Skip to main content

«Ασημένιο» δίνει η Goldman Sachs στο Χρηματιστήριο Αθηνών

ΓΙΑΝΝΗΣ ΠΑΝΑΓΟΠΟΥΛΟΣ/ EUROKINISSI

H αμερικανική τράπεζα «βλέπει» άνοδο 16% για την εγχώρια αγορά

Σε αναβάθμιση της τιμήςστόχου για τον Γενικό Δείκτη του Χρηματιστηρίου Αθηνών στις 1.550 μονάδες το επόμενο 12μηνο από 1.375 μονάδες που ήταν η προηγούμενη εκτίμηση προχώρησε η Goldman Sachs.

Ο αμερικανικός επενδυτικός οίκος υποστηρίζει ότι η Αθήνα θα εμφανίσει το δεύτερο ισχυρότερο ράλι σε όλο το περιβάλλον των αναδυόμενων αγορών. Ως εκ τούτου η αμερικανική τράπεζα «βλέπει» άνοδο 16% για την εγχώρια αγορά, η οποία είναι η δεύτερη υψηλότερη μεταξύ των αναδυόμενων αγορών, ενώ βάσει των υπολογισμών της το P/E της ελληνικής αγοράς θα αυξηθεί στο 8 από 7,5 σήμερα, ενώ τα κέρδη ανά μετοχή θα σημειώσουν άνοδο της τάξης του 8%.

Το Χρηματιστήριο της Αθήνας, αναφέρουν αναλυτές, έχει κάθε λόγο να είναι ψηλά στις προτιμήσεις των διεθνών οίκων, καθώς μέσα στο 2024 θα ζητήσει να προσελκύσει μεγάλο ύψος φρέσκων κεφαλαίων από το εξωτερικό. Αυτό θα συμβεί με την εισαγωγή νέων εταιρειών (Διεθνής Αερολιμένας Αθηνών, Noval ΑΕΕΑΠ, Lamda Malls), με την ολοκλήρωση της αποεπένδυσης του ΤΧΣ από Εθνική και Πειραιώς, αλλά και μέσα από μια σειρά placements που βρίσκονται στην ατζέντα πολλών εισηγμένων εταιρειών.

Με ετήσια κέρδη 39,08% έκλεισε το 2023 το Χρηματιστήριο της Αθήνας. Με το ξεκίνημα του 2024 ο Γενικός Δείκτης κατέγραψε ένα ακόμα υψηλό, το οποίο μόνο τυχαίο δεν είναι: Είναι η υψηλότερη τιμή του Γενικού Δείκτη (1.352,65 μονάδες) που έχει καταγραφεί από τις 2 Απριλίου του 2014. Στις 9 πρώτες συνεδριάσεις του 2024 οι 8 συνεδριάσεις έχουν κλείσει ανοδικά με συνολικά κέρδη 4,60% για την Αθήνα.

Η κεφαλαιοποίηση ξεπέρασε τα 91 δισ. ευρώ και είναι η υψηλότερη τιμή από τις 24 Νοεμβρίου του 2009, όταν ο Γενικός Δείκτης διαπραγματευόταν στις 2.400 μονάδες και το πλήθος των εισηγμένων εταιρειών στο Χ.Α. ήταν σχεδόν διπλάσιο από το σημερινό.

Εκτιμήσεις για αναδυόμενες

Η αμερικανική τράπεζα αναβαθμίζει έτσι τον στόχο της για τον δείκτη MSCI των Αναδυόμενων Αγορών στις 1.125 μονάδες, από 1.050 μονάδες πριν, βλέποντας άνοδο της τάξης του 10% φέτος και εκτιμώντας πως η άνοδος των αποτιμήσεων μπορεί να διατηρηθεί.

Επίσης, αυξάνει ελαφρώς τις προσδοκίες της για την αύξηση των κερδών ανά μετοχή (EPS) στο 11% από 8% (λόγω χαλάρωσης των χρηματοοικονομικών συνθηκών, που τείνουν να οδηγούν την κερδοφορία των εταιρειών στις περισσότερες μεγάλες αγορές). Οι προτιμήσεις κατάταξης των αγορών παραμένουν αρκετά συνεπείς (δηλαδή, η αναβάθμιση είναι ευρεία σε όλες τις αγορές δεδομένης της καθολικής φύσης του ράλι επιτοκίων).

Προβλέπει ακόμα ότι οι ισχυρότερες αποδόσεις θα σημειωθούν στην περιοχή της Ασίας, ακολουθούμενη από την περιοχή της Κεντρικής και Ανατολικής Ευρώπης, Μέσης Ανατολής και Αφρικής, CEEMEA, με τις χαμηλότερες αποδόσεις να σημειώνονται στις αγορές της Λατινικής Αμερικής. Αυτό οφείλεται σε μεγάλο βαθμό στην αναγνώριση του γεγονότος ότι η πορεία των επιτοκίων είναι πλέον κοντά στην πλήρη αποτίμηση (ένα θέμα που έχει ωφελήσει περισσότερο τη Λατινική Αμερική παρά την Ασία) και ότι οι προοπτικές ανάπτυξης της Κίνας είναι πιθανό να σταθεροποιηθούν (ενισχύοντας τις περιφερειακές, ανοιχτές ασιατικές οικονομίες).