Τις αντιστάσεις των 1.369 μονάδων «βολιδοσκοπεί» το Χρηματιστήριο Αθηνών, το οποίο στην τελευταία συνεδρίαση του Ιανουαρίου προσπαθεί να «ρίξει» ακόμη ένα οχυρό και να βρεθεί σε επίπεδα, τα οποία αγνοούνται από το 2011.
Το κλίμα στην εγχώρια αγορά παραμένει άκρως θετικό, με το ενδιαφέρον των ξένων να αποδεικνύεται κάτι παραπάνω από «θερμό» για τα ελληνικά assets, όπως καταδεικνύει τόσο η IPO του «Ελ. Βενιζέλος», όσο και η χθεσινή έκδοση του 10ετούς ομολόγου. Επόμενο «test» για τη Λεωφόρο Αθηνών αποτελεί η αποεπένδυση του ΤΧΣ στην Πειραιώς.
Δεν είναι τυχαίο ότι ο πρώτος μήνας του έτους αναμένεται να αποχαιρετήσει με συνολική αύξηση άνω του 5%, οδεύοντας προς την 2η καλύτερη επίδοση της τελευταίας 10ετίας.
Χρηματιστήριο: Με άλμα 5% ετοιμάζεται να αποχαιρετήσει τον Ιανουάριο
Στο εξωτερικό, το βλέμμα των επενδυτών είναι στραμμένο στη Federal Reserve, καθώς οι Αμερικανοί τραπεζίτες στις 9.00 το βράδυ θα ανακοινώσουν την απόφαση για το ύψος των επιτοκίων. Το επικρατέστερο σενάριο προβλέπει τη διατήρησή τους στα τρέχοντα επίπεδα των 5,25% – 5,50%.
Μέσα σ’ αυτό το πλαίσιο, στην 22η συνεδρίαση του 2024, ο Γενικός Δείκτης σημειώνει άνοδο κατά 1,08% και διαμορφώνεται στις 1.369,75 μονάδες, κερδίζοντας 14,5 μονάδες σε σχέση με το κλείσιμο της Τρίτης (1.355,12 μονάδες). Το τόξο των ημερήσιων διακυμάνσεων εκτείνεται σε 12 μονάδες (από 1.357,22 έως 1.369,95 μονάδες), με τον τζίρο των συναλλαγών να κυμαίνεται στα 11,5 εκατ. ευρώ.
Στο ταμπλό, τώρα, η Alpha Bank ξεχωρίζει από τις τράπεζες στο +3,5%, ενώ κέρδη άνω του 1% εμφανίζουν και αρκετά άλλα blue chips, όπως οι Viohalco, Aegean, ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ, Titan, ΔΕΗ κ.α. Στη μεσαία κεφαλαιοποίηση, η Fourlis λαμβάνει ώθηση κατά σχεδόν 3%, μετά τη νέα επένδυη στον Ασπρόπυργο. Ειδική μνεία πρέπει να γίνει στη Δομική Κρήτης, η οποία μετά το χθεσινό +16%, εκτινάσσεται άνω των 4 ευρώ για πρώτη φορά από το 2022.
Νέα υψηλά στις τράπεζες
Ο τραπεζικός δείκτης αποτελεί τον μεγάλο «πρωταγωνιστή» της ημέρας, καθώς ενισχύεται δυναμικά στο +2,19% και τις 1.177 μονάδες, οδεύοντας προς νέο υψηλό 8ετίας και μετρώντας κέρδη άνω του +8% στον Ιανουάριο.
Η μετοχή της Alpha Bank εκτινάσσεται στο +3,59% και το 1,659 ευρώ, η μετοχή της Πειραιώς διευρύνεται στο +2,19% και τα 3,728 ευρώ, η μετοχή της Eurobank διαπραγματεύεται στο +2,03% και το 1,7805 ευρώ, ενώ η μετοχή της Εθνικής Τράπεζας ακολουθεί στο +1,40% και τα 6,96 ευρώ.
Η εικόνα στο ταμπλό
Στον δείκτη υψηλής κεφαλαιοποίησης (+1,34% και 3.337 μονάδες), η μετοχή της ΔΕΗ διευρύνεται στο +1,5% και τα 12,3 ευρώ, επανερχόμενη σε τροχιά σύγκλισης με τα πρόσφατα υψηλά των 12,5 ευρώ. Άνοδο άνω του 1% παρουσιάζουν, επίσης, οι μετοχές των Quest, Titan, Viohalco, Aegean και ΟΤΕ, ενώ στο +2% καθορίζεται η αύξηση για τις Motor Oil, Ελλάκτωρ, Σαραντης και ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ. Οι μετοχές των Autohellas και Τέρνα Ενεργειακή, αντίθετα, αναδιπλώνονται κατά 0,5%.
Όσον αφορά τον δείκτη μεσαίας κεφαλαιοποίησης (+0,94% και 2.335 μονάδες), η μετοχή της Fourlis ξεχωρίζει στο +2,5% και τα 4,11 ευρώ, χάρη στη νέα επένδυση σε κέντρο logistics στον Ασπρόπυργο. Profile, Αλουμύλ και Τεχνική Ολυμπιακή κερδίζουν έως 3%, με τις μετοχές των ΕΧΑΕ, Entersoft, Intralot και Πλαστικά Θράκης να έπονται στο +1%. Ειδική μνεία πρέπει να γίνει στη Δομική Κρήτης, η οποία πραγματοποιεί νέο ράλι (+9%) και φθάνει στα υψηλά 22 ετών (4,09 ευρώ).
Συνολικά στο χρηματιστηριακό ταμπλό, 69 μετοχές κινούνται ανοδικά, 12 μετοχές σημειώνουν κάμψη, ενώ 11 μετοχές παραμένουν αμετάβλητες. Η κεφαλαιοποίηση της αγοράς κυμαίνεται στα 92,3 δισ. ευρώ.
Χρηματιστήριο: Τα «χαρτιά» της Βιομηχανίας που «τρέχουν» με ράλι έως 25%
Στο +5% ο Ιανουάριος
Έναν εξαιρετικό Ιανουάριο αναμένεται να αποχαιρετήσει σήμερα (31/1) το Χρηματιστήριο Αθηνών, με τους αγοραστές να κυριαρχούν στις πρώτες 21 συνεδριάσεις του έτους (15 θετικές, 6 αρνητικές), προσφέροντας σημαντικές αποδόσεις.
Η μεταβολή του Γενικού Δείκτη σε σχέση με την τελευταία ημέρα του 2023 κυμαίνεται στο +5%, με τις τράπεζες να ξεχωρίζουν στο +8,5%. Πρόκειται για αξιοσημείωτες επιδόσεις, οι οποίες αποδεικνύουν την ισχύ του «January Effect», αλλά και την πλήρη κυριαρχία των προσδοκιών έναντι των ανησυχιών.
Το ενδιαφέρον των ξένων για τα ελληνικά assets παραμένει «θερμό», κάτι το οποίο επιβεβαιώνεται αφενός στη μεγάλη ζήτηση για το 10ετές κρατικό ομόλογο (ξεπέρασε τα 35 δισ. ευρώ), αφετέρου στην πολλαπλή κάλυψη της Αρχικής Δημόσιας Προσφοράς για το Αεροδρόμιο Αθηνών «Ελ. Βενιζέλος».
Υπενθυμίζεται ότι η διαδικασία για την IPO του ΔΑΑ θα ολοκληρωθεί αύριο 1η Φεβρουαρίου, με τις μετοχές να εισέρχονται προς διαπραγμάτευση στις 7 Φεβρουαρίου. Όσον αφορά την κεφαλαιοποίηση της νεοεισερχόμενης εταιρείας, αυτή αναμένεται να κυμαίνεται πέριξ των 2,4 δισ. ευρώ.
Το επόμενο μεγάλο ορόσημο για την ελληνική αγορά είναι, αναμφίβολα, η αποεπένδυση του ΤΧΣ στην Τράπεζα Πειραιώς, η οποία χρονικά τοποθετείται προς τα τέλη Φεβρουαρίου. Μέχρι τότε θα μεσολαβήσει και η έκδοση του ομολόγου των 130 εκατ. ευρώ από την Intralot.
Σήμερα, στο μεταξύ, συνεδριάζουν και οι μέτοχοι της Performance Technologies, προκειμένου να δώσουν το πράσινο φως στη μετάταξη της εταιρείας από την ΕΝ.Α. στην Κύρια Αγορά, ακολουθώντας τον επιτυχημένο δρόμο των Epsilon Net και Entersoft. Μετά την Performance, μάλιστα, δεν αποκλείεται να διανύσει τον ίδιο δρόμο και η Real Consulting.
Στο εξωτερικό, τώρα, όλη η προσοχή στρέφεται στη συνεδρίαση της Federal Reserve, δηλαδή της ομοσπονδιακής τράπεζας των ΗΠΑ, η οποία το βράδυ θα ανακοινώσει την απόφαση για το ύψος των αμερικανικών επιτοκίων.
Παρότι το επικρατέστερο σενάριο προβλέπει τη διατήρηση των επιτοκίων στα τρέχοντα επίπεδα (5,25% – 5,50%), οι αναλυτές περιμένουν ένα ακριβέστερο σήμα για το πότε ακριβώς θα αρχίσει η πολυαναμενόμενη «χαλάρωση» της νομισματικής πολιτικής, δεδομένης της σταθερής υποχώρησης του πληθωρισμού.
Μικρά κέρδη στην Ευρώπη
Ο πανευρωπαϊκός Stoxx 600 ενισχύεται οριακά στο +0,26% και τις 486 μονάδες, καθώς ο γερμανικός DAX αυξάνεται κατά 0,05%, ο γαλλικός CAC 40 κατά 0,23% και ο ιταλικός FTSE MIB κατά 0,30%, ενώ ο βρετανικός FTSE 100 χάνει 0,06%. Στην άλλη πλευρά του Ατλαντικού, τα προσυμβόλαια του Nasdaq υποχωρούν κατά τουλάχιστον 100 μονάδες.
Όσον αφορά την αγορά εμπορευμάτων, η τιμή του πετρελαίου παραμένει σταθερή στα επίπεδα των 80 δολαρίων. Τα συμβόλαια Brent στην Ευρώπη διαμορφώνονται στο -0,25% και τα 82,6 δολάρια/βαρέλι, ενώ τα συμβόλαια WTI στις ΗΠΑ καθορίζονται στο -0,28% και τα 77,6 δολάρια/βαρέλι. Η τιμή του χρυσού, τέλος, ανέρχεται στο +0,33% και τα 2.057 δολάρια/ουγγιά.