Skip to main content

Χρηματιστήριο: Γιατί η Πετρόπουλος ΑΕΒΕ «πετά» σε ιστορικά υψηλά

Ράλι 55% από τις αρχές του έτους, με την κεφαλαιοποίηση να υπερβαίνει τα 70 εκατ. ευρώ

Χωρίς «φρένα» συνεχίζεται το ράλι στη μετοχή της Πετρόπουλος ΑΕΒΕ, η οποία έχει αισίως φθάσει στο υψηλότερο επίπεδο από το μακρινό… 2000.

Είναι ενδεικτικό ότι στη συνεδρίαση της Τετάρτης, ο τίτλος της εισηγμένης στο Χρηματιστήριο Αθηνών κάνει άλμα κατά σχεδόν 7%, με αποτέλεσμα να βρίσκεται μία «ανάσα» από τα 10 ευρώ, για πρώτη φορά την τελευταία 23ετία.

Η σημερινή άνοδος, μάλιστα, συνοδεύεται από υψηλό τζίρο, καθώς μέχρι τη 1.00 το μεσημέρι είχαν διακινηθεί 10.773 τεμάχια, συνολικής αξίας 107.743 ευρώ. Το συγκεκριμένο μέγεθος ήδη αντιστοιχεί στο 134% του μέσου ημερήσιου τζίρου.

Εφόσον το θετικό πρόσημο διατηρηθεί έως το τέλος της ημέρας, τότε η μετοχή της Πετρόπουλος θα συμπληρώσει την 6η συνεχόμενη ανοδική συνεδρίαση, διευρύνοντας άνω του 55% τη συνολική μεταβολή μέσα στο τελευταίο 12μηνο.

Η εταιρεία, η οποία δραστηριοποιείται στον τομέα των βιομηχανικών προϊόντων και της εμπορίας οχημάτων & ανταλλακτικών, αξίζει πλέον περισσότερα από 70 εκατ. ευρώ στο ταμπλό του Χρηματιστηρίου Αθηνών.

Τα οικονομικά μεγέθη στο 9μηνο του 2023, οπωσδήποτε, διαδραματίζουν καίριο ρόλο σ’ αυτήν την εντυπωσιακή πορεία, καθώς τα EBITDA (προ φόρων, τόκων και αποσβέσεων) ανήλθαν σε 12,3 εκατ. ευρώ έναντι 7,4 εκατ. ευρώ το αντίστοιχο διάστημα του 2022.

Παράλληλα, ο τζίρος διευρύνθηκε κατά 31%, με την καθαρή κερδοφορία να «φουσκώνει» κατά 37% και να καθορίζεται σε 6,6 εκατ. ευρώ. Όλα αυτά άφησαν σε δεύτερη μοίρα την αύξηση του καθαρού δανεισμού, ο οποίος ανήλθε κοντά στα 15 εκατ. ευρώ.

Το αποτέλεσμα όλων των παραπάνω είναι η οικογένεια Πετροπούλου, η οποία ελέγχει ποσοστό μετοχών άνω του 50%, να δηλώνει απολύτως ικανοποιημένη και να ατενίζει το μέλλον με μεγαλύτερη αισιοδοξία.

Το ίδιο ισχύει και για τον fund manager Τρύφωνα Νάτση, ο οποίος διαθέτει μερίδιο 6% στην εισηγμένη. Υπενθυμίζεται ότι ο τελευταίος αποτελεί τον βασικό μέτοχο στην εταιρεία real estate Orilina Properties, η οποία μέσα στον Δεκέμβριο έκανε ντεμπούτο στο Χρηματιστήριο Αθηνών.