Ανοιχτή παραμένει η «όρεξη» για επιχειρηματικά deals στο κλάδο τροφίμων-ποτών και το 2024, καθιστώντας τον για ακόμα χρονιά στο επίκεντρο του επενδυτικού ενδιαφέροντος ξένων αλλά και εγχώριων κεφαλαίων.
O κλάδος των τροφίμων έχει αποκτήσει μια νέα δυναμική, καθώς η ένταση των γεωπολιτικών εξελίξεων – αρχικά με τον πόλεμο Ρωσίας – Ουκρανίας που μετρά 22 μήνες και στη συνέχεια με τις εξελίξεις στη Γάζα – σε συνδυασμό με την κλιματική κρίση αναδεικνύει σε μείζον το ζήτημα της επισιτιστικής ασφάλειας διεθνώς.
Το κεφάλαιο της κλιματικής κρίσης που έχει ήδη ανοίξει στρέφει τους επενδυτικούς προβολείς στον αγροδιατροφικό τομέα καθώς οι αναγκαίες σήμερα «πράσινες» επενδύσεις αναμένεται να εξασφαλίσουν ισχυρές αποδόσεις στο μέλλον.
Ταυτόχρονα, η πληθωριστική συγκυρία που αποτελεί απόρροια της κρίσης Covid 19, αναμένεται να παραμείνει έντονη και το 2024 γεγονός που θα ανακατέψει εκ νέου την τράπουλα στις αγορές και δη στην εγχώρια, καθώς τόσο μικρομεσαίες αλλά και ισχυρότερες βιομηχανίες στο κλάδο προκειμένου να διατηρήσουν απρόσκοπτη τη λειτουργία τους βρίσκονται σε αναζήτηση λευκού ιππότη, στρατηγικών επενδυτών ή προσπαθούν να «χτίσουν» συνέργειες βιωσιμότητας.
Ειδικά στην εγχώρια αγορά, η ανάκτηση της επενδυτικής βαθμίδας και η διατηρούμενη προσδοκία ότι ο τουρισμός θα συνεχίσει να αποτελεί τη «βαριά βιομηχανία» της χώρας σε συνδυασμό με την ανελαστικότητα στη δαπάνη διατροφής, αποτελούν επιπλέον παράγοντες που ευνοούν τις επενδυτικές τοποθετήσεις στο κλάδο.
Σε συνέχεια τις κινητικότητας που καταγράφηκε το 2023, κατά την διάρκεια του οποίου κλείδωσαν 21 deals στο κλάδο τροφίμων και ποτών, και την νέα χρονιά δρομολογούνται σημαντικές κινήσεις.
Ελαιόλαδο, ζύμες, ποτά
Ήδη στο επίκεντρο του επενδυτικού ενδιαφέροντος βρίσκεται ο τομέας του ελαιόλαδου, οι ζύμες, τα κατεψυγμένα και έτοιμα γεύματα, τα οπωροκηπευτικά, τα μη αλκοολούχα, το κρασί και η μπύρα, ενώ το 2024 αναμένεται να είναι ακόμα μια χρονιά ορόσημο για το κλάδο της ιχθυοκαλλιέργειας καθώς -για ακόμα μια φορά – πρέπει να κερδηθεί το «στοίχημα» της διάσωσης του ισχυρότερου παίκτη της εγχώριας αγοράς, ήτοι του ομίλου της Avramar, που έκλεισε το 2023 με πολύ μπλεγμένα χρηματοπιστωτικά δίχτυα.
Ακόμα ένα σημαντικό deal που δρομολογείται την νέα χρονιά αφορά στην πώληση της Μινέρβα στο πλαίσιο της αποεπένδυσης του fund Diorama Investments SICAR SA (Diorama I) – που βρίσκεται υπό την αποκλειστική διαχείριση της Deca Investments- το οποίο ολοκληρώνει το κύκλο του.
Βέβαια, η Deca Investements θα συνεχίσει το επενδυτικό της πλάνο μέσω του Diorama II, το ντεμπούτο του οποίου έγινε στην εκπνοή του 2023 με την απόκτηση πλειοψηφικής συμμετοχής στην εταιρεία εισαγωγών τυροκομικών προϊόντων Leader.
Γνωστοί και νέοι παίχτες
Νέες στρατηγικές κινήσεις αναμένονται και από τα ισχυρά επενδυτικά σχήματα και funds όπως CVC Partners, Bespoke Holdings, EOS Capital Partners, SMERemediumCap αλλά και του «αθόρυβου» Switz Group.
Πέρα από τους «γνωστούς» παίκτες που αναμένεται να συνεχίσουν το «χορό» των deals στην αγορά γίνονται «ζυμώσεις» και από ιδιώτες επενδυτές που μέσα σε αυτή την συγκυρία αναζητούν ευκαιρίες επέκτασης σε νέες προϊοντικές κατηγορίες ή και ενδυνάμωσης των υφιστάμενων δραστηριοτήτων τους.
Ο οινοποιητικός κλάδος, τα μη αλκοολούχα, τα γαλακτοκομικά, τα plant based αλλά και τα αρτοσκευάσματα αποτελούν κατηγορίες που αναμένεται να απασχολήσουν τα επιχειρηματικά νέα την νέα χρονιά.
Σημαντικό κριτήριο για τις επικείμενες εξαγορές, πέρα από την χρηματοοικονομική εικόνα της εκάστοτε επιχείρησης που τίθεται στο μικροσκόπιο των ενδιαφερόμενων επενδυτών, αποτελεί η αναπτυξιακή προοπτική τόσο εντός όσο κυρίως και εκτός συνόρων.
Κλειδί οι εξαγωγές
Οι εξαγωγές μεταποιημένων τροφίμων αποτελούν ένα πεδίο με τεράστιες προοπτικές για την εγχώρια βιομηχανία.
Οι εξαγωγές του κλάδου τα τελευταία χρόνια κινούνται ανοδικά, με το 2022 να εμφανίζει εξαγωγική δραστηριότητα της εγχώριας βιομηχανίας τροφίμων ποτών αξίας 5,9 δις ευρώ σε συνολική δυναμική τζίρου περί τα 15,5-16 δις ευρώ.
Στο σύνολο των εξαγωγών αγαθών της χώρας, τα μεταποιημένα τρόφιμα και ποτά που εξάγονται αποτέλεσαν το 11,0% το 2022 από 12,1% το 2021. Οι επιδόσεις εξακολουθούν να είναι μικρότερες σε σχέση με τα αντίστοιχα προϊόντα που εξάγουν άλλες ευρωπαϊκές αγορές, γεγονός που σηματοδοτεί ότι υπάρχουν περιθώρια ανάπτυξης στο νευραλγικό τομέα των τροφίμων.
Σύνδεση πρωτογενή και δευτερογενή τομέα
Ακόμα ένα σημαντικό συστατικό στην «συνταγή» των deals στο κλάδο των τροφίμων και ποτών είναι η τάση των ενδιαφερόμενων να συνδέσουν το δευτερογενή τομέα μεταποίησης με τον πρωτογενή.
Ο πρώτος κρίκος της αλυσίδας από το χωράφι στο ράφι αναμένεται να αποτελέσει τον μεγάλο «πρωταγωνιστή» της επόμενης μέρας, και σε αυτό το πλαίσιο οι συμφωνίες στο πρωτογενή τομέα περιλαμβάνουν πέρα από τα αμιγώς παραγωγικά στοιχεία και το κομμάτι της υψηλής τεχνολογίας. Οι συνέργειες σε επίπεδο ευφυούς και συμβολαιακής γεωργίας καθιστούν τον ευρύτερο διατροφικό κλάδο ακόμα περισσότερο ελκυστικό