Μπορεί το 2023 να μας έχει αποχαιρετήσει εδώ και λίγες ημέρες, αλλά έχει «κληροδοτήσει» στο 2024 μια σειρά από επιχειρηματικές εκκρεμότητες, οι οποίες μπορούν να αλλάξουν το status του Χρηματιστηρίου Αθηνών. Πρόκειται για εκκρεμή deals, τα οποία είναι πολύ πιθανό να ολοκληρωθούν εντός των επόμενων μηνών, αναβαθμίζοντας το προφίλ των εμπλεκόμενων εταιρειών.
Η περίπτωση της Τέρνα Ενεργειακή συμπεριλαμβάνεται, αναμφίβολα, στην παραπάνω κατηγορία, με τη ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ και τον κ. Περιστέρη (ελέγχουν αθροιστικά το 48%) να συνεχίζουν τις επαφές για την πώληση του πλειοψηφικού πακέτου. Ωστόσο, όπως μας έδειξε και η περσινή περιπέτεια με τους Αυστραλούς, αυτό δεν πρόκειται να συμβεί χωρίς να εξασφαλιστεί ένα αντίτιμο, το οποίο θα ικανοποιεί τους νυν μετόχους.
Ένα ακόμη μεγάλο deal, το οποίο περιμέναμε μέσα στο 2023 αλλά τελικά ουδέποτε ήρθε, ήταν αυτό της Cenergy με τη Orsted για την από κοινού επένδυση στις ΗΠΑ. Τα προβλήματα του δανέζικου κολοσσού στην άλλη πλευρά του Ατλαντικού «φρέναραν» τις όλες διαδικασίες, αναβάλλοντας το project για τη μονάδα παραγωγής υποβρύχιων καλωδίων. Ωστόσο, δεν αποκλείεται μέσα στο έτος να υπάρξουν θετικές εξελίξεις, επαναφέροντας την επένδυση σε τροχιά υλοποίησης.
Πέραν της Cenergy, ο Όμιλος Viohalco έχει ακόμη μία εκκρεμότητα, η οποία αφορά τις διαπραγματεύσεις με τη γερμανική CMBLUE Germany για την από κοινού δημιουργία εργοστασίου παραγωγής βιομηχανικών μπαταριών σε περιοχή της Βόρειας Ελλάδας. Το φλερτ των δύο πλευρών φέρεται να βρίσκεται σε προχωρημένο επίπεδο.
Την ίδια στιγμή, με γοργούς ρυθμούς συνεχίζονται οι διεργασίες για τη συγχώνευση της Attica Bank με την Παγκρήτια Τράπεζα, η οποία θα «γεννήσει» τον 5ο μεγαλύτερο τραπεζικό όμιλο. Μέχρι τον Φεβρουάριο, οι βασικοί μέτοχοι Εξάρχου – Μπάκος – Καϋμενάκης θα έχουν στα χέρια τους το κοινό επιχειρησιακό σχέδιο, βάσει του οποίου θα κινηθεί η διαδικασία. Και μην ξεχνάμε και την εκκρεμότητα της αποεπένδυσης του δημοσίου, το οποίο διατηρεί το 72% της Attica.
Όσον αφορά την Τρ. Πειραιώς, το ΤΧΣ έχει δρομολογήσει όλες τις απαιτούμενες διαδικασίες, ώστε η διάθεση ενός ποσοστού έως 27% να ξεκινήσει στις αρχές Μαρτίου, δηλαδή λίγες ημέρες μετά την ανακοίνωση των οικονομικών μεγεθών του 2023. Με βάση την τρέχουσα κεφαλαιοποίηση, το deal θα μπορούσε να αποφέρει στο δημόσιο έσοδα άνω του 1 δισ. ευρώ.
Τέλος, στην τελική ευθεία βρίσκεται η IPO για το «Ελευθέριος Βενιζέλος», με την οποία το Υπερταμείο θα παραχωρήσει το 30% των μετοχών (σήμερα ελέγχει το 55%), εξασφαλίζοντας ένα αντίτιμο της τάξης τουλάχιστον των 700 εκατ. ευρώ.