Στον δρόμο της συσσώρευσης συνεχίζει την Τρίτη (30/1) το Χρηματιστήριο Αθηνών, με τους επενδυτές να επιδίδονται σε επιλεκτικές τοποθετήσεις, ακολουθώντας το κλίμα στασιμότητας στο εξωτερικό.
Ο Γενικός Δείκτης, ως εκ τούτου, παραμένει στην περιοχή των 1.350 μονάδων, μην απομακρυνόμενος από τα πρόσφατα υψηλά 10ετίας των 1.362 μονάδων, παρά τις σποραδικές προσπάθειες κατοχύρωσης των φετινών κερδών.
Η προσοχή των επενδυτών είναι στραμμένη στο 10ετές ομόλογο του ελληνικού δημοσίου, με το βιβλίο των προσφορών να ανοίγει γύρω στις 10.30 το πρωί. Στόχος είναι η άντληση έως 3,5 δισ. ευρώ, με το επιτόκιο να μην ξεπερνά το 3,5%.
Παράλληλα, το μεσημέρι θα δημοσιευθούν τα προκαταρκτικά στοιχεία για το ΑΕΠ της Ευρωζώνης στο δ’ τρίμηνο, ενώ το απόγευμα θα ξεκινήσει η διήμερη συνεδρίαση της ομοσπονδιακής τράπεζας των ΗΠΑ. Κι όλα αυτά, ενώ συνεχίζει να «τρέχει» η IPO για το Αεροδρόμιο «Ελ. Βενιζέλος».
Μέσα σ’ αυτό το πλαίσιο, ο Γενικός Δείκτης είναι σχεδόν αμετάβλητος στις 1.349,66 μονάδες, χάνοντας μόλις μία μονάδα σε σχέση με το κλείσιμο της Δευτέρας (1.350,95 μονάδες). Το τόξο των ημερήσιων διακυμάνσεων εκτείνεται σε τρεις μονάδες (1.349,65 έωε 1.352,75 μονάδες), με τον τζίρο των συναλλαγών να κυμαίνεται στα 4 εκατ. ευρώ.
Στο ταμπλό, τώρα, οι μετοχές των Eurobank και Εθνική αναδιπλώνονται κατά έως 1%, διορθώνοντας από τα πρόσφατα υψηλά 8ετίας. Στα υπόλοιπα blue chips, η Motor Oil υποχωρεί κατά περίπου 1,5%, ενώ ΕΛΒΑΛΧΑΛΚΟΡ και Titan προσπαθούν να διατηρηθούν σε θετικό έδαφος.
Χρηματιστήριο: Δεν «εγκαταλείπουν» εύκολα οι αγοραστές – Πού στρέφεται η προσοχή
Μικρές απώλειες στις τράπεζες
Ο τραπεζικός δείκτης περιορίζεται ελαφρώς στο -0,45% και τις 1.134 μονάδες, ενόσω οι επενδυτές σπεύδουν να κατοχυρώσουν ένα μέρος των υψηλών κερδών του Ιανουαρίου (>7%).
Η μετοχή της Εθνικής Τράπεζας υποχωρεί στο -1,14% και τα 6,762 ευρώ, η μετοχή της Eurobank διολισθαίνει στο -0,81% και το 1,7245 ευρώ, η μετοχή της Πειραιώς είναι σχεδόν αμετάβλητη στα 3,49 ευρώ, ενώ η μετοχή της Alpha Bank αυξάνεται στο +0,38% και το 1,5935 ευρώ.
Η εικόνα στο ταμπλό
Στον δείκτη υψηλής κεφαλαιοποίησης (-0,16% και 3.277 μονάδες), η μετοχή της Motor Oil υποχωρεί στο -1,3% και τα 25,1 ευρώ, διορθώνοντας από τα πρόσφατα ιστορικά υψηλά. Μικρές απώλειες έως 0,5% παρουσιάζουν και οι μετοχές των Cenergy, HelleniQ Energy, Aegean, ΕΥΔΑΠ. Στον αντίποδα, η μετοχή της ΕΛΒΑΛΧΑΛΚΟΡ κάνει νέα προσπάθεια για τα 2,4 ευρώ, με τη μετοχή του Titan να «γράφει» νέα ιστορικά υψηλά στα 23,5 ευρώ. Lamda και Viohalco, δε, αυξάνονται κατά 0,6%.
Όσον αφορά τον δείκτη μεσαίας κεφαλαιοποίησης (+0,26% και 2.316 μονάδες), η μετοχή της Τεχνικής Ολυμπιακής ξεχωρίζει στο +3,9% και τα 2,9 ευρώ, με τις μετοχές των ΕΥΑΘ και ΑΒΑΞ να έπονται στο +1,8%. Από εκεί και πέρα, η μετοχή της Dimand περιορίζεται στο -1,4% και τα 10,2 ευρώ. Η μετοχή της Κλωστοϋφαντουργίας Ναυπάκτου, παράλληλα, συνεχίζει την ανοδική πορεία και φθάνει αισίως στο 1,20 ευρώ.
Συνολικά στο χρηματιστηριακό ταμπλό, 33 μετοχές κινούνται ανοδικά, 45 μετοχές σημειώνουν κάμψη, ενώ 20 μετοχές παραμένουν αμετάβλητες. Η κεφαλαιοποίηση της αγοράς κυμαίνεται στα 91 δισ. ευρώ.
