Η μία μετά την άλλη οι χώρες, αλλά και οι μεγάλες επιχειρήσεις της Ευρώπης κάνουν την έξοδό τους στις αγορές προκειμένου να «κλειδώσουν» χρηματοδότηση με διαχειρίσιμο κόστος. Ένα τσουνάμι προσφοράς κατέκλυσε την αγορά κρατικού και εταιρικού χρέους στο πρώτο 15νθημερο του Ιανουαρίου και το μεγάλο ερώτημα ήταν εάν θα υπάρξει ανάλογη «όρεξη» από τους επενδυτές.
Οι επενδυτές τελικά φαίνεται πως ήταν έτοιμοι για πολύ περισσότερα. Και τούτο γιατί ποντάρουν σε 6 μειώσεις επιτοκίων από την ΕΚΤ μέσα στο έτος, κάτι που θα οδηγήσει πιθανότατα και τις αποδόσεις των ομολόγων χαμηλότερα.
Πεινασμένοι λοιπόν για απόδοση, οι επενδυτές προσέφεραν περισσότερα από 1 τρισ. ευρώ ή 4,63 φορές περισσότερα από τα 221,5 δισ. ευρώ, που θέλησαν να αντλήσουν μέσω εκδόσεων ομολόγων από τις αρχές του έτους η Γαλλία, η Banco Santander, η Enagas, η Schaeffler, η Santander UK και άλλοι μεγάλοι «παίχτες».
Σύμφωνα με στοιχεία του Bloomberg πρόκειται για τη μεγαλύτερη ροή χρήματος όλων των εποχών σε ξεκίνημα έτους. Μάλιστα το νέο ρεκόρ επετεύχθη περίπου 10 ημέρες νωρίτερα σε σχέση με το προηγούμενο, που είχε καταγραφεί το 2021.
Γιατί τώρα
«Είναι ένα μείγμα τεράστιων εισροών ETF και πραγματικού χρήματος από τους επενδυτές, που έχουν έξτρα ρευστό στη διάθεσή τους και θέλουν να το αξιοποιήσουν» εξηγεί στο Bloomberg ο Ντάνιελ Έντερ, διαχειριστής χαρτοφυλακίου στη Robecco.
Περίπου 140 κρατικοί φορείς και εταιρείες έχουν αυτόν τον μήνα εκδόσει ομόλογα σε ευρώ, στερλίνα και δολάρια. Γιατί δεν περιμένουν τις μειώσεις επιτοκίων από την ΕΚΤ;
Άλλοι γιατί έχουν άμεση ανάγκη από ρευστό και άλλοι γιατί έχουν μάθει από τις διαρκείς εκπλήξεις των τελευταίων ετών και θέλουν να προλάβουν ενδεχόμενη περίοδο αστάθειας στις αγορές. Είναι άλλωστε μία χρονιά με κρίσιμες εκλογικές αναμετρήσεις και δύο μεγάλους πολέμους σε εξέλιξη, οπότε τίποτα δεν μπορεί να θεωρείται βέβαιο για το προσεχές διάστημα. Αυτή τη στιγμή στις αγορές επικρατεί ηρεμία και ευφορία και επομένως η ζήτηση είναι αυξημένη.
Το μέσο επιτόκιο στα ομόλογα που αποτιμώνται σε ευρώ διαμορφώνεται κοντά στο 3,7%.