Τρεις στις τέσσερις ανοδικές εβδομάδες «μετρά» μέσα στο 2024 ο Γενικός Δείκτης στο Χρηματιστήριο Αθηνών, με την απόδοση του τρέχοντος έτους ήδη να υπερβαίνει το +5%, ενόσω απομένουν μόλις τρεις συνεδριάσεις έως το τέλος του Ιανουαρίου -ενός μήνα, ο οποίος χαρακτηρίζεται αφενός από την κυριαρχία του λεγόμενου «January Effect», αφετέρου από την πλήρη επικράτηση των προσδοκιών έναντι των ανησυχιών.
Με τη βοήθεια των ξένων αγορών, οι οποίες πολύ γρήγορα άφησαν πίσω την επιφυλακτικότητα των δύο πρώτων εβδομάδων του έτους, η Λεωφόρος Αθηνών συνεχίζει να είναι… καβάλα στο άλογο, έχοντας επιστρέψει στα επίπεδα των 1.360 μονάδων, τα οποία συνιστούν τα υψηλότερα της τελευταίας 10ετίας. Κι αυτό «ανοίγει» την όρεξη για το κυνήγι νέων κορυφών, παρά τις εύλογες προσπάθειες κατοχύρωσης των υψηλών κερδών.
Αυτήν την στιγμή, όπως προαναφέρθηκε, η αισιοδοξία είναι πλήρως εδραιωμένη στους παροικούντες του Χρηματιστηρίου, οι οποίοι λαμβάνουν ώθηση από μια σειρά ευοίωνων παραμέτρων. Όλες οι αναλύσεις δείχνουν ότι η δημοσιονομική πορεία της χώρας θα παραμείνει σταθερά βελτιούμενη τα επόμενα χρόνια, ενώ η ανάπτυξη της ελληνικής οικονομίας θα ξεπεράσει το 2% μέσα στο 2024, υπεραποδίδοντας έναντι της ευρωπαϊκής.
Ταυτόχρονα, οι εισηγμένες περιμένουν ακόμη μία χρονιά βελτίωσης των οικονομικών μεγεθών, κάτι που προλειαίνει το έδαφος για ακόμη μεγαλύτερα μερίσματα (4 δισ. ευρώ το 2024). «Το ενάρετο αφήγημα της ελληνικής οικονομίας και οι ελπιδοφόρες προοπτικές των εταιρειών πείθουν καθημερινά ολοένα και περισσότερους» σχολιάζει χαρακτηριστικά ο Δημήτρης Τζάνας της Κύκλος ΑΧΕΠΕΥ.
Το «πάρτι» στις τράπεζες
Το δε, «πάρτι» στις τράπεζες, σύμφωνα με τους περισσότερους ειδικούς, εκτιμάται ότι θα συνεχιστεί και τους επόμενους μήνες, με τους επενδυτές να περιμένουν διατήρηση του ράλι, παρά το γεγονός ότι μέσα στο έτος η ευρωπαϊκή κεντρική τράπεζα θα μειώσει τα επιτόκια, «ψαλιδίζοντας» το επιτοκιακό περιθώριο του κλάδου. Το αποτέλεσμα είναι η μεταβολή του κλαδικού δείκτη ήδη να ξεπερνά το 8% από τις αρχές του έτους.
Δεν είναι τυχαίο ότι στα πρόσφατα ευοίωνα reports των ξένων και εγχώριων αναλυτών ήρθε να προστεθεί την προηγούμενη εβδομάδα και η έκθεση της Optima Bank, η οποία δηλώνει «buy» και για τις τέσσερις συστημικές τράπεζες, θεωρώντας ως κορυφαίες επιλογές α) την Πειραιώς με τιμή – στόχο 5% και περιθώριο ανόδου 45%, καθώς και β) την Alpha Bank με τιμή – στόχο 2,41% και περιθώριο ανόδου 37%.
Παραμένει «φθηνή»
Το σημαντικότερο είναι ότι η ελληνική αγορά, παρά το γεγονός ότι διανύει το 4ο διαδοχικό ανοδικό έτος (συνολικά κέρδη άνω του +68% από τα τέλη του 2020), εξακολουθεί να θεωρείται «φθηνή», με τις αποτιμήσεις στο ταμπλό να παραμένουν ελκυστικές, δεδομένου ότι οι δείκτες P/E και P/BV βρίσκονται σε χαμηλότερα επίπεδα σε σχέση με το εξωτερικό. Αυτό σημαίνει ότι το «ταβάνι» των εισηγμένων είναι υψηλότερο.
Η Alpha Finance, σε πρόσφατη ανάλυσή της, τοποθετεί τον πήχη για το ελληνικό χρηματιστήριο στις 1.700 μονάδες έως τα τέλη του 2024. Μια εκτίμηση, η οποία ευθυγραμμίζεται με την γενική άποψη της αγοράς περί πιθανής αύξησης του Γενικού Δείκτη μεταξύ 10% και 20% μέσα στο επόμενο 12μηνο.
Πάντως, ενόσω ο Ιανουάριος οδεύει προς ένα «πράσινο» πρόσημο (κέρδη 5,2%), μέσα στις τελευταίες τρεις συνεδριάσεις του έτους δεν αποκλείεται να συνεχιστεί η συσσώρευση των προηγούμενων ημερών, ενόσω οι επενδυτές εξακολουθούν να καλύπτουν την αυξημένη προσφορά της τρέχουσας περιόδου, κάτι που στερεί βραχυπρόθεσμα πολύτιμη ρευστότητα.
Μην ξεχνάμε ότι έως την 1η Φεβρουαρίου θα «τρέχει» η διαδικασία για τη δημόσια προσφορά του αεροδρομίου «Ελευθέριος Βενιζέλος», η οποία έρχεται να «κουμπώσει» στην επιτυχημένη άντληση των 79,2 εκατ. ευρώ από τη ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ και των 200 εκατ. ευρώ από την Autohellas. Το αμέσως επόμενο διάστημα, δε, ακολουθεί το ομόλογο των 130 εκατ. ευρώ από την Intralot, η διάθεση του ποσοστού του ΤΧΣ στην Πειραιώς, αλλά και οι εισαγωγές των Lamda Malls – Noval.
Τα ελληνικά assets έχουν… πέραση
Σε κάθε περίπτωση, όλα τα μηνύματα για την ελληνική κεφαλαιαγορά παραμένουν ευοίωνα για τη συνέχεια, υπό την αίρεση φυσικά της αποφυγής μιας μεγάλης κρίσης στο εξωτερικό, η οποία θα μπορούσε να ανατρέψει άρδην τα σημερινά δεδομένα. Οι γεωπολιτικές προκλήσεις (Ουκρανία, Μέση Ανατολή, Κίνα) και η πολιτική αβεβαιότητα (προεδρικές εκλογές ΗΠΑ, ευρωεκλογές στην Ε.Ε.) αποτελούν τις μεγαλύτερες «παγίδες», τις οποίες φυσικά καλό είναι να λαμβάνουν υπόψη τους οι επενδυτές.
Το ελληνικό επενδυτικό συνέδριο της JP Morgan στη Νέα Υόρκη, η Capital Markets Day της ΔΕΗ στο Λονδίνο, αλλά και τα ισχυρά οικονομικά μεγέθη της Mytilineos, σε συνδυασμό με τις πρόσφατες ομολογιακές εκδόσεις των Εθνική Τράπεζα και Πειραιώς αποδεικνύουν ότι τα ελληνικά assets έχουν μεγάλη… πέραση στους ξένους επενδυτές. Κι αυτήν ακριβώς την πέραση αναμένεται να «τεστάρει» τις επόμενες ημέρες και ο ΟΔΔΗΧ, ο οποίος ετοιμάζεται για την πρώτη έκδοση νέου ομολόγου μέσα στο 2024.