Skip to main content

Χρηματιστήριο: Στόχος η υπεράσπιση των 1.300 μονάδων

Χρηματιστήριο Αθηνών/Intime News

Δεν αποκλείεται η εκδήλωση ορισμένων ρευστοποιήσεων, ενόσω ο Γενικός Δείκτης προσφέρει μια μέση ετήσια απόδοση της τάξης του 40%

Να υπερασπιστεί τις 1.300 μονάδες, τις οποίες «κατέκτησε» για πρώτη φορά από τις 31 Αυγούστου, καλείται σήμερα (21/2) το Χρηματιστήριο Αθηνών, ενόσω βρισκόμαστε μόλις πέντε συνεδριάσεις πριν το τέλος του 2023.

Οι πρόδρομες συναλλαγές δεν αποκλείουν την εκδήλωση ορισμένων ήπιων ρευστοποιήσεων, δεδομένου και του αρνητικού χθεσινοβραδινού κλεισίματος της Wall Street, η οποία έβαλε «τέλος» στο σερί των εννέα συνεχόμενων ανοδικών συνεδριάσεων.

Αρνητικό ξεκίνημα προαναγγέλλουν και οι κινήσεις στην προ-αγορά των ευρωπαϊκών χρηματιστηρίων.

Σε κάθε περίπτωση, πάντως, δεν πρέπει να περιμένουμε ευρείες και εκτεταμένες πιέσεις, με την ελληνική αγορά να διατηρεί τη συνήθη εικόνα των τελευταίων ημερών, βάσει της οποίας οι μεταβολές του Γενικού Δείκτη (είτε θετικές, είτε αρνητικές) περιορίζονται σε ένα στενός εύρος κάτω του =/- 1%.

Αξίζει να σημειωθεί ότι η τελευταία συνεδρίαση, στην οποία η μεταβολή του Γ.Δ. ξεπέρασε το 1%, συναντάται στις 22 Νοεμβρίου, δηλαδή πριν έναν ολόκληρο μήνα.

Στο +40% τα κέρδη του 2023

Χάρη στις προσδοκίες για μείωση των επιτοκίων από τις κεντρικές τράπεζες εντός του 2024, το Χρηματιστήριο Αθηνών διαγράφει τελευταία μια πλαγιο-ανοδική κίνηση, η οποία έχει επαναφέρει την ετήσια απόδοση του Γενικού Δείκτη στην περιοχή του 40%.

Λαμβάνοντας αυτό υπόψη, οι επενδυτές δεν επιθυμούν να αναλάβουν περιττό ρίσκο και γι’ αυτόν τον λόγο δεν προβαίνουν σε παράτολμες αγοραστικές ενέργειας, «κλειδώνοντας» επί της ουσίας τα μεγάλα κέρδη του 2023, τα οποία θεωρούνται από τα υψηλότερα παγκοσμίως.

Εξ ου και οι χαμηλότεροι όγκοι συναλλαγών, οι οποίοι παρατηρούνται στην αγορά τις τελευταίες εβδομάδες.

Το ενδιαφέρον στο ταμπλό

Όσον αφορά την ειδησεογραφία, δεν περιμένουμε κάποια σημαντική ανακοίνωση από πλευράς μακροοικονομικών μεγεθών, ενώ το ενδιαφέρον θα παραμείνει στραμμένο στο deal ανάμεσα σε ΔΕΗ Ανανεώσιμες και Intrakat.

Γι’ αυτό, άλλωστε, στη συνεδρίαση της Τετάρτης, είδαμε τη ΔΕΗ να αναρριχάται σε νέο υψηλό 9ετίας (11,4 ευρώ) και την Intrakat να συντηρείται σε επίπεδα, τα οποία αγνοούνταν από το 2009.

Ειδική μνεία πρέπει να γίνει και στις μετοχές του Ομίλου Κόκκαλη, με τις Intracom Holdings, Intralot και Κλουκίνας – Λάππας να κάνουν ένα εντυπωσιακό «φίνις» και να «φιγουράρουν» σε πολυετή υψηλά, προσφέροντας ετήσιες αποδόσεις αισθητά υψηλότερες του Γενικού Δείκτη.

Ενδιαφέρον παρουσιάζει και η «μάχη» μεταξύ ΟΤΕ και Mytilineos για την 5η θέση στον πίνακα των κεφαλαιοποιήσεων, με την απόσταση των δύο εισηγμένων να μην υπερβαίνει τα 16 εκατ. ευρώ.

Κι όλα αυτά, ενώ ο ΟΤΕ βρίσκεται σε σταθερά καθοδική πορεία, πολύ κοντά στο χαμηλό έτους (12,5 ευρώ). Από την πλευρά του, ο Mytilineos απέχει μόλις 3,5 ποσοστιαίες μονάδες από το ιστορικό υψηλό των 38 ευρώ, έχοντας «τρέξει» ένα ράλι άνω του 80% μέσα στο 2023.

Τέλος, οι τραπεζικές μετοχές, παρά τη χθεσινή στασιμότητα, βρίσκονται πολύ κοντά στα υψηλά έτους, τα οποία συμπίπτουν με τα υψηλά 7ετίας, προσφέροντας μια μέση ετήσια απόδοση της τάξης του 70%.