 40 κατά 0,83% και ο ιταλικός FTSE MIB κατά 0,07%, ενώ ο βρετανικός FTSE 100 αυξάνεται κατά 0,44%. Στην άλλη πλευρά του Ατλαντικού, μετά τις απώλειες της Τετάρτης, τα προσυμβόλαια του Dow Jones είναι οριακά ανοδικά κατά 20 μονάδες.
Όσον αφορά την αγορά εμπορευμάτων, η τιμή του πετρελαίου ξεκινά με το… δεξί στον Φεβρουάριο. Τα συμβόλαια Brent στην Ευρώπη διαμορφώνονται στο +0,91% και τα 81,2 δολάρια/βαρέλι, ενώ τα συμβόλαια WTI στις ΗΠΑ καθορίζονται στο +0,95% και τα 76,5 δολάρια/βαρέλι. Η τιμή του χρυσού, τέλος, ανέρχεται στο -0,93% και τα 2.048 δολάρια/ουγγιά.