Για το καλύτερο δίμηνο στην ιστορία της ετοιμάζεται η αγορά των κρατικών ομολόγων, καθώς η προσδοκία ότι οι κεντρικές τράπεζες θα μειώσουν τα επιτόκια εντός του 2024, βελτιώνει αισθητά την επενδυτική ψυχολογία και αυξάνει τη διάθεση για επιπλέον ρίσκο, κάτι το οποίο αναμφίβολα ευνοεί και το δημόσιο χρέος.
Τα στοιχεία του Bloomberg είναι απολύτως χαρακτηριστικά του τρέχοντος ράλι, καθώς ο δείκτης αποδόσεων παγκοσμίως έχει αυξηθεί κατά σχεδόν 10% τον Νοέμβριο και τον Δεκέμβριο. Πρόκειται για τη μεγαλύτερη δίμηνη μεταβολή από το 1990 και μετέπειτα.
Τα «στοιχήματα» για διαδοχικές μειώσεις επιτοκίων το επόμενο έτος «διώχνουν» τα σύννεφα γύρω από την πορεία της οικονομίας, καθώς οι traders εκτιμούν ότι η χαλάρωση της νομισματικής πολιτικής θα στηρίξει την παγκόσμια ανάπτυξη, η οποία εμφανίζει σημάδια επιβράδυνσης.
Οι ειδικοί, μέσα σ’ αυτό το πλαίσιο, «βλέπουν» μια μείωση των επιτοκίων της τάξης των 150 μονάδων βάσης σε ΗΠΑ και Ηνωμένο Βασίλειο το επόμενο έτος, ενώ σχεδόν στις 175 μονάδες βάσης υπολογίζεται το «τσεκούρι» για τα επιτόκια στην Ευρωζώνη.
Άλλωστε, οι επενδυτές πιστεύουν ακράδαντα ότι οι κεντρικές τράπεζες έχουν κερδίσει τη μάχη εναντίον του πληθωρισμού, με αποτέλεσμα τα ιστορικά υψηλά επιτόκια να είναι πλέον όχι μόνο αχρείαστα, αλλά και επιβλαβή, δεδομένων των αρνητικών επιπτώσεων στον ρυθμό ανάπτυξης.
Υψηλή ζήτηση
Δεν είναι τυχαίο ότι στις πρόσφατες δημοπρασίες 2ετών και 5ετών ομολόγων του αμερικανικού δημοσίου καταγράφηκε κοσμοσυρροή επενδυτών.
Στις ΗΠΑ, αυτήν την στιγμή η απόδοση του 10ετούς ομολόγου βρίσκεται το 3,82%, δηλαδή 120 μονάδες βάσης χαμηλότερα σε σχέση με τα πρόσφατα υηλά του Οκτωβρίου, όταν είχε σκαρφαλώσει στα όρια του 5%.
Την ίδια στιγμή, στην Ευρώπη, το κόστος δανεισμού για τη Γερμανία «πέφτει» κάτω του 2% στη 10ετία, ενώ στη Γαλλία δεν ξεπερνά το 2,5%. Οι δύο συγκεκριμένες χώρες, δε, εμφανίζουν και τη μεγαλύτερη βελτίωση.
Από το ράλι, φυσικά, επωφελείται και η απόδοση του ελληνικού 10ετούς ομολόγου, η οποία βρίσκεται πλέον κάτω του ψυχολογικού ορίου του 3%, σημειώνοντας χαμηλό τουλάχιστον 1,5 έτους.
Βελτίωση παρατηρείται, επίσης, στην αγορά των εταιρικών ομολόγων, με τους τίτλους επενδυτικής αξιολόγησης να δίνουν αποδόσεις σχεδόν 11% σε σχέση με τις αρχές του Νοεμβρίου, οδεύοντας προς ένα δίμηνο – ρεκόρ.
Πιέσεις στο δολάριο
Οι προσδοκίες για χαμηλότερα επιτόκια, όπως είναι εύλογο, ασκεί σημαντικές πιέσεις στο αμερικανικό δολάριο, κάτι το οποίο παρέχει ώθηση στα υπόλοιπα νομίσματα.
Ενδεικτικά, το ευρώ, το ιαπωνικό γεν και η βρετανική στερλίνα «φιγουράρουν» στο υψηλότερο επίπεδο τουλάχιστον των τελευταίων τεσσάρων μηνών, ενώ το ελβετικό φράγκο «ξεπετάγεται« σε επίπεδα, τα οποία αγνοούνται από το 2015.
Όσον αφορά το γεν, επιπλέον ώθηση παρέχεται κι από τις προσδοκίες ότι η Τράπεζα της Ιαπωνίας θα αυξήσει τα επιτόκια για πρώτη φορά από το 2007.