Skip to main content

Χρηματιστήριο: Μετρημένη… διόρθωση, με το βλέμμα σε Mytilineos και «Ελ. Βενιζέλος»

ΚΑΠΑΝΤΑΗΣ ΔΗΜΗΤΡΗΣ / INTIME NEWS

Από τα υψηλά 10ετίας διορθώνει ο Γενικός Δείκτης. Πιέσεις σε Mytilineos & ΔΕΗ, νέα υψηλά για Titan.

Στους πωλητές περιέρχονται τα ηνία του Χρηματιστηρίου Αθηνών, καθώς το τριήμερο ανοδικό σερί, το οποίο έφερε την αγορά σε νέα υψηλά 10ετίας, δημιουργεί ευκαιρίες για ρευστοποίηση κερδών και αφομοίωση των κεκτημένων.

Το αρνητικό κλίμα στην Ευρώπη, εν αναμονή και των αποφάσεων της κεντρικής τράπεζας, συμβάλλει αναμφίβολα στη σημερινή οπισθοχώρηση, παρά το γεγονός ότι ο αμερικανικός S&P 500 συνεχίζει τα διαδοχικά ιστορικά ρεκόρ.

Σήμερα, στο μεταξύ, το βλέμμα όλη της αγοράς είναι στραμμένο στο ελληνικό επενδυτικό συνέδριο της JP Morgan, όπου 24 εταιρείες θα παρουσιάσουν τις προοπτικές τους ενώπιον των μεγάλων «πορτοφολιών» της Wall Street.

Ταυτόχρονα, σε εξέλιξη βρίσκεται και η διαδικασία των προσφορών για τις 90 εκατ. μετοχές (30%) του ΤΑΙΠΕΔ στο αεροδρόμιο «Ελ. Βενιζέλος», το οποίο πλέον μετρά αντίστροφα για την εισαγωγή στο Χρηματιστήριο (7 Φεβρουαρίου η έναρξη διαπραγμάτευσης). Η διάθεση των μετοχών γίνεται στο εύρος των 7 έως 8,20 ευρώ.

Μέσα σ’ αυτό το πλαίσιο, στην 18η συνεδρίαση του 2024, ο Γενικός Δείκτης σημειώνει ελεγχόμενη πτώση κατά 0,62% και διαμορφώνεται στις 1.353,61 μονάδες, χάνοντας περίπου 8,5 μονάδες σε σχέση με το κλείσιμο της Τετάρτης (1.362,05 μονάδες). Το τόξο των ημερήσιων διακυμάνσεων εκτείνεται σε 10 μονάδες (1.353,42 έως 1.363,78 μονάδες), με τον τζίρο των συναλλαγών να κυμαίνεται στα 7 εκατ. ευρώ.

Στο ταμπλό, τώρα, η προσοχή στρέφεται στη Mytilineos, η οποία παρά το ρεκόρ κερδοφορίας για το 2023 (EBITDA άνω του 1 δισ. ευρώ) και την πρόταση για διανομή μερίσματος 1,5 ευρώ, διορθώνει κάτω των 39 ευρώ. Απώλειες της τάξης του 1,5% παρουσιάζει και η ΔΕΗ, ενώ προς ελαφρώς χαμηλότερα επίπεδα περιορίζονται οι τράπεζες. Στον αντίποδα, ο Titan γράφει νέα ιστορικά υψηλά, φθάνοντας στα 23,3 ευρώ.

Απώλειες 1% στις τράπεζες

Ο τραπεζικός δείκτης υποχωρεί στο -1,09% και τις 1.131 μονάδες, συνεχίζοντας τη λελογισμένη πορεία διόρθωσης από τα πρόσφατα υψηλά 7ετίας των 1.155 μονάδων.

Η μετοχή της Πειραιώς διολισθαίνει στο -1,28% και τα 3,396 ευρώ, η μετοχή της Eurobank αναδιπλώνεται στο -1,11% και το 1,74 ευρώ, η μετοχή της Alpha Bank περιορίζεται στο -1,06% και το 1,583 ευρώ, ενώ η μετοχή της Εθνικής Τράπεζας διαπραγματεύεται στο -0,82% και τα 6,814 ευρώ.

Η εικόνα στο ταμπλό

Στον δείκτη υψηλής κεφαλαιοποίησης (-0,81% και 3.294 μονάδες), η μετοχή της Mytilineos οπισθοχωρεί κάτω των 39 ευρώ, διορθώνοντας από τα ιστορικά υψηλά των 39,5 ευρώ. Κατά 1,5% «πέφτει» και η μετοχή της ΔΕΗ, η οποία αναπροσαρμόζεται στα 12,3 ευρώ, ενώ έως το -0,8% καθορίζεται η πτώση για τις Cenergy, Coca – Cola, Jumbo, Viohalco, ΟΠΑΠ και ΟΤΕ. Στον αντίποδα, η μετοχή της Ελλάκτωρ ενισχύεται στο +1,2% και τα 2,5 ευρώ, με τη μετοχή της Titan να οδεύει προς το νέο ιστορικό ρεκόρ στα 23,3 ευρώ.

Όσον αφορά τον δείκτη μεσαίας κεφαλαιοποίησης (-0,13% και 2.311 μονάδες), η μετοχή της ΕΧΑΕ χάνει 0,9% και βρίσκεται στα όρια των 5,5 ευρώ. Απώλειες πέριξ του 1% εμφανίζουν και οι μετοχές των Austriacard, Dimand, Epsilon, Intrakat, Premia. Αντίθετα, η μετοχή της Fourlis δίνει συνέχεια στη χθεσινή αντίδραση (+4%) και ενισχύεται κατά 1%. Profile και Intracom, δε, διευρύνονται κατά 1%, με τη δεύτερη να φθάνει σε νέο υψηλό 14ετίας.

Συνολικά στο χρηματιστηριακό ταμπλό, 35 μετοχές κινούνται ανοδικά, 46 μετοχές σημειώνουν κάμψη, ενώ 15 μετοχές παραμένουν αμετάβλητες. Η κεφαλαιοποίηση της αγοράς κυμαίνεται στα 91,3 δισ. ευρώ.

Λελογισμένη διόρθωση

Έχοντας συνολική μεταβολή +5,3% μέσα στο 2024, το Χρηματιστήριο Αθηνών πατά ολίγον… «φρένο», με την αγορά να αφομοιώνει α πρόσφατα υψηλά 10ετίας και τους επενδυτές να επιλέγουν τη λελογισμένη κατοχύρωση των πρόσφατων κερδών.

Ο Γενικός Δείκτης, εξάλλου, βρίσκεται σταθερά στο υψηλότερο επίπεδο από το 2014, ενώ χθες υπερέβη και το τεχνικό όριο των 1.360 μονάδων, κάτι το οποίο ανοίγει τον δρόμο για τις αντιστάσεις των 1.369 μονάδων, οι οποίες θεωρούνται το υψηλότερο σημείο από το 2011.

Μια «στάση» στη σημερινή συνεδρίαση, σε κάθε περίπτωση, δεν πρόκειται να αναιρέσει το θετικό σενάριο, καθώς οι μακροπρόθεσμες προοπτικές της αγοράς παραμένουν ευοίωνες, με όλους τους αναλυτές να περιμένουν νέες διψήφιες αποδόσεις στο τέλος της χρονιάς.

«Βαριά» η ατζέντα της ημέρας

Σήμερα, στο μεταξύ, είναι μια «γεμάτη» συνεδρίαση τόσο στο εσωτερικό, όσο και στο εξωτερικό.

Εντός τειχών, η Mytilineos ανακοίνωσε τα οικονομικά μεγέθη του 2023, με τα καθαρά κέρδη να αυξάνονται κατά 34% και να διαμορφώνεται στα 623 εκατ. ευρώ και τα EBITDA να υπερβαίνουν το 1 δισ. ευρώ, βελτιωμένα κατά 23% σε σχέση με το 2022. Πρόκειται για ρεκόρ – κερδοφορίας, το οποίο επιτρέπει στη διοίκηση να προτείνει τη διανομή μερίσματος 1,5 ευρώ.

Από εκεί και πέρα, σήμερα ξεκινά και το ελληνικό επενδυτικό συνέδριο της JP Morgan, όπου 24 ελληνικές εταιρείες έχουν την ευκαιρία να παρουσιάσουν τις προοπτικές τους ενώπιον των ξένων θεσμικών επενδυτών.

Την ίδια στιγμή, εντός της ημέρας ανοίγει το βιβλίο για τη δημόσια προσφορά στο «Ελ. Βενιζέλος», το οποίο αφορά το 30% των μετοχών του ΤΑΙΠΕΔ. Σε Έλληνες και ξένους επενδυτές θα διατεθεί το 19% σε τιμές από 7,00 έως 8,20 ευρώ, ενώ το υπόλοιπο 11% θα διανεμηθεί στους νυν μετόχους (στους Καναδούς το 10% και στον Όμιλο Κοπελούζο το 1%) με ένα μικρό premium.

Εφόσον όλα κυλήσουν ομαλά, το ντεμπούτο του αεροδρομίου στο Χ.Α., το οποίο είναι το μεγαλύτερο των τελευταίων πολλών ετών, θα γίνει στις 7 Φεβρουαρίου, με την εισαγωγή συνολικά 300 εκατ. μετοχών. Η αποτίμηση εκτιμάται ότι θα κυμανθεί μεταξύ 2,1 και 2,46 δισ. ευρώ, κάτι που σημαίνει ότι θα αποτελεί τη 12η μεγαλύτερη εισηγμένη σε όρους κεφαλαιοποίησης.

Στο εξωτερικό, ταυτόχρονα, όλα τα βλέμματα είναι στραμμένα στη συνεδρίαση της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας, η πρώτη του 2024, με την Κριστίν Λαγκάρντ να μην προχωρά σε αλλαγές ως προς τα επιτόκια, εμμένοντας στη σφιχτή νομισματική πολιτική. Οι εκτιμήσεις πλέον, αναφέρουν ότι η πρώτη μείωση στα επιτόκια θα γίνει προς το καλοκαίρι, κάτι το οποίο έχει αφήσει να εννοηθεί και η ίδια η κεντρική τραπεζίτης της Ευρωζώνης.

Στη Wall Street, όπου ο S&P 500 συμπλήρωσε χθες βράδυ το τρίτο συνεχόμενο ιστορικό υψηλό, η προσοχή εστιάζει στα στοιχεία για το ΑΕΠ του δ’ τριμήνου, τα οποία εκτιμάται ότι θα δείξουν επιβράδυνση της ετήσιας ανάπτυξης στο 2% από 4,9% στο γ’ τρίμηνο. Συγχρόνως, η δημοσίευση των εταιρικών αποτελεσμάτων συνεχίζει με αμείωτο ρυθμό, αν και όλη η αγορά εξακολουθεί να μιλά για τη μειωμένη κερδοφορία της Tesla.

Πτωτικά στην Ευρώπη

Ο πανευρωπαϊκός Stoxx 600 υποχωρεί στο -0,18% και τις 476 μονάδες, καθώς ο γερμανικός DAX μειώνεται κατά -0,29%, ο βρετανικός FTSE 100 κατά 0,22%, ο γαλλικός CAC 40 κατά 0,14% και ο ιταλικός FTSE MIB κατά 0,54%. Στην άλλη πλευρά του Ατλαντικού, τα προσυμβόλαια του Dow Jones προμηνύουν ένα σταθεροποιητικό άνοιγμα στη συνεδρίαση.

Όσον αφορά την αγορά εμπορευμάτων, η τιμή του πετρελαίου παραμένει σταθερή στα επίπεδα των 80 δολαρίων. Τα συμβόλαια Brent στην Ευρώπη διαμορφώνονται στο +0,60% και τα 80,5 δολάρια/βαρέλι, ενώ τα συμβόλαια WTI στις ΗΠΑ καθορίζονται στο +0,76% και τα 75,6 δολάρια/βαρέλι. Η τιμή του χρυσού, τέλος, ανέρχεται στο -0,08% και τα 2.014 δολάρια/ουγγιά.