Συνέχεια στην πλαγιο-ανοδική κίνηση προσπαθεί να δώσει (και στη νέα εβδομάδα) το Χρηματιστήριο Αθηνών, το οποίο εξακολουθεί να παρουσιάζει καλύτερη «εικόνα» σε σχέση με τις διεθνείς αγορές.
Ο κύριος χρηματιστηριακός δείκτης βρίσκεται σταθερά στο υψηλότερο επίπεδο από τον Αύγουστο του 2023, βλέποντας στον… ορίζοντα το υψηλό 10ετίας των 1.345 μονάδων, το οποίο απέχει μόλις τρεις ποσοστιαίες μονάδες.
Βέβαια, η παρατεταμένη νευρικότητα και η διάχυτη αβεβαιότητα στο εξωτερικό δεν επιτρέπουν μια άμεση ανοδική διαφυγή, καθώς οι επενδυτές περιμένουν να μάθουν τι ακριβώς θα γίνει με την πορεία των επιτοκίων και πότε ακριβώς θα έρθουν οι πρώτες μειώσεις.
Μέσα σ’ αυτό το πλαίσιο, ο Γενικός Δείκτης, στην 5η συνεδρίαση του 2024, σημειώνει μικρή άνοδο κατά 0,33% και διαμορφώνεται στις 1.316,03 μονάδες, κερδίζοντας περίπου 4,5 μονάδες σε σχέση με το κλείσιμο της Παρασκευής (1.311,67 μονάδες).
Το τόξο των ημερήσιων διακυμάνσεων εκτείνεται σε τρεις μονάδες (από 1.313,44 έως 1.316,21 μονάδες), με τον τζίρο των συναλλαγών να κυμαίνεται στα 4 εκατ. ευρώ.
Στο ταμπλό, τώρα, η μετοχή της ΔΕΗ παραμένει σε θέση «πρωταγωνιστή», σκαρφαλώνοντας στο υψηλό 10ετίας των 12 ευρώ. Από εκεί και πέρα, Jumbo – ΟΠΑΠ κερδίζουν έως 1%, ενώ θετικά πρόσημα εμφανίζουν και οι τραπεζικές μετοχές. Αντίθετα, οι ΟΤΕ και Motor Oil υποχωρούν ελεγχόμενα κατά 0,5%.
Ξεχωρίζει η Πειραιώς
Ο τραπεζικός δείκτης ακολουθεί την τάση της υπόλοιπης αγοράς, με αποτέλεσμα να βρίσκεται στο +0,30% και τις 1.080 μονάδες, εν μέσω των προσδοκιών για τα φετινά μερίσματα, τα οποία θα είναι τα πρώτα έπειτα από 16 χρόνια.
Η μετοχή της Πειραιώς ενισχύεται στο +1,09% και τα 3,326 ευρώ, η μετοχή της Alpha Bank αυξάνεται στο +0,48% και το 1,5575 ευρώ, η μετοχή της Εθνικής Τράπεζας διευρύνεται στο +0,19% και τα 6,462 ευρώ, ενώ η μετοχή της Eurobank διαπραγματεύεται στο +0,34% και το 1,6155 ευρώ.
Η εικόνα στο ταμπλό
Στον δείκτη υψηλής κεφαλαιοποίησης (+0,37% και 3.179 μονάδες), η μετοχή της ΔΕΗ συνεχίζει την ανοδική πορεία (+1,2%), καθώς έχει αισίως φθάσει στα 12 ευρώ, για πρώτη φορά από το 2014. Άνοδο άνω του 1% εμφανίζουν και οι μετοχές των Jumbo, Viohalco, ΕΛΒΑΛΧΑΛΚΟΡ, Ελλάκτωρ. Με μικρότερα κέρδη ακολουθούν οι Τέρνα Ενεργειακή, Σαράντης και Sarantis. Στον αντίποδα, η μετοχή της Cenergy υποχωρεί κατά 0,7% και χάνει το όριο των 7 ευρώ. Motor Oil και ΟΤΕ, δε, περιορίζονται κατά 0,5%.
Όσον αφορά τον δείκτη μεσαίας κεφαλαιοποίησης (+0,49% και 2.275 μονάδες), η μετοχή της Intralot ξεχωρίζει στο +1,2% και το 1,11 ευρώ, οδεύοντας προς νέο υψηλό 6ετίας. Κέρδη τουλάχιστον 1% παρουσιάζουν και οι μετοχές των Intracom, Αλουμύλ, Entersoft. Από την άλλη πλευρά, η μετοχή της Τεχνικής Ολυμπιακής αναδιπλώνεται στο -1,1% και τα 2,7 ευρώ, ενώ η μετοχή της Intrakat διστάζει να διασπάσει το όριο των 5 ευρώ, υποχωρώντας κατά 0,6%.
Συνολικά στο χρηματιστηριακό ταμπλό, 52 μετοχές κινούνται ανοδικά, 22 μετοχές σημειώνουν κάμψη, ενώ 17 μετοχές παραμένουν αμετάβλητες. Η κεφαλαιοποίηση της αγοράς κυμαίνεται στα 89,1 δισ. ευρώ.
Η προσοχή του Χ.Α.
Η δεύτερη εβδομάδα του 2024 ξεκινά όπως ακριβώς ολοληρώθηκε και η πρώτη, με τους αγοραστές να διαθέτουν οριακό προβάδισμα έναντι των πωλητών, εν μέσω της παρατεταμενης νευρικότητας στο εξωτερικό.
Μην ξεχνάμε ότι στο πρώτο 4ήμερο του έτους, η Αθήνα κατάφερε να «δώσει» συνολικά κέρδη 1,4%, απορροφώντας άκρως αποτελεσματικά τις εισαγόμενες πιέσεις και διαφοροποιούμενη επαρκώς από τις αγορές στις δύο όχθες του Ατλαντικού Ωκεανού.
Αναμφίβολα, το βλέμμα της επενδυτικής κοινότητας είναι στραμμένο στα στοιχεία για τον αμερικανικό πληθωρισμό του Δεκεμβρίου, ο οποίος θα κρίνει σε μεγάλο βαθμό το χρονοδιάγραμμα μείωσης επιτοκίων από την κεντρική τράπεζα.
Πάντως, με βάση τα μέχρι στιγμής δεδομένα, η πρότερη αισιοδοξία για έναρξη της χαλάρωσης τον Μάρτιο δεν φαίνεται να επιβεβαιώνεται, με τις μειώσεις επιτοκίων να μετατίθενται για αργότερα μέσα το έτος.
Την ίδια στιγμή, η προσοχή στρέφεται και στην έναρξη της περιόδου δημοσίευσης των εταιρικών αποτελεσμάτων, με τις τράπεζες της Wall Street να ανοίγουν την αυλαία. Οι αναλυτές, από την πλευρά τους, προσβλέπουν σε ικανοποιητικά μεγέθη.
Στην εσωτερική ειδησεογραφία, μέσα στις επόμενες ημέρες αναμένεται να εγκριθεί το ενημερωτικό δελτίο για το πρώτο ομόλογο της χρονιάς, το οποίο θα εκδοθεί από την Autohellas, με στόχο την άντληση έως 200 εκατ. ευρώ. Η έκδοση θα λάβει χώρα την επόμενη εβδομάδα, ώστε αμέσως μετά να λάβει τη σκυτάλη το ομόλογο της Intralot (130 εκατ. ευρώ), αλλά και η IPO του «Eλ. Βενιζέλος».
Όλα αυτά είναι σαφές ότι «κρατούν» ζεστούς τους επενδυτές, οι οποίοι καλούνται μέσα σε λίγες ημέρες να προσφέρουν ένα ποσό κοντά στα 900 εκατ. ευρώ, δεδομένου ότι η αρχική δημόσια προσφορά για το αεροδρόμιο μπορεί να φθάσει στα 555 εκατ. ευρώ για το 18,5% των μετοχών.
Υπενθυμίζεται ότι μέσα στην εβδομάδα -και συγκεκριμένα στις 11/1- θα διεξαχθεί η έκτακτη γενική συνέλευση των μετόχων της Ελλάκτωρ για την έγκριση της πώλησης του εναπομείναντος 25% της Anemos στη Motor Oil.
Στασιμότητα στο εξωτερικό
Στο εξωτερικό, ο πανευρωπαϊκός δείκτης Stoxx 600 είναι σχεδόν αμετάβλητος στις 476 μονάδες, καθώς οι διακυμάνσεις στον γερμανικό DAX, στον βρετανικό FTSE 100, στον γαλλικό CAC 40 και στον ιταλικό FTSE MIB δεν ξεπερνούν το +/- 0,20%. Στην άλλη πλευρά του Ατλαντικού, τα προσυμβόλαια του Dow Jones χάνουν τουλάχιστον 100 μονάδες.
Όσον αφορά την αγορά εμπορευμάτων, η τιμή του πετρελαίου υποχωρεί προς χαμηλότερα επίπεδα, μετά τις μειώσεις από τη Σαουδική Αραβία. Ενδεικτικά, τα συμβόλαια WTI στις ΗΠΑ διαμορφώνονται στο -1,03% και τα 73 δολάρια/βαρέλι, ενώ τα συμβόλαια Brent στην Ευρώπη καθορίζονται στο -0,89% και τα 78 δολάρια/βαρέλι. Τέλος, η τιμή του χρυσού ανέρχεται στο -0,73% και τα 2.034 δολάρια/ουγγιά.