Skip to main content

Χρηματιστήριο: Κόπωση «βγάζουν» οι αγοραστές

INTIME – NEWS

Ο Γενικός Δείκτης δυσκολεύεται να κάνει το 8x8, με τους πωλητές να έχουν μικρό προβάδισμα

Στους πωλητές έχουν περάσει τα «ηνία» του Χρηματιστηρίου Αθηνών, καθώς η κόπωση από τις επτά συνεχόμενες ανοδικές συνεδριάσεις είναι κάτι παραπάνω από εμφανής.

Παρ’ όλα αυτά, οι σημερινές ελεγχόμενες ρευστοποιήσεις δεν προξενούν ανησυχία, με τους αναλυτές να θεωρούν απολύτως φυσιολογική την προσπάθεια κατοχύρωσης των υψηλών κερδών του 2024.

Μην ξεχνάμε ότι από τις αρχές του έτους, η ελληνική αγορά μετρά 8/9 θετικές συνεδριάσεις, με συνολική άνοδο 4,6%.

Στο μεταξύ, σήμερα το κλίμα εκτιμάται ότι θα είναι εν μέρει υποτονικό, λόγω και της αργίας στην άλλη πλευρά του Ατλαντικού, όπου η Wall Street είναι κλειστή για την Ημέρα Μνήμης στον Μάρτιν Λούθερ Κινγκ.

Μέσα σ’ αυτό το πλαίσιο, στη 10η συνεδρίαση του 2024, ο Γενικός Δείκτης σημειώνει μικρή πτώση κατά 0,25% και διαμορφώνεται στις 1.349,89 μονάδες, χάνοντας περίπου τρεις μονάδες σε σχέση με το κλείσιμο της Παρασκευής (1.352,65 μονάδες).

Το τόξο των ημερήσιων διακυμάνσεων εκτείνεται σε πέντε μονάδες (από 1.344,98 έως 1.354,66 μονάδες), με τον τζίρο των συναλλαγών να κυμαίνεται στα 4,5 εκατ. ευρώ.

Στο ταμπλό, τώρα, οι μετοχές των Alpha, Πειραιώς και Eurobank υποχωρούν πέριξ του 1%, ενώ στα υπόλοιπα blue chips, απώλειες της τάξης του 1% παρουσιάζουν οι ΟΤΕ και Motor Oil. Από την άλλη πλευρά, η Ελλάκτωρ αντιδρά θετικά, μετά το -4% της προηγούμενης εβδομάδας.

Μικρές απώλειες στις τράπεζες

Ο τραπεζικός δείκτης διορθώνει από τα πρόσφατα υψηλά 7ετίας, με αποτέλεσμα να περιορίζεται στο -0,68% και τις 1.146 μονάδες.

Η μετοχή της Eurobank διολισθαίνει στο -1,48% και το 1,734 ευρώ, η μετοχή της Alpha Bank ακολουθεί στο -0,87% και το 1,60 ευρώ, η μετοχή της Πειραιώς μειώνεται στο -0,85% και τα 3,484 ευρώ, ενώ η μετοχή της Εθνικής Τράπεζας αυξάνεται στο +0,37% και τα 6,966 ευρώ.

Η εικόνα στο ταμπλό

Στον δείκτη υψηλής κεφαλαιοποίησης (-0,22% και 3.278 μονάδες), η μετοχή της Motor Oil αναδιπλώνεται στο -1,6% και τα 24,6 ευρώ, με τις μετοχές των Helleniq Energy, Jumbo, ΔΕΗ, ΕΥΔΑΠ και Mytilineos να έπονται στο -0,5%. Στον αντίποδα, η μετοχή της Ελλάκτωρ ενισχύεται στο +1,2% και τα 2,5 ευρώ, αντιδρώντας στο -4% της Παρασκευής. Θετικά πρόσημα κατά 0,5% εμφανίζουν, επίσης, οι ΟΠΑΠ, Σαράντης, ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ, Aegean και Cenergy.

Όσον αφορά τον δείκτη μεσαίας κεφαλαιοποίησης (-0,09% και 2.247 μονάδες), η μετοχή της Intracom ξεχωρίζει ανοδικά στο +1,2% και τα 3,19 ευρώ, ενώ ΕΥΑΘ και Αλουμύλ εκτινάσσονται στο +2% και στο +4%, αντίστοιχα. Κέρδη 1,4% καταγράφει και η Dimand. Από την άλλη πλευρά, η μετοχή της Entersoft υποχωρεί στο -1,3% και τα 5,9 ευρώ. ΟΛΠ και Intralot, δε, χάνουν από 1,4% και 1%, αντίστοιχα.

Συνολικά στο χρηματιστηριακό ταμπλό, 39 μετοχές κινούνται ανοδικά, 31 μετοχές σημειώνουν κάμψη, ενώ 16 μετοχές παραμένουν αμετάβλητες. Η κεφαλαιοποίηση της αγοράς κυμαίνεται στα 90,9 δισ. ευρώ.

Η ώρα της… αφομοίωσης

Έπειτα από επτά συνεχόμενες ανοδικές συνεδριάσεις και συνολικά 8/9 στο 2024, το Χρηματιστήριο Αθηνών παρουσιάζει σημάδια έντονης κόπωσης, με τους επενδυτές να επιλέγουν τη διόρθωση και την αφομοίωση των ισχυρών κεκτημένων.

Άλλωστε, μετρώντας +4,6% από τις αρχές του έτους, ο Γενικός Δείκτης βρίσκεται σταθερά στο υψηλότερο επίπεδο της τελευταίας 10ετίας (από το 2014), έχοντας υπερβεί το ψυχολογικό όριο των 1.350 μονάδων.

Οι ρευστοποιήσεις, επομένως, θεωρούνται απολύτως φυσιολογικές και εύλογες, καθώς μιλάμε για μια αγορά που χρειάζεται ένα… διάλειμμα για ξεκούραση, με τις 1.300 μονάδες να αποτελούν τα βασικά στηρίγματα.

Στο μεταξύ, την Τετάρτη ξεκινά η δημόσια προσφορά για το 5ετές ομόλογο της Autohellas, με στόχο την άντληση έως 200 εκατ. ευρώ. Το εύρος των αποδόσεων θα δημοσιευθεί αύριο (16/1), με τη διοίκηση να ευελπιστεί ότι θα διαμορφωθεί όσο πιο κοντά στο 4% – 4,5%.

Από την πλευρά του, ο Διεθνής Αερολιμένας Αθηνών ανεβάζει «στροφές», προκειμένου μέσα στον Φεβρουάριο να ολοκληρώσει την Αρχική Δημόσια Προσφορά (IPOs) και την είσοδο στο Χρηματιστήριο Αθηνών. Το «Ελ. Βενιζέλος» στοχεύει στην άντληση έως και 1 δισ. ευρώ, μέσω της παραχώρησης του 30% των μετοχών. Το 10% + 1% θα διατεθεί με ιδιωτική τοποθέτηση στους νυν ιδιώτες μετόχους (10% στους Καναδούς + 1% στον Όμιλο Κοπελούζο), ενώ το υπόλοιπο 19% θα διανεμηθεί στην επενδυτική κοινότητα.

Την ίδια ώρα, η Τρ. Πειραιώς ξεκινά τις απαιτούμενες διεργασίες, προκειμένου να είναι όλα έτοιμα για την αποεπένδυση του ΤΧΣ στα τέλη Φεβρουαρίου – αρχές Μαρτίου. Μέσα στις επόμενες ημέρες, δε, θα οριστικοποιηθεί το ακριβές ποσοστό διάθεσης, το οποίο κατά πάσα πιθανότητα θα ακολουθήσει το μοντέλο της Εθνικής. Δηλαδή τη διάθεση του 27% των μετοχών σε δύο δόσεις.

Η ΔΕΗ, τέλος, βρίσκεται στην τελική ευθεία πριν την κρίσιμη Capital Markets Day, η οποία είναι προγραμματισμένη για τις 23 Ιανουαρίου στο Λονδίνο. Η διοίκηση του κ. Στάσση θα παρουσιάσει στην αφρόκρεμα των επενδυτών το νέο πολυετές στρατηγικό πλάνο, επιδιώκοντας να πείσει όσο τον δυνατόν περισσότερους για το επιτυχές μέλλον της κραταιής επιχείρησης ηλεκτρισμού.

Μικρές απώλειες στην Ευρώπη

Ο πανευρωπαϊκός Stoxx 600 υποχωρεί ελεγχόμενα στο -0,11% και τις 476 μονάδες, καθώς ο γερμανικός DAX μειώνεται κατά 0,15%, ο βρετανικός FTSE 100 κατά 0,07%, ο γαλλικός CAC 40 κατά 0,28% και ο ιταλικός FTSE MIB κατά 0,25%. Στην άλλη πλευρά του Ατλαντικού Ωκεανού, η Wall Street είναι κλειστή λόγω της αργίας για τον Μάρτιν Λούθερ Κινγκ.