Χωρισμένες στα… δύο φαίνεται ότι είναι οι εκπρόσωποι του τεχνολογικού τομέα στο Χρηματιστήριο Αθηνών, με τον κλάδο να εμφανίζει μια διττή εικόνα σ’ αυτές τις πρώτες τρεις εβδομάδες του 2024. Έτσι, λοιπόν, ενώ οι «μεγάλες» Epsilon Net, Quest, Entersoft και Profile δείχνουν μια σαφή αδυναμία συνέχισης του μεγάλου ράλι του 2023, οι «μικρές» Ίλυδα, Q&R, Space Hellas και CPI ανεβάζουν στροφές, υπεραποδίδοντας έναντι του Γενικού Δείκτη.
Πιο αναλυτικά, η Quest Συμμετοχών με χρηματιστηριακή αξία 567 εκατ. ευρώ, υποχωρεί κατά 5,8% από τις αρχές του νέου έτους, απέχοντας τουλάχιστον 1,4 ευρώ σε σχέση με το ιστορικό υψηλό των 6,7 ευρώ, το οποίο είχε σημειωθεί τον περασμένο Ιούλιο. Από κοντά ακολουθεί και η Epsilon Net με πτώση 4,8% στο 2024, ενώ η Entersoft χάνει 5% σε ετήσια βάση. Η μετοχή της Profile έπεται με απώλειες 4%.
Κοινό χαρακτηριστικό αυτών των τεσσάρων μετοχών είναι αφενός ο διψήφιος δείκτης P/E, κάτι το οποίο περιορίζει την ελκυστικότητά τους, αφετέρου το ισχυρό ράλι του 2023 (εξαίρεση η Quest), το οποίο κατά περίπτωση ξεπέρασε ακόμη και το +50%. Κι αυτό, σε μια περίοδο κατά την οποία τα επιτόκια των κεντρικών τραπεζών βρίσκονταν σε σταθερά υψηλά επίπεδα, επηρεάζοντας δυσμενώς τα περιθώρια κερδοφορίας του τεχνολογικού κλάδου.
Λαμβάνοντας υπόψη αυτά τα δύο χαρακτηριστικά, αρκετοί αναλυτές θεωρούν ότι, στην τρέχουσα περίοδο, τα περιθώρια ανόδου των εν λόγω μετοχών είναι περιορισμένα. Γι’ αυτόν τον λόγο, η αφετηρία στο 2024 δεν αποδεικνύεται και η καλύτερη δυνατή, με τις τέσσερις μετοχές να υποαποδίδουν και τους επενδυτές να τηρούν επιφυλακτική στάση, παρά τις ευκαιρίες της Τεχνητής Νοημοσύνης, του Ταμείου Ανάκαμψης και της ψηφιακής μετάβασης.
Από την άλλη πλευρά, σαφώς καλύτερη είναι η εικόνα των λεγόμενων «μικρότερων» του κλάδου, με τη μετοχή της Q&R να ξεχωρίζει στο +40% από τις αρχές του έτους, την Space Hellas να έπεται στο +7,5%, και τις Ίλυδα – CPI να συμπληρώνουν το «καρέ» με μεταβολή +9% και +8%, αντίστοιχα.
Πρόκειται για εταιρίες, με κεφαλαιοποίηση… «μαξ» 51 εκατ. ευρώ η κάθε μία, γεγονός το οποίο τις καθιστά αρκετά ευμετάβλητες στις εκάστοτε διαθέσεις των επενδυτών. Επίσης, πρόκειται για εταιρείες, οι οποίες δεν κατάφεραν να «καβαλήσουν» το περσινό κύμα ανόδου, εμφανίζοντας μικρότερες αποδόσεις (εξαίρεση η Q&R). Αυτό, έτσι, τους επιτρέπει φέτος να κινηθούν προς υψηλότερα επίπεδα, έχοντας μεγαλύτερη ελευθερία κινήσεων. Άλλωστε, ο δείκτης P/E των συγκεκριμένων τεσσάρων μετοχών είναι εμφανώς χαμηλότερος σε σχέση με τις «μεγάλες».