Από οριακές μεταβολές και μπόλικη… στασιμότητα χαρακτηρίζεται η σημερινή συνεδρίαση στο Χρηματιστήριο Αθηνών, με τους επενδυτές να έχουν «ρίξει» αισθητά ρυθμούς, μετρώντας αντίστροφα για τις αργίες των Χριστουγέννων, αλλά και για την έλευση του νέου έτους.
Αγοραστές και πωλητές εναλλάσσονται διαρκώς στη θέση του «οδηγού», κάτι το οποίο διατηρεί τον Γενικό Δείκτη στα όρια των 1.300 μονάδων, χωρίς ωστόσο να έχει την πρόθεση είτε να υποχωρήσει προς τις επόμενες στηρίξεις, είτε να κάνει ένα άλμα «διαφυγής» προς τα υψηλά έτους των 1.345 μονάδων.
Σε κάθε περίπτωση, πάντως, η φετινή ετήσια απόδοση της εγχώριας αγοράς είναι κάτι παραπάνω από ικανοποιητική, αγγίζοντας το 40% και δικαιώνοντας όσους εμπιστεύτηκαν τις προοπτικές των ελληνικών εισηγμένων.
Επιστρέφοντας στα του σήμερα, ο κύριος χρηματιστηριακός δείκτης υποχωρεί ελαφρώς κατά 0,15% και διαμορφώνεται στις 1.296,67 μονάδες, χάνοντας περίπου δύο μονάδες σε σχέση με το κλείσιμο της Πέμπτης.
Το τόξο των ημερήσιων διακυμάνσεων εκτείνεται σε μόλις δύο μονάδες (από 1.295,65 έως 1.297,55 μονάδες), με τον τζίρο των συναλλαγών να μην υπερβαίνει τα 5 εκατ. ευρώ, δείγμα του χαμηλού επενδυτικού ενδιαφέροντος.
Στο ταμπλό, τώρα, οι τράπεζες υνεχίζουν σε αρνητικό έδαφος, με τις Alpha Bank και Εθνική Τράπεζα να ξεχωρίζουν στο -1%. Από εκεί και πέρα, Motor Oil και Jumbo αναδιπλώνονται προς χαμηλότερα επίπεδα, ενώ η ΑΒΑΞ ενισχύεται δυναμικά προς το 1,8 ευρώ. Ειδική μνεία πρέπει να γίνει στην Intralot, η οποία ανακοίνωσε την έκδοση κοινοπρακτικού δανείου 100 εκατ. ευρώ, προαναγγέλλοντας παράλληλα την έκδοση διαπραγματεύσιμου ομολογου 130 εκατ. ευρώ.
Μικρές απώλειες στις τράπεζες
Ο τραπεζικός δείκτης υποχωρεί για 3η διαδοχική συνεδρίαση, συνεχίζοντας την κατοχύρωση των υψηλών κερδών του 2023 (περίπου +70%), με αποτέλεσμα να βρίσκεται στο -0,59% και τις 1.068 μονάδες. Στις σημερινές απώλειες, δε, ρόλο διαδραματίζει και το πρόστιμο των 41 εκατ. ευρώ από την Επιτροπή Ανταγωνισμού.
H μετοχή της Alpha Bank περιορίζεται στο -1,1% και το 1,5075 ευρώ, η μετοχή της Εθνικής Τράπεζας χάνει 1,1% και διαπραγματεύεται στα 6,388 ευρώ, η μετοχή της Πειραιώς μειώνεται στο -0,8% και τα 3,192 ευρώ, ενώ η μετοχή της Eurobank ενισχύεται στο +0,82% και το 1,65 ευρώ.
Η εικόνα στο ταμπλό
Στον δείκτη υψηλής κεφαλαιοποίησης (-0,20% και 3.130 μονάδες), οι μετοχές των Jumbo και Motor Oil υποχωρούν κατά τουλάχιστον 1%, ενώ απώλειες της τάξης του 1% εμφανίζει και η μετοχή ης ΕΥΔΑΠ, η οποία επιστρέφει κάτω των 6 ευρώ. Την ίδια στιγμή, οι μετοχές των Cenergy, Viohalco και ΕΛΒΑΛΧΑΛΚΟΡ συρρικνώνονται ελαφρώς κατά 0,7%. Στον αντίποδα, η μετοχή της Coca – Cola διευρύνεται στο +0,9% και τα 26,5 ευρώ, με τις μετοχές των Helleniq Energy, Τιτάν και Aegean να έπονται πέριξ του +0,5%.
Όσον αφορά τη μεσαία κεφαλαιοποίηση (+0,49% και 2.246 μονάδες), η μετοχή της Intralot ξεχωρίζει στο +1,3% και το 1,04 ευρώ, χάρη στην έκδοση του κοινοπρακτικού δανείου των 100 εκατ. ευρώ. Ideal, Premia, ΑΒΑΞ, Profile και Entersoft ενισχύονται κατά τουλάχιστον 1%, ενώ η Intrakat συνεχίζει τις υψηλές πτήσεις, φθάνοντας στο +0,8% και τα 4,36 ευρώ (υψηλό 14ετίας). Από την άλλη πλευρά, Dimand και Fourlis χάνουν από 1%, με την Intracom να διορθώνει από τα πολυετή υψηλά, διολισθαίνοντας ελαφρώς στο -0,3% και τα 3,29 ευρώ.
Συνολικά στο χρηματιστηριακό ταμπλό, 34 μετοχές κινούνται ανοδικά, 36 μετοχές σημειώνουν κάμψη, ενώ 13 μετοχές παραμένουν αμετάβλητες. Η κεφαλαιοποίηση της αγοράς κυμαίνεται στα 87,8 δισ. ευρώ.
3+1 συνεδρίασης για το 2024
Μόλις 3+1 συνεδριάσεις απομένουν μέχρι το τέλος του 2023 και οι περισσότεροι επενδυτές έχουν ήδη «κλειδώσει» τις φετινές άκρως ικανοποιητικές αποδόσεις και πλέον παίρνουν ορισμένες… ανάσες, προτού αρχίσουν τα «πονταρίσματα» για το 2024.
Από τις αρχές του έτους, ο Γενικός Δείκτης «μετράει» σωρευτική άνοδο της τάξης του 40%, πετυχαίνοντας την καλύτερη επίδοση ανάμεσα στις αναπτυγμένες αγορές, αλλά και μία από τις καλύτερες όλων των χρηματιστηρίων (συμπεριλαμβανομένων και των αναπτυσσόμενων).
Εύλογα, επομένως, αυτήν την περίοδο οι επενδυτές δρέπουν τα οφέλη της φετινής χρονιάς, μην αναλαμβάνοντας περιττά ρίσκα και διατηρώντας την αγορά στα επίπεδα των 1.300 μονάδων, τα οποία αποτελούν το υψηλότερο σημείο από τις 31 Αυγούστου.
Η δε, απόσταση από τα υψηλά έτους και υψηλά 9ετίας των 1.345 μονάδες θεωρείται σχεδόν αμελητέα, καθώς δεν ξεπερνά το 4%.
Όσον αφορά το 2024, το κλίμα χαρακτηρίζεται ως συγκρατημένα θετικό, καθώς οι προσδοκίες για μείωση των επιτοκίων από τις κεντρικές τράπεζες, σε συνδυασμό με τις εγχώριες εξελίξεις, βελτιώνουν την επενδυτική ψυχολογία και ανοίγουν την «όρεξη» για μεγαλύτερο ρίσκο.
Ταυτόχρονα, στο α’ εξάμηνο του έτους, αναμένεται η είσοδος νέων «παιχτών» στο Χρηματιστήριο Αθηνών (IPO για το «Ελ. Βενιζέλος»), η συνέχιση της αποεπένδυσης του δημοσίου στις τράπεζες (διάθεση 27% της Πειραιώς), καθώς και ορισμένα σημαντικά επιχειρηματικά deals.
Από την άλλη πλευρά, ο κίνδυνος μιας ύφεσης στην Ευρωζώνη -και δη στη Γερμανία- παραμένει στο τραπέζι, ενώ οι γεωπολιτικές ανησυχίες σε Μέση Ανατολή, Ουκρανία, Ερυθρά Θάλασσα και Κίνα απειλούν τη σταθερότητα της παγκόσμιας οικονομίας, εγείροντας προβληματισμό σε μερίδα της επενδυτικής κοινότητας.
Στασιμότητα στο εξωτερικό
Στο εξωτερικό, ο πανευρωπαϊκός δείκτης Stoxx 600 είναι αμετάβλητος στις 476 μονάδες, καθώς οι διακυμάνεις στον γερμανικό DAX, στον βρετανικό FTSE 100, στον γαλλικό CAC 40 και στον ιταλικό FTSE MIB δεν υπερβαίνουν το +/- 0,10%. Στην άλλη πλευρά του Ατλαντικού, τα προσυμβόλαια του Dow Jones προμηνύουν ένα αρνητικό ξεκίνημα στη συνεδρίαση.
Όσον αφορά την αγορά εμπορευμάτων, η τιμή του πετρελαίου ενισχύεται στα επίπεδα των 80 δολαρίων, εν μέσω της έντασης στην Ερυθρά Θάλασσα. Ενδεικτικά, τα συμβόλαια WTI στις ΗΠΑ διαμορφώνονται στο +1,29% και τα 74,8 δολάρια ανά βαρέλι, ενώ τα συμβόλαια Brent στην Ευρώπη καθορίζονται στο +1,15% και τα 80,2 δολάρια ανά βαρέλι. Τέλος, η τιμή του χρυσού ανέρχεται στο +0,67% και τα 2.065 δολάρια ανά ουγγιά.