Σε δοκιμασία αναμένεται να τεθούν οι 1.300 μονάδες στο Χρηματιστήριο Αθηνών, καθώς το διεθνές επενδυτικό κλίμα παραμένει νωθρό και, σίγουρα, μη υποστηρικτικό προς μια περαιτέρω ανοδική κίνηση από την ελληνική αγορά.
Ο γεωπολιτικές ανησυχίες, οι πιέσεις στη μετοχή της Apple, αλλά και οι αβεβαιότητες για το χρονοδιάγραμμα μείωσης των επιτοκίων της Federal Reserve, αποτελούν αυτήν την στιγμή τις μεγαλύτερες προκλήσεις, οι οποίες έχουν συμβάλλει σε ένα υποτονικό ξεκίνημα στο 2024.
Χθες, για παράδειγμα, δημοσιεύθηκαν τα πρακτικά από την τελευταία συνεδρίαση της ομοσπονδιακής τράπεζας των ΗΠΑ, τα οποία αντί να ρίξουν περισσότερο φως, τελικά προκάλεσαν σύγχυση στους επενδυτές.
Κι αυτό, διότι ενώ υπήρξε αναφορά για πιθανές μειώσεις επιτοκίων εντός του 2024, οι Αμερικανοί τραπεζίτες απέφυγαν να αποσαφηνίσουν το πότε ενδεχομένως θα ξεκινήσει η πολυαναμενόμενη χαλάρωση της νομισματικής πολιτικής.
Εξαιτίας αυτής της διάχυτης αβεβαιότητας, οι κυριότεροι δείκτες της Wall Street έκλεισαν σε αρνητικό έδαφος (και) την Τετάρτη, με τον τεχνολογικό Nasdaq να δέχεται εκ νέου τις εντονότερες πιέσεις (4η συνεχόμενη πτώση), κλείνοντας με απώλειες άνω του 1%.
Τη σκυτάλη της πτώσης πήραν σήμερα το πρωί οι ασιατικές αγορές, οι οποίες βρέθηκαν σε αρνητικό έδαφος, παρασυρόμενες από τις ρευστοποιήσεις στα χρηματιστήρια της Κίνας. Από την πλευρά τους, τα προσυμβόλαια στην Ευρώπη δείχνουν ένα μικτό άνοιγμα για τους βασικότερους δείκτες της ηπείρου.
Πάντως, μην ξεχνάμε ότι ρόλο στη νωθρότητα της πρώτης εβδομάδας του 2024 διαδραματίζει και η τάση των αγοραστών να αφομοιώσουν τα ισχυρά κέρδη του 2023, με τον S&P 500 να αποχαιρετά το προηγούμενο έτος με άνοδο 24%, τον Stoxx 600 με άνοδο 12% και τον ιαπωνικό Nikkei με άνοδο 28%.
Πέριξ των 1.300 μονάδες ο Γ.Δ.
Μέσα σ’ αυτό το πλαίσιο, ο Γενικός Δείκτης αναμένεται να κινηθεί πέριξ των 1.300 μονάδων, δίνοντας «μάχη» για την υπεράσπιση των κρίσιμων ψυχολογικών ορίων.
Χθες, πάντως, ο κύριος χρηματιστηριακός δείκτης, παρά την πτώση κατά 0,48%, κατάφερε να διατηρηθεί άνω των 1.300 μονάδων, χάρη στα στηρίγματα των ΟΤΕ – ΕΛΒΑΛΧΑΛΚΟΡ – Viohalco.
Από την άλλη πλευρά, οι τράπεζες υποχώρησαν κατά 1,66%, με τις Εθνική και Πειραιώς να διολισθαίνουν κατά τουλάχιστον 2%. ΔΕΗ και Jumbo επίσης βρέθηκαν στο στόχαστρο των πωλητών.
Ο «βαρύς» Ιανουάριος
Μια καλύτερη εικόνα για τον προσανατολισμό της ελληνικής αγοράς θα έχουμε από την επόμενη εβδομάδα, όταν και αναμένεται η σταδιακή επιστροφή στην κανονικότητα, μετά την περίοδο των χριστουγεννιάτικων γιορτών.
Και φυσικά, μην ξεχνάμε το «βαρύ» πρόγραμμα του Ιανουαρίου, με τις εκδόσεις ομολόγων από τις Autohellas – Intralot, το ελληνικό επενδυτικό συνέδριο της JP Morgan, την investor day της ΔΕΗ και την Αρχική Δημόσια Προσφορά του αεροδρομίου «Ελ. Βενιζέλος».