Με τις δύο πρώτες εβδομάδες του 2024 να αφήνουν «προίκα» +4,6% στον Γενικό Δείκτη και +8% στον τραπεζικό δείκτη, οι αναλυτές τρέφουν βάσιμες ελπίδες ότι ο Ιανουάριος θα έχει ένα σαφώς θετικό πρόσημο για το Χρηματιστήριο Αθηνών, δίνοντας συνέχεια στο εντυπωσιακό 2023 και υπεραποδίδοντας σε σχέση με τις διεθνείς αγορές.
Άλλωστε, όπως δείχνει και η ιστορία των τελευταίων 10 ετών, 5/7 φορές στις οποίες το Χ.Α. εμφάνισε θετική μεταβολή στο α’ μισό του Ιανουαρίου, το τελικό πρόσημο στον πρώτο μήνα του έτους ήταν «πράσινο». Μάλιστα, σε δύο περιπτώσεις, η άνοδος διευρύνθηκε περαιτέρω. Χαρακτηριστικό παράδειγμα αποτελεί ο Ιανουάριος του 2023, όταν ο Γ.Δ. μετέτρεψε το +4% των δύο πρώτων εβδομάδων σε +10% για το σύνολο του μήνα.
Το φετινό βασικό «όπλο» του Γ.Δ. συνίσταται στη διάχυτη αισιοδοξία και στις υψηλές προσδοκίες, οι οποίες «αναγκάζουν» τους επενδυτές αφενός να παραβλέψουν τις διεθνείς προκλήσεις, αφετέρου να υποκύψουν στο «Jannuary Effect», υπό τον φόβο μην χάσουν το επικείμενο… πάρτι στις ελληνικές μετοχές. Δεν είναι τυχαίο ότι ο ημερήσιος τζίρος ήδη αρχίζει να κυμαίνεται στην περιοχή των 100 εκατ. ευρώ, δείγμα του ζωηρού ενδιαφέροντος από ξένους και εγχώριους επενδυτές.
Αισιόδοξοι οι αναλυτές
Όλα αυτά αποτυπώνονται, με τον πλέον εύγλωττο τρόπο, στις διαδοχικές εκθέσεις των ξένων αναλυτών, οι οποίοι «ποντάρουν» στην περαιτέρω βελτίωση των αποτιμήσεων, χάρη στην ανθεκτικότητα της ελληνικής οικονομίας, στην ακόμη καλύτερη πορεία της εταιρικής κερδοφορίας και φυσικά, στις επικείμενες διανομές μερισμάτων από τις τέσσερις συστημικές τράπεζες.
H Goldman Sachs, στην τελευταία της έκθεση για τις αναδυόμενες αγορές, θέτει την τιμή – στόχο του Γ.Δ. στις 1.550 μονάδες (υψηλό από το 2011) σε βάθος 12μηνου, προσδοκώντας άνοδο κατά 16% (δεύτερη υψηλότερη σε όλες τις αναδυόμενες), αύξηση των κερδών/μετοχή κατά 8% και διαμόρφωση του δείκτη P/E στο 8x από 7,5x προηγουμένως.
Στο ίδιο μήκος κύματος κινείται και η JP Morgan, με τον αναλυτή να αναμένει ευοίωνες προοπτικές για τις ελληνικές μετοχές, από τις οποίες μάλιστα ξεχωρίζει τις τραπεζικές, επικαλούμενος την ανάπτυξη των νέων δανείων, την μακροπρόθεσμη κερδοφορία και το θετικό ρυθμιστικό περιβάλλον.
Το εγκώμιο των τραπεζών πλέκει, επίσης, η Jefferies, η οποία αναβαθμίζει αισθητά τις τιμές στόχους, προσβλέποντας σε αύξηση της τάξης του 40% κατά μέσο όρο σε σχέση με τα τρέχοντα επίπεδα. Συγκεκριμένα, «βλέπει» την ΕΤΕ στα 8,8 ευρώ (top-pick), την Eurobank στα 2,25 ευρώ, την Πειραιώς στα 4,45 ευρώ και την Alpha Bank στα 2,25 ευρώ.
Από εκεί και πέρα, υψηλές τιμές – στόχος για τις τέσσερις τράπεζες δίνουν και οι ελληνικές Eurobank Equities – Euroxx Χρηματιστηριακή, οι οποίες εκτιμούν ότι τα έσοδα από τόκους θα παραμείνουν ισχυρά, παρά τις επικείμενες μειώσεις επιτοκίων από την κεντρική τράπεζα. Έτσι, η Eurobank θέτει τον πήχη στα 8,25 για την Εθνική, στα 4,66 για την Πειραιώς και στα 2,23 για την Alpha, ενώ η Euroxx τοποθετεί τον στόχο στα 9,4 για την Εθνική, στα 2,5 για την Eurobank, στα 5,3 για την Πειραιώς και στα 2,4 για την Alpha.
Πέραν των παραπάνω, φυσικά, στο κλίμα αισιοδοξίας συμβάλλει και η προβλεπόμενη υπεραπόδοση της ελληνικής οικονομίας σε σχέση με την ασθμαίνουσα και προβληματική Ευρωζώνη. Ενδεικτικό είναι το πρόσφατο report της Berenberg, η οποία βλέπει την Ελλάδα να αποτελεί το μεγάλο story της ηπείρου, μαζί με την Πορτογαλία. Άλλωστε, όπως δείχνουν όλες οι προβλέψεις για το 2024, το ελληνικό ΑΕΠ αναμένεται να ξεπεράσει το +2, ενώ το ΑΕΠ της Ευρωζώνης μετά βίας θα υπερβεί το 1%.
Μπαράζ εταιρικών γεγονότων
Όλα αυτά λαμβάνουν χώρα, ενόσω η ελληνική κεφαλαιαγορά ετοιμάζεται να ανεβάσει περαιτέρω ρυθμούς, δεδομένων των επικείμενων εταιρικών γεγονότων στο Χρηματιστήριο. Η Τρ. Πειραιώς, την προηγούμενη εβδομάδα, άνοιξε τον χορό των εκδόσεων, αντλώντας 500 εκατ. ευρώ από ομόλογο Tier 2.
Αυτήν την εβδομάδα, και συγκεκριμένα την Τετάρτη (17/1), ακολουθεί ο ομολογιακός τίτλος της Autohellas, διάρκειας πέντε ετών. Στόχος να «σηκώσει» έως 200 εκατ. ευρώ, τα οποία θα συνδράμουν στην αποπληρωμή του ακριβότερου τραπεζικού δανεισμού. Αύριο (16/1), μάλιστα, θα γίνει γνωστό και το εύρος των αποδόσεων.
Προς τα τέλη Ιανουαρίου έπεται, παράλληλα, το ομόλογο της Intralot, η οποία επιδιώκει να αντλήσει έως 130 εκατ. ευρώ, προκειμένου -μαζί με το κοινοπρακτικό τραπεζικό δάνειο των 100 εκατ. ευρώ- να ολοκληρώσει την αποπληρωμή του ακριβού ομολόγου λήξεως το 2024.
Και φυσικά, μην ξεχνάμε την Αρχική Δημόσια Προσφορά (IPO) του Διεθνούς Αερολιμένα Αθηνών, η οποία εκτιμάται ότι θα πραγματοποιηθεί εντός του Φεβρουαρίου. Οι πληροφορίες αναφέρουν ότι στην αγορά θα διατεθεί το 30%, κάτι που σημαίνει ότι αναμένεται να αντληθούν έως και 1 δισ. ευρώ. Απ’ αυτά, ένα ποσοστό της τάξης του 11% θα αναζητηθεί μέσω ιδιωτικής τοποθέτησης (10% οι Καναδοί και 1% ο Όμιλος Κοπελούζος), ενώ το εναπομείναν 19% θα προέλθει από Έλληνες και ξένους επενδυτές.
Τον Μάρτιο θα ακολουθήσει, καλώς εχόντων των πραγμάτων, η IPO της Lamda Malls, δηλαδή της εταιρείας διαχείρισης των εμπορικών κέντρων της Lamda Development. Ο κύκλος των IPOs θα κλείσει με τη Noval Properties, θυγατρική της Viohalco.
Εξελίξεις, ωστόσο, θα υπάρξουν και με την αποεπένδυση του δημοσίου στις ελληνικές τράπεζες, καθώς τον Μάρτιο θα ξεκινήσει ο β’ γύρος της διαδικασίας. Η αρχή θα γίνει με το πλειοψηφικό πακέτο της Πειραιώς (ποσοστό έως 27%), ενώ σε σύντομο χρονικό διάστημα θα ακολουθήσει και το εναπομείναν 17% του ΤΧΣ στην Εθνική Τράπεζα.
Η επιτυχία όλων των παραπάνω εγχειρημάτων συνιστά το «κλειδί», ώστε η ελληνική αγορά να θωρακιστεί έναντι της διεθνούς αβεβαιότητας (χρονοδιάγραμμα μείωσης επιτοκίων, επιβράδυνση ανάπτυξης, γεωπολιτικές προκλήσεις) αλλά και να δώσει συνέχεια στον ανοδικό κύκλο, ο οποίος υπό προϋποθέσεις θα μπορούσε να επαναφέρει τον Γενικό Δείκτη στα επίπεδα του 2011, δηλαδή στην περιοχή των 1.500 μονάδων.