Θετικό το μακρο-περιβάλλον
Ενόσω απομένουν μόλις 1+1 συνεδριάσεις για το τέλος του Ιανουαρίου, η συνολική μεταβολή του Γενικού Δείκτη αγγίζει το +4,5%, με αποτέλεσμα το «πράσινο» πρόσημο στον μήνα να θεωρείται ήδη εξασφαλισμένο.
Επομένως, μια διορθωτική κίνηση, ελεγχόμενη και συντεταγμένη, δεν θα πρέπει να «τρομάζει» τους επενδυτές, καθώς κάτι τέτοιο δεν αναιρεί το ευοίωνο μακροπρόθεσμο story της ελληνικής αγοράς, με τις 1.330 μονάδες να αποτελούν το πρώτο σημείο στήριξης.
Για σήμερα, πάντως, δεν αποκλείεται οι αγοραστές να προσπαθήσουν να ανακτήσουν τα «ηνία» του Χρηματιστηρίου, προχωρώντας σε επιλεκτικές τοποθετήσεις ως απόρροια του βελτιωμένου κλίματος στις διεθνείς αγορές.
Η προσοχή της επενδυτικής κοινότητας, σε κάθε περίπτωση, παραμένει στραμμένη στη δημόσια προσφορά του Αεροδρομίου Αθηνών, η οποία ολοκληρώνεται την Πέμπτη 1η Φεβρουαρίου. Σύμφωνα με όλες τις πληροφορίες, η IPO έχει ήδη συγκεντρώσει μεγάλο ύψος προσφορών, υπερκαλύπτοντας κατά αρκετές φορές το βιβλίο τόσο για τους ξένους, όσο και για τους Έλληνες.
Γι’ αυτόν τον λόγο, εξάλλου, από την περασμένη Πέμπτη, όταν και ξεκίνησε η διαδικασία της διάθεσης των 90 εκατ. μετοχών του ΤΑΙΠΕΔ, βλέπουμε αρκετούς ιδιώτες επενδυτές να ρευστοποιούν ένα μέρος των τοποθετήσεών τους στο ταμπλό, προκειμένου να βρουν πόρους και να επενδύσουν στο hot story του «Ελ. Βενιζέλου».
Με γοργούς ρυθμούς, παράλληλα, κινούνται οι διαδικασίες και για την αποεπένδυση του ΤΧΣ στην Τράπεζα Πειραιώς, με τη διοίκηση να συνεχίζει τις επαφές με ξένους επενδυτές, προκειμένου να εξασφαλίσει την επιτυχία του εγχειρήματος. Η Πειραιώς θα ανακοινώσει ετήσια οικονομικά μεγέθη στις 23 Φεβρουαρίου και αμέσως μετά, εκτός απροόπτου, θα ανοίξει το βιβλίο προσφορών για τις μετοχές του δημοσίου. Όσον αφορά το μέγεθος της διάθεσης, όλες οι πληροφορίες κάνουν λόγο για ένα ποσοστό περίπου 20% από το συνολικό 27% του ΤΧΣ.
Όσον αφορά την ατζέντα της ημέρας, το ενδιαφέρον είναι στραμμένο στον ΟΔΔΗΧ, καθώς το ελληνικό δημόσιο βγαίνει στις αγορές με την έκδοση 10ετούς κρατικού ομολόγου, έχοντας ως στόχο την άντληση 3 έως 3,5 εκατ. ευρώ, με ένα επιτόκιο έως 3,5%. Μ’ αυτόν τον τρόπο, το δημόσιο θα καλύψει το 35% του φετινού προγράμματος δανειοδότησης από τις αγορές (σύνολο 10 δισ. ευρώ).
Στο εξωτερικό, τώρα, η προσοχή είναι στραμμένη αφενός στη διήμερη συνεδρίαση της Federal Reserve, αφετέρου στα οικονομικά αποτελέσματα των μεγάλων τεχνολογικών εταιρειών. Οι επενδυτές θεωρούν ότι η ομοσπονδιακή τράπεζα των ΗΠΑ θα διατηρήσει τα επιτόκια στα τρέχοντα επίπεδα (5,25% – 5,50%). Όμως, δεν αποκλείεται να στείλει ένα πιο ξεκάθαρο σήμα για το πότε ακριβώς θα αρχίσει η διαδικασία της πολυαναμενόμενης χαλάρωσης.
Μικρά κέρδη στο εξωτερικό
Ο πανευρωπαϊκός Stoxx 600 ενισχύεται στο +0,34% και τις 486 μονάδες, καθώς ο γερμανικός DAX αυξάνεται κατά 0,12%, ο βρετανικός FTSE 100 κατά 0,50%, ο γαλλικός CAC 40 κατά 0,30% και ο ιταλικός FTSE MIB κατά 0,18%. Στην άλλη πλευρά του Ατλαντικού, τα προσυμβόλαια της Wall Street παρουσιάζουν οριακές μεταβολές εν όψει των οικονομικών αποτελεσμάτων του Big-Tech.
Όσον αφορά την αγορά εμπορευμάτων, η τιμή του πετρελαίου παραμένει στα επίπεδα των 80 δολαρίων. Τα συμβόλαια Brent στην Ευρώπη διαμορφώνονται στο +0,04% και τα 82,4 δολάρια/βαρέλι, ενώ τα συμβόλαια WTI στις ΗΠΑ καθορίζονται στο +0,14% και τα 76,8 δολάρια/βαρέλι. Η τιμή του χρυσού, τέλος, ανέρχεται στο +0,57% και τα 2.037 δολάρια/ουγγιά.