Τη χαμένη λάμψη του ανακτά ο θεσμός των εταιρικών ομολόγων, καθώς το ξεκίνημα του 2024 φέρνει δύο δημόσιες εκδόσεις εισηγμένων για τους εγχώριους και αλλοδαπούς επενδυτές.
Οι εκδόσεις αφορούν τα ομόλογα που σχεδιάζουν η Autohellas του ομίλου Βασιλάκη με στόχο την άντληση έως και 200 εκατ. ευρώ και η Intralot του ομίλου Κόκκαλη με σχεδιασμό την άντληση έως 130 εκατ. ευρώ.
Με δεδομένο ότι η ΕΚΤ θα διατηρήσει για τουλάχιστον 6-8 μήνες το βασικό παρεμβατικό επιτόκιο στο 4% και ενώ τα τρέχοντα επιτόκια χορηγήσεων προσεγγίζουν ή και υπερβαίνουν το 6%-6,5%, οι εισηγμένες εταιρείες έχουν κάθε λόγο να αντλούν μακροπρόθεσμα κεφάλαια με «κλειδωμένο» επιτόκιο 4%-5%, ψαλιδίζοντας το κόστος και περιορίζοντας το ρίσκο.
Περιορισμός ρίσκου
Αξίζει να αναφέρουμε ότι επειδή σε αρκετές ομολογιακές εκδόσεις υπάρχουν πρόνοιες για δυνατότητες πρόωρης εξαγοράς από τους εκδότες σε συγκεκριμένες χρονικές περιόδους και σε προκαθορισμένες τιμές, περιορίζεται το ρίσκο των εταιρειών σε περίπτωση μιας απότομης αποκλιμάκωσης των επιτοκίων κατά τα επόμενα χρόνια.
Στην εγχώρια χρηματιστηριακή πλατφόρμα, όπως αποτυπώνει και ο πίνακας της Κύκλος ΑΧΕΠΕΥ, τελούν υπό διαπραγμάτευση εταιρικά ομόλογα συνήθως χαμηλότερα από το «100», με αποτέλεσμα να προσφέρουν ετήσιες αποδόσεις που συχνά ξεπερνούν το 3%, το 4% ή ακόμη και 6%, ανάλογα με την εκδότρια εταιρεία και τη χρονική διάρκεια που απομένει για τη λήξη του ομολόγου.
Οι αναλυτές εκτιμούν ότι βρισκόμαστε ήδη -ή έστω το έχουμε προσεγγίσει κατά πολύ- στο ανώτατο σημείο των επιτοκίων και πως κάποια στιγμή μέσα στο 2024 θα ξεκινήσει η διαδικασία αποκλιμάκωσής τους, κάτι που δημιουργεί την προσδοκία σε πολλούς αποταμιευτές πως οι επόμενοι έξι με οκτώ μήνες είναι ίσως μια καλή περίοδος για ομολογιακές τοποθετήσεις, σε αντίθεση με το δεύτερο μισό του 2021 και τις αρχές του 2022.
Τόκους που ανέρχονται συνολικά σε 125,2 εκατ. ευρώ αποδίδουν σε ετήσια βάση στους επενδυτές τα 20 εταιρικά ομόλογα τα οποία και είναι διαπραγματεύσιμα σήμερα στην Κύρια Αγορά του Χρηματιστηρίου της Αθήνας. Τα συγκεκριμένα ομόλογα έχουν καταστεί πόλος έλξης για τις λιμνάζουσες καταθέσεις των Ελλήνων ιδιωτών, που αναζητούν εναλλακτικές λύσεις για καλύτερες αποδόσεις.
Συνολικά και στις 20 εκδόσεις εταιρικών ομολόγων που είναι τώρα διαπραγματεύσιμες στο αθηναϊκό χρηματιστήριο, έχουν συμμετάσχει πάνω από 165.000 επενδυτές. Μεταξύ των οποίων βέβαια είναι και όσοι έχουν τοποθετήσει αποταμιευτικά κεφάλαια σε παραπάνω από ένα ομόλογα. Η «δίψα» των ιδιωτών αποταμιευτών για εταιρικά ομόλογα τεκμαίρεται από το γεγονός ότι εκείνοι έχουν τοποθετήσει πρωτογενώς (στις δημόσιες προσφορές) συνολικά κεφάλαια 2,965 δισ. ευρώ.
Για τους επενδυτές-αποταμιευτές τα εταιρικά ομόλογα συνιστούν μια εναλλακτική λύση για καλύτερες αποδόσεις. Μάλιστα, ακόμη και για μικρά βαλάντια, αφού το ελάχιστο κόστος συμμετοχής είναι τα 1.000 ευρώ. Εν αντιθέσει με τις διεθνείς εκδόσεις, για τις οποίες η ελάχιστη συμμετοχή ξεκινά από 100.000 ευρώ.
Όσοι διακρατούν τα εταιρικά ομόλογα μέχρι τη λήξη τους δεν κινδυνεύουν από τυχόν υποχωρήσεις των τιμών στο μεσοδιάστημα, αφού η αποπληρωμή τους γίνεται στο 100% της ονομαστικής τους αξίας. Για παράδειγμα, ένα ομόλογο που αγοράζεται «στο 100» της ονομαστικής του αξίας και έχει «κουπόνι» 3%, αποφέρει απόδοση 3% ετησίως. Αν αγοραστεί στο 95% και καθώς το προσφερόμενο «κουπόνι» παραμένει στο 3%, η απόδοση ανεβαίνει στο 3,157%. Οι τιμές στα εταιρικά ομόλογα υποχωρούν, αλλά καθώς τα επιτόκια είναι σταθερά αυτό έχει συνέπεια να ανεβαίνουν οι αποδόσεις.