© Απαγορεύεται από το δίκαιο της Πνευμ. Ιδιοκτησίας η καθ΄οιονδήποτε τρόπο παράνομη χρήση/ιδιοποίηση του παρόντος, με βαρύτατες αστικές και ποινικές κυρώσεις για τον παραβάτη
Με τον Γενικό Δείκτη να κερδίζει σχεδόν 5% από τις αρχές του 2024, ο Ιανουάριος δεν αφήνει «παραπονεμένο» ούτε τον κλάδο της Βιομηχανίας, ο οποίος ακολουθεί κατά πόδας τον θετικό βηματισμό της υπόλοιπης αγοράς. Είναι ενδεικτικό ότι ο επίμαχος δείκτης FTSE_IN ενισχύεται κατά τουλάχιστον 5% στον πρώτο μήνα του έτους.
Παρά τις επιμέρους προκλήσεις («βαρύ» ενεργειακό κόστος, υψηλές τιμές υλικών κ.α.), οι παραδοσιακές «δυνάμεις» της οικονομίας δείχνουν να αντέχουν στον υψηλό ρυθμό που δίνουν οι τράπεζες, η τεχνολογία/πληροφορική και η ενέργεια, δημιουργώντας σημαντικές αξίες για τους μετόχους.
Ξεχωριστή θέση, αναμφίβολα, καταλαμβάνει η μετοχή του Titan, η οποία με άνοδο άνω του 9%, βρίσκεται στο υψηλότερο επίπεδο από το 2019. Το αποτέλεσμα είναι η κεφαλαιοποίησή της να υπερβαίνει το 1,8 δισ. ευρώ.
Εξίσου εντυπωσιακή είναι και η αύξηση της Intrakat, η οποία με ράλι 10% διαθέτει χρηματιστηριακή αξία άνω των 800 εκατ. ευρώ. Την ίδια στιγμή, η μετοχή βρίσκεται στις παρυφές των 5 ευρώ και στο υψηλότερο επίπεδο από το 2009.
Ακόμη μία εξαιρετική περίπτωση είναι αυτή της UNIBIOS, η οποία «τρέχει» με ρυθμό 16% από τις αρχές του έτους. Με κεφαλαιοποίηση 22 εκατ. ευρώ, η εταιρεία θέλει να αξιοποιήσει τη στροφή προς την «πράσινη» ανάπτυξη και να «ποντάρει» στην τεχνολογία των καθαρών υδάτων.
Η Παΐρης, από την πλευρά της, πραγματοποιεί άλμα 25%, λαμβάνοντας ώθηση από τη βελτίωση των οικονομικών μεγεθών, αλλά κυρίως από την έγκαιρη μείωση του χρηματοοικονομικού κόστους. Κάπως, έτσι, «βλέπει» τη μετοχή στην κορυφή των αποδόσεων του κλάδου.
Στα υψηλότερα επίπεδα από το 2008 σκαρφαλώνει, επίσης, η μετοχή του ΟΛΠ, η οποία αυξάνεται κατά 5,8% μέσα στο 2024. Χαϊδεμένος και Πλαστικά Θράκης, δε, κερδίζουν από 8% και 7% αντίστοιχα, ενώ η ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ ακολουθεί στο +5%, ευρισκόμενη κοντά στα πρόσφατα υψηλά 20ετίας των 14 ευρώ.
Την ίδια στιγμή, η μετοχή της Cenergy, παρά το ράλι του 2023 (άνω του 100%), εξακολουθεί να «φιγουράρει» στα ιστορικά υψηλά των 7 ευρώ, κερδίζοντας τουλάχιστον 2% από τις αρχές του έτους. Βογιατζόγλου, Βιοκαρπέτ και ΕΚΤΕΡ έπονται με μεταβολή +1%. Οι δύο τελευταίες, μάλιστα, προέρχονται από ένα άκρως εντυπωσιακό 12μηνο, στο οποίο εμφάνισαν ράλι 80% και 150%, αντίστοιχα.
Ωστόσο, έχουμε και τις αρνητικές εκπλήξεις του 2024, από τις οποίες μπορούμε να ξεχωρίσουμε κυρίως τη μετοχή του ΑΒΑΞ. Η κατασκευαστική εταιρεία χάνει τουλάχιστον 12% από τις αρχές του έτους, παρότι στις αρχές του μήνα είχε εκτοξευτεί στις παρυφές του 1,9 ευρώ για πρώτη φορά από το 2014. Έκτοτε, όμως, ακολούθησε μια διψήφια αρνητική μεταβολή.
Με πτώση της τάξης του 4% αποχαιρετά τον Ιανουάριο και η Ελλάκτωρ. Μετά την πώληση της ΑΚΤΩΡ και της Anemos, οι μέτοχοι περιμένουν έναν γενναιόδωρο μέρισμα και μέχρι να καταστεί γνωστό το ύψος του δεν αναμένεται να υπάρξει… έξοδος από την τρέχουσα συσσώρευση.