Skip to main content

Bitcoin: Η «ανάσταση» των cryptos και η θεωρία της κατσαρίδας

Πέρυσι η τιμή τους είχε καταρρεύσει. Φέτος - ακόμη και όταν κόπηκε το «κεφάλι» των κρυπτονομισμάτων - επιδόθηκαν σε ράλι. Πού οφείλεται η ανθεκτικότητα αυτή;

Στις αρχές του μήνα το Bitcoin έσπασε το φράγμα των 42.00 δολαρίων, πετυχαίνοντας έτσι το υψηλό του για το 2023. Έκτοτε το ράλι έχει ανακοπεί, αλλά η τιμή του δημοφιλέστερου κρυπτονομίσματος παραμένει κοντά στα 40.000 δολάρια, καταγράφοντας άνοδο της τάξης του 150% από τις αρχές του έτους. Η εντυπωσιακή επίδοση έχει επαναφέρει στο προσκήνιο σενάρια για επιστροφή του μέσα στο 2024 στα ιστορικά υψηλά επίπεδα των 69.000 δολαρίων, στα οποία είχε αναρριχηθεί τον Νόεμβριο του 2021 ή ακόμη και για εκτίναξη στα 100.000 δολάρια.

Η αισιοδοξία κατακλύζει συνολικά την αγορά των κρυπτονομισμάτων, με το Ethereum, το δεύτερο μεγαλύτερο σε κεφαλαιοποίηση κρυπτονόμισμα, να έχει ενισχυθεί 80% φέτος. Οι προσδοκίες για μειώσεις επιτοκίων αλλά και οι αναμενόμενες εγκρίσεις ETFs συνδεόμενων με ψηφιακά νομίσματα είναι δύο παράγοντες που φαίνεται να δίνουν ώθηση. Ωστόσο οι επενδυτές στη συγκεκριμένη αγορά είναι συνηθισμένοι και σε βουτιές. Μόλις πέρυσι η κατάρρευση του ανταλλακτηρίου κρυπτονομισμάτων FTX (δεύτερου μεγαλύτερου τότε παγκοσμίως) είχε οδηγήσει σε μία απίστευτη κατρακύλα τις τιμές των ψηφιακών νομισμάτων και σε αναλύσεις για τον θάνατο των cryptos. «Αναστήθηκαν» τόσο γρήγορα και εντυπωσιακά, που πολλοί ακόμη αδυνατούν να εξηγήσουν με τις παραδοσιακές οικονομικές θεωρίες και τις τάσεις των χρηματιστηριακών αγορών τις εφετινές επιδόσεις τους.

Ο Economist φτάνει μάλιστα στο σημείο να επικαλεστεί τη θεωρία… της κατσαρίδας. «Το να κόψεις το κεφάλι τους δεν λειτουργεί: οι κατσαρίδες μπορούν να ζήσουν χωρίς κεφάλι για έως και μία εβδομάδα. Το να τις χτυπήσεις, δεν εγγυάται αποτέλεσμα: ο σκελετός τους αντέχει έως και 900 φορέ το σωματικό τους βάρος…Είναι ένα ανεπιθύμητο παράσιτο και η παρουσία τους είναι πιο ενοχλητική, ακριβώς επειδή μοιάζουν άφθαρτες» αναφέρει χαρακτηριστικά το περιοδικό, επισημαίνοντας πως ακριβώς έτσι σαν «ανεπιθύμητο παράσιