Από το χαμηλό έτους προσπαθεί να ανακάμψει η μετοχή του ΟΤΕ, η οποία εξακολουθεί να υπο-αποδίδει σε σχέση με τον Γενικό Δείκτη του Χρηματιστηρίου Αθηνών, καταγράφοντας ετήσιες απώλειες της τάξης του 13%.
Πιο συγκεκριμένα, ο τίτλος της εισηγμένης ενισχύεται κατά 1,6% στη συνεδρίαση της Πέμπτης, με αποτέλεσμα να κινείται άνω των 12,8 ευρώ, «ξεκολλώντας» από τα 12,6 ευρώ, τα οποία αποτελούν το χαμηλότερο σημείο του έτους, αλλά και της τελευταίας διετίας.
Η προσπάθεια ανάκαμψης συνοδεύεται από σχετικά υποτονικό τζίρο (ελέω και της εορταστικής ραστώνης), καθώς μέχρι τις 2.30 το μεσημέρι είχαν διακινηθεί μόλις 94.000 τεμάχια, συνολικής αξίας 1,2 εκατ. ευρώ. Το συγκεκριμένο μέγεθος αντιστοιχεί μόλις στο 15% του φετινού μέσου όρου.
Πάντως, λίγο πριν τις 12.00 το μεσημέρι, «πέρασε» και ένα πακέτο αξίας 512.000 ευρώ στην τιμή των 12,8 ευρώ.
Στηρίγματα από τα χαμηλά
Η ανοδική απόπειρα, σύμφωνα με τους αναλυτές, σχετίζεται με τα ισχυρά στηρίγματα που βρήκε η εισηγμένη στα χαμηλά επίπεδα των 12,6 ευρώ.
Μην ξεχνάμε ότι η μετοχή του ΟΤΕ εμφανίζει τη δεύτερη χειρότερη ετήσια απόδοση στο σύνολο των blue chips, καταγράφοντας απώλειες 13% μέσα στο 2023.
Έτσι, μοιραία, η κεφαλαιοποίηση του Ομίλου έχει περιοριστεί στα 5,3 δισ. ευρώ, με αποτέλεσμα να τίθεται εν αμφιβόλω η 5η θέση στη λίστα των μεγαλύτερων εισηγμένων στο Χρηματιστήριο Αθηνών.
Η αδύναμη επίδοση συνδέεται αφενός με τη σημαντική αύξηση του κόστους, τον έντονο εγχώριο ανταγωνισμό, ο οποίος μειώνει το περιθώριο κέρδους, αλλά και τη γενικότερη αδυναμία (λόγω rotation) του κλάδου σε διεθνές και ευρωπαϊκό επίπεδο.
Την ίδια στιγμή, η πρότερη αβεβαιότητα σχετικά με το μέλλον του Μιχάλη Τσαμάζ στο «τιμόνι» του Ομίλου, οπωσδήποτε, συνέδραμε στην ενίσχυση της μεταβλητότητας, δεδομένου ότι επρόκειτο για τον επικεφαλής επί 13 συνεχόμενα έτη.
Υπερβολική η πτώση;
Από την άλλη πλευρά, βέβαια, οι αναλυτές θεωρούν εν μέρει υπερβολικό το εύρος της φετινής πτώσης, καθώς κάτι τέτοιο δεν δικαιολογείται από τα θεμελιώδη μεγέθη.
Στο 9μηνο του 2023, ενδεικτικά, τα προσαρμοσμένα EBITDA (κέρδη προ φόρων, τόκων και αποσβέσεων) έμειναν στα σταθερά στα επίπεδα του 1 δισ. ευρώ, ο τζίρος αυξήθηκε κατά 4,4% και έφθασε στα 2,5 δισ. ευρώ, ενώ τα καθαρά κέρδη διευρύνθηκαν ελαφρώς κατά 2,6% και ανήλθαν σε 396,4 εκατ. ευρώ.
Γι’ αυτό τον λόγο, αρκετοί αναλυτές σπεύδουν να δώσουν σύσταση «buy» στη μετοχή, προβλέποντας ένα σημαντικό ράλι ανάκαμψης, το οποίο θα επαναφέρει την τιμή της μετοχής στα δίκαια επίπεδα.
Η Alpha Finance, ενδεικτικά, κάνει λόγο για τιμή – στόχο στα 18,08 ευρώ, ενώ η Barclays δίνει τιμή – στόχο στα 19 ευρώ, με περιθώριο ανόδου άνω του 45%.