Οι κινεζικές μετοχές δέχονται ένα ανηλεές σφυροκόπημα, καθώς η δεύτερη μεγαλύτερη οικονομία του πλανήτη βρίσκεται σε μία διαδικασία «μετάβασης» σε νέο αναπτυξιακό μοντέλο. Οι επενδυτές ανησυχούν και το sell off δεν έχει τέλος.
Συνολικά, περίπου 6,3 τρισεκατομμύρια δολάρια έχουν κάνει φτερά από την αξία των μετοχών της Κίνας και του Χονγκ Κονγκ από την κορύφωσή τους το 2021, σύμφωνα με υπολογισμούς του Bloomberg. Το γεγονός υπογραμμίζει την πρόκληση που αντιμετωπίζει το Πεκίνο καθώς προσπαθεί να ανακτήσει την εμπιστοσύνη των επενδυτών.
Κάπως έτσι το Τόκιο ξεπέρασε τη Σαγκάη ως μεγαλύτερη αγορά μετοχών της Ασίας, ενώ το premium αποτίμησης της Ινδίας έναντι της Κίνας έχει ανέλθει σε επίπεδα ρεκόρ. Σε τοπικό επίπεδο, η κατάρρευση των κινεζικών μετοχών προκαλεί τον όλεθρο στον κλάδο διαχείρισης περιουσιακών στοιχείων της χώρας.
Η παρέμβαση του Σι
Την τελευταία τριετία ο CSI 300, ο βασικός δείκτης της κινεζικής χρηματιστηριακής αγοράς, εμφανίζει απώλειες 40%. Για να βάλει φρένο στον κατήφορο, η κινεζική κυβέρνηση, εξετάζει ένα πακέτο στήριξης του χρηματιστηρίου της τάξης των 2 τρισ. γιουάν (278 δισ. δολαρίων).
Οι διεθνείς επενδυτές όπως και οι μικροεπενδυτές της χώρας θα ήθελαν μάλλον να δουν μία ακόμη πιο δυναμική παρέμβαση από τον Σι Τζινπίνγκ, ο οποίος δεν έχει ακόμη ανοίξει πλήρως τα χαρτιά του. Προτεραιότητα για τον πρόεδρο έχουν βεβαίως οι ισχυρές πιέσεις στην αγορά ακινήτων και οι εμπορικές εντάσεις. Αυτά τα προβλήματα είναι που αντανακλώνται στην αιμορραγία της χρηματιστηριακής αγοράς και επομένως πιθανά μέτρα για να αντιμετωπιστούν θα ήταν ένα έμμεσο, αλλά ισχυρό στήριγμα για τις μετοχές.
Να σημειωθεί πάντως ότι το σκηνικό για την κινεζική οικονομία δεν είναι «μαύρο». Το 2023 το ΑΕΠ αναπτύχθηκε 5%, ενώ φέτος η ανάπτυξη δεν αποκλείεται να ανεβάσει ταχύτητα στο 7%. Καρπούς έχει αρχίσει να αποδίδει, σύμφωνα και με το Bloomberg, και η πολιτική των δύο παιδιών, που παρουσιάστηκε τον Οκτώβριο, καθώς έχει αναζωογονήσει το επενδυτικό ενδιαφέρον.