Έντονη νευρικότητα επικρατεί στο Χρηματιστήριο Αθηνών, καθώς αγοραστές και πωλητές δίνουν «μάχη» για τον έλεγχο του προσήμου, ενόσω η ελληνική αγορά παραμένει στα υψηλότερα επίπεδα της τελευταίας 10ετίας.
Ο Γενικός Δείκτης ήδη μετρά επτά συνεχόμενες ανοδικές συνεδριάσεις και 8/9 από τις αρχές του 2024, κάτι το οποίο εύλογα προκαλεί μια αγοραστική κόπωση στους επενδυτές.
Από την άλλη πλευρά, όμως, η επίδραση του January Effect, οι προσδοκίες για την εταιρική κερδοφορία και η «ζωηρή» επιχειρηματική δραστηριότητα κρατούν αναμμένη τη φλόγα της ανοδικής κίνησης, παρά τις απόπειρες ρευστοποιήσεις.
Μέσα σ’ αυτό το πλαίσιο, στη 10η συνεδρίαση του έτους, ο Γενικός Δείκτης σημειώνει μικρή άνοδο κατά 0,11% και διαμορφώνεται στις 1.354,00 μονάδες, κερδίζοντας μόλις 1,5 μονάδα σε σχέση με το κλείσιμο της Παρασκευής (1.352,65 μονάδες).
Το τόξο των ημερήσιων διακυμάνσεων εκτείνεται σε 10 μονάδες (από 1.344,98 έως 1.354,66 μονάδες), με τον τζίρο των συναλλαγών να κυμαίνεται στα 31,5 εκατ. ευρώ, εκ των οποίων τα 800.000 ευρώ αφορούν προσυμφωνημένα πακέτα.
Ας σημειωθεί ότι η αγορά της Νέας Υόρκης είναι κλειστή σήμερα λόγω της αργίας για τον Μάρτιν Λούθερ Κινγκ. Κι αυτό περιορίζει εν μέρει τους συναλλαγματικούς όγκους σε όλη την Ευρώπη.
Στο ταμπλό, τώρα, οι μετοχές των Πειραιώς και Eurobank υποχωρούν έως 1,5%, ενώ στα υπόλοιπα blue chips, απώλειες κατά σχεδόν 2% παρουσιάζει η Motor Oil. Από την άλλη πλευρά, οι ΟΠΑΠ και Mytilineos κερδίζουν άνω του 1%, με τις ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ και Εθνική να έπονται σε μικρή απόσταση.
Μικρές απώλειες στις τράπεζες
Ο τραπεζικός δείκτης διορθώνει από τα πρόσφατα υψηλά 7ετίας, με αποτέλεσμα να περιορίζεται ελαφρώς στο -0,30% και τις 1.150 μονάδες.
Η μετοχή της Eurobank διολισθαίνει στο -1,50% και το 1,7335 ευρώ, η μετοχή της Πειραιώς μειώνεται στο -1,02% και τα 3,478 ευρώ, η μετοχή της Εθνικής Τράπεζας αυξάνεται στο +0,81% και τα 6,996 ευρώ, ενώ η μετοχή της Alpha Bank είναι σχεδόν σταθερή στο 1,616 ευρώ.
Η εικόνα στο ταμπλό
Στον δείκτη υψηλής κεφαλαιοποίησης (+0,14% και 3.290 μονάδες), η μετοχή της Motor Oil αναδιπλώνεται στο -1,6% και τα 24,6 ευρώ, με τη μετοχή του Titan να κατρακυλά στο -1,8% και τα 21,9 ευρώ. Περίπου 1% χάνει και η μετοχή της Τέρνα Ενεργειακή. Στον αντίποδα, οι μετοχές των ΟΠΑΠ και Mytilineos διευρύνονται κατά 1,5% και 1%, αντίστοιχα, ενώ Viohalco και Σαράντης κερδίζουν από 2%. Ελλάκτωρ, ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ, Cenergy και Coca Cola ενισχύονται πέριξ του 1%.
Όσον αφορά τον δείκτη μεσαίας κεφαλαιοποίησης (+0,07% και 2.250 μονάδες), η μετοχή της Intracom ξεχωρίζει ανοδικά στο +1,2% και τα 3,19 ευρώ, με τις ΕΥΑΘ και Intrakat να εκτινάσσονται άνω του +2%. Από την άλλη πλευρά, η μετοχή του ΟΛΠ υποχωρεί στο -3,8% και τα 23,8 ευρώ, διορθώνοντας από τα υψηλά 16ετίας. Πλαστικά Θράκης και Τεχνική Ολυμπιακής, δε, χάνουν από 1,4%.
Συνολικά στο χρηματιστηριακό ταμπλό, 48 μετοχές κινούνται ανοδικά, 52 μετοχές σημειώνουν κάμψη, ενώ 16 μετοχές παραμένουν αμετάβλητες. Η κεφαλαιοποίηση της αγοράς κυμαίνεται στα 91,3 δισ. ευρώ.
Η ώρα της… αφομοίωσης
Έπειτα από επτά συνεχόμενες ανοδικές συνεδριάσεις και συνολικά 8/9 στο 2024, το Χρηματιστήριο Αθηνών παρουσιάζει σημάδια… κόπωσης, με τους επενδυτές να επιδίδονται σε διορθωτικές κινήσεις, αφομοιώνοντας τα ισχυρά κεκτημένα της τελευταίας περιόδου.
Άλλωστε, έχοντας κέρδη +4,6% από τις αρχές του έτους, ο Γενικός Δείκτης βρίσκεται σταθερά στο υψηλότερο επίπεδο της τελευταίας 10ετίας (από το 2014), έχοντας υπερβεί το ψυχολογικό όριο των 1.350 μονάδων.
Οι ρευστοποιήσεις, επομένως, θεωρούνται απολύτως φυσιολογικές και εύλογες, καθώς μιλάμε για μια αγορά που χρειάζεται ένα… διάλειμμα για ξεκούραση, με τις 1.300 μονάδες να αποτελούν τα βασικά στηρίγματα. Από την άλλη πλευρά, οι 1.369 μονάδες εξακολουθούν να συνιστούν τις επόμενες αντιστάσεις.
Στο μεταξύ, την Τετάρτη ξεκινά η δημόσια προσφορά για το 5ετές ομόλογο της Autohellas, με στόχο την άντληση έως 200 εκατ. ευρώ. Το εύρος των αποδόσεων θα δημοσιευθεί αύριο (16/1), με τη διοίκηση να ευελπιστεί ότι θα διαμορφωθεί όσο πιο κοντά στο 4% – 4,5%.
Από την πλευρά του, ο Διεθνής Αερολιμένας Αθηνών ανεβάζει «στροφές», προκειμένου μέσα στον Φεβρουάριο να ολοκληρώσει την Αρχική Δημόσια Προσφορά (IPOs) και την είσοδο στο Χρηματιστήριο Αθηνών. Το «Ελ. Βενιζέλος» στοχεύει στην άντληση έως και 1 δισ. ευρώ, μέσω της παραχώρησης του 30% των μετοχών. Το 10% + 1% θα καλυφθεί με ιδιωτική τοποθέτηση από τους νυν ιδιώτες μετόχους (10% στους Καναδούς + 1% στον Όμιλο Κοπελούζο), ενώ το υπόλοιπο 19% θα διανεμηθεί στην επενδυτική κοινότητα.
Την ίδια ώρα, η Τρ. Πειραιώς ξεκινά τις απαιτούμενες διεργασίες, προκειμένου να είναι όλα έτοιμα για την αποεπένδυση του ΤΧΣ στα τέλη Φεβρουαρίου – αρχές Μαρτίου. Μέσα στις επόμενες ημέρες, δε, θα οριστικοποιηθεί το ακριβές ποσοστό διάθεσης, το οποίο κατά πάσα πιθανότητα θα ακολουθήσει το μοντέλο της Εθνικής. Δηλαδή τη διάθεση του 27% των μετοχών σε δύο δόσεις.
Η ΔΕΗ, τέλος, βρίσκεται στην τελική ευθεία πριν την κρίσιμη Capital Markets Day, η οποία είναι προγραμματισμένη για τις 23 Ιανουαρίου στο Λονδίνο. Η διοίκηση του κ. Στάσση θα παρουσιάσει στην αφρόκρεμα των επενδυτών το νέο πολυετές στρατηγικό πλάνο, επιδιώκοντας να πείσει όσο τον δυνατόν περισσότερους για το επιτυχές μέλλον της κραταιής επιχείρησης ηλεκτρισμού.
Μικρές απώλειες στην Ευρώπη
Ο πανευρωπαϊκός Stoxx 600 υποχωρεί ελεγχόμενα στο -0,37% και τις 475 μονάδες, καθώς ο γερμανικός DAX μειώνεται κατά 0,39%, ο βρετανικός FTSE 100 κατά 0,33%, ο γαλλικός CAC 40 κατά 0,42% και ο ιταλικός FTSE MIB κατά 0,26%. Στην άλλη πλευρά του Ατλαντικού Ωκεανού, η Wall Street είναι κλειστή λόγω της αργίας για τον Μάρτιν Λούθερ Κινγκ.