Σε κατοχύρωση των υψηλών κερδών της τελευταίας περιόδου προχωρούν οι επενδυτές στο Χρηματιστήριο Αθηνών, με τους πωλητές να ανακτούν τα ηνία της αγοράς, δυσκολεύοντας την άμεση υπέρβαση των 1.350 μονάδων.
Οι ρευστοποιήσεις, πάντως, είναι απολύτως ελεγχόμενες, δίχως να λαμβάνουν μεγάλες διαστάσεις, με αποτέλεσμα ο Γενικός Δείκτης να διατηρεί το θετικό πρόσημο σε επίπεδο εβδομάδας, χάρη στο πρόσφατο ανοδικό σερί.
Στην Ευρώπη, το κλίμα έχει «γυρίσει» σε θετικό, με τον Stoxx 600 να ενισχύεται κατά 0,5%. Ωστόσο, τα αδύναμα τραπεζικά μεγέθη στις ΗΠΑ και η επιτάχυνση του πληθωρισμού (3,4% τον Δεκέμβριο) συντηρούν τις πιέσεις στην άλλη πλευρά του Ατλαντικού, όπου η Wall Street αναμένεται να ανοίξει με απώλειες.
Μέσα σ’ αυτό το πλαίσιο, ο Γενικός Δείκτης σημειώνει οριακή πτώση κατά 0,17% και διαμορφώνεται στις 1.345,58 μονάδες, χάνοντας 2,5 μονάδες σε σχέση με το κλείσιμο της Πέμπτης (1.347,90 μονάδες). Το τόξο των ημερήσιων διακυμάνσεων εκτείνεται σε 14 μονάδες (από 1.339,66 έως 1.353,30 μονάδες), με τον τζίρο των συναλλαγών να κυμαίνεται στα 42 εκατ. ευρώ, εκ των οποίων το 1,5 εκατ. ευρώ αφορά προσυμφωνημένα πακέτα.
Στο ταμπλό, τώρα, Mytilineos και ΟΠΑΠ αναδιπλώνονται κατά περίπου 1%, με τις τραπεζικές μετοχές να παραμένουν σταθερές, μετά τα πρόσφατα υψηλά 7ετίας. Από την άλλη πλευρά, η Motor Oil προσπαθεί να συντηρήσει το θετικό πρόσημο, προσεγγίζοντας τα 25 ευρώ.
Στάσιμες οι τράπεζες
Ο τραπεζικός δείκτης δίνει «μάχη» για το πρόσημο, καθώς αυτήν την στιγμή είναι σχεδόν αμετάβλητος στις 1.143 μονάδες, αφομοιώνοντας τα πρόσφατα υψηλά 7ετίας (από το 2017).
Η μετοχή της Eurobank αυξάνεται στο +0,26% και το 1,719 ευρώ, ενώ η μετοχή της Εθνικής Τράπεζας περιορίζεται στο -0,17% και τα 6,934 ευρώ. Alpha Bank και Πειραιώς είναι σταθερές στο 1,59 ευρώ και στα 3,49 ευρώ, αντίστοιχα.
Η εικόνα στο ταμπλό
Στον δείκτη υψηλής κεφαλαιοποίησης (-0,18% και 3.262 μονάδες), η μετοχή της Mytilineos υποχωρεί κατά περίπου 1% και απομακρύνεται ελαφρώς από τα ιστορικά υψηλά των 38 ευρώ. Σχεδόν 1% χάνει και ο ΟΠΑΠ, ενώ απώλειες άνω του 1% εμφανίζουν οι μετοχές των Τέρνα Ενεργειακή, Ελλάκτωρ, ΕΛΒΑΛΧΑΛΚΟΡ, Titan και Quest. Στον αντίποδα, η μετοχή της Motor Oil συνεχίζει ανοδικά κατά 1%, φλερτάροντας με τα 25 ευρώ.
Όσον αφορά τον δείκτη μεσαίας κεφαλαιοποίησης (-1,16% και 2.229 μονάδες), η μετοχή του ΟΛΠ ξεχωρίζει αρνητικά στο -3% και τα 24,1 ευρώ, διορθώνοντας από τα υψηλά 16ετίας. Πτώση κατά τουλάχιστον 2% παρουσιάζουν, επίσης, οι μετοχές των Πλαστικά Θράκης, Intralot, ΑΒΑΞ και Intrakat. Aντίθετα, η μετοχή της Κρι Κρι διευρύνεται κατά 2,5% και πλησιάζει τα 10 ευρώ.
Συνολικά στο χρηματιστηριακό ταμπλό, 30 μετοχές κινούνται ανοδικά, 70 μετοχές σημειώνουν κάμψη, ενώ 14 μετοχές παραμένουν αμετάβλητες. Η κεφαλαιοποίηση της αγοράς κυμαίνεται στα 90,6 δισ. ευρώ.
Η ώρα της ξεκούρασης για τους αγορές
Το Χρηματιστήριο Αθηνών είναι έτοιμο να πατήσει ελαφρώς… φρένο, φοβούμενο να υπερβεί άμεσα το ψυχολογικό όριο των 1.350 μονάδων.
Άλλωστε, ο Γενικός Δείκτης έχει συμπληρώσει 7/8 ανοδικές συνεδριάσεις μέσα στο 2024 και τα ετήσια κέρδη ήδη ξεπερνούν το +3,5%, πραγματοποιώντας ένα εντυπωσιακό ξεκίνημα στο νέο έτος. Σε επίπεδο εβδομάδας, δε, η μεταβολή προσεγγίζει το +2,5%, με τον Γενικό Δείκτη να βρίσκεται σταθερά στο υψηλότερο επίπεδο από το 2014.
Επομένως, η διόρθωση είναι απολύτως φυσιολογική και αναμενόμενη, καθώς η αγοραστική κόπωση έχει αρχίσει να επιδρά, με τους επενδυτές να αναζητούν ευκαιρίες κατοχύρωσης των μεγάλων κερδών.
Οι βασικές στηρίξεις τοποθετούνται στις 1.300 μονάδες, ενώ οι επόμενες αντιστάσεις συναντώνται στις 1.369 μονάδες, οι οποίες συνιστούν το υψηλότερο σημείο από το μακρινό… 2011.
Πάντως, το κλίμα στην ελληνική αγορά παραμένει θετικό, χάρη στις ισχυρές προσδοκίες για το 2024, τα επικείμενα μερίσματα από τις τράπεζες, αλλά και τις «πλούσιες» επιχειρηματικές εξελίξεις, οι οποίες βελτιώνουν τις αποτιμήσεις στο ταμπλό.
Την ίδια στιγμή, βελτιωμένο είναι το κλίμα και στην Ευρώπη, καθώς η επικεφαλής της ΕΚΤ, Κριστίν Λαγκάρντ, εξέφρασε την πεποίθηση ότι τα χειρότερα, όσον αφορά τον πληθωρισμό, είναι πίσω για την Ευρωζώνη, ενώ εκτίμησε ότι τα επιτόκια έχουν ήδη «πιάσει» ταβάνι, αν και η ίδια δεν μπορεί να προβλέψει πότε ακριβώς θα ξεκινήσει η μείωσή τους.
Στην άλλη πλευρά του Ατλαντικού, αντίθετα, οι αναλυτές ετοιμάζονται για νέες ρευστοποιήσεις, καθώς τα τραπεζικά μεγέθη του δ’ τριμήνου προκάλεσαν απογοήτευση. Συγχρόνως, η χθεσινή μέτρηση για τον πληθωρισμό λιανικής πυροδότησε επιπλέον αβεβαιότητα, καθώς ο δείκτης τιμών επιταχύνθηκε στο 3,4% τον Δεκέμβριο, δηλαδή άνω των εκτιμήσεων των αναλυτών (3,2%). Τον Νοέμβριο είχε διαμορφωθεί στο 3,1%.
Κι αυτό, οπωσδήποτε, ενισχύει την ασάφεια γύρω από το χρονοδιάγραμμα μείωσης των αμερικανικών επιτοκίων, παρά τις προσδοκίες των αναλυτών για έναρξη του κύκλου χαλάρωσης τον προσεχή Μάρτιο.
Στο μεταξύ, οι επενδυτές δεν μπορούν να παραβλέψουν τις γεωπολιτικές προκλήσεις, καθώς η ένταση στη Μέση Ανατολή παραμένει σε έξαρση, μετά και τα αεροπορικά χτυπήματα Αμερικανών και Βρετανών σε θέσεις των ανταρτών Χούθι στην Υεμένη.
Ανοδικά στην Ευρώπη, πτωτικά στις ΗΠΑ
Ο πανευρωπαϊκός Stoxx 600 ενισχύεται στο +0,42% και τις 474 μονάδες, καθώς ο γερμανικός DAX αυξάνεται κατά 0,43%, ο βρετανικός FTSE 100 κατά 0,44%, ο γαλλικός CAC 40 κατά 0,56% και ο ιταλικός FTSE MIB κατά 0,51%. Στην άλλη πλευρά του Ατλαντικού, τα προσυμβόλαια του Dow Jones προμηνύουν ένα αρνητικό άνοιγμα στη συνεδρίαση.
Όσον αφορά την αγορά εμπορευμάτων, η τιμή του πετρελαίου οδεύει προς τα 80 δολάρια, εν μέσω της κλιμάκωσης στη Μέση Ανατολή. Τα συμβόλαια Brent στην Ευρώπη διαμορφώνονται στο +3,85% και τα 80,4 δολάρια/βαρέλι, ενώ τα συμβόλαια WTI στις ΗΠΑ καθορίζονται στο +4,07% και τα 74,9 δολάρια/βαρέλι. Η τιμή του χρυσού, τέλος, ανέρχεται στο +1,52% και τα 2.049 δολάρια ανά ουγγιά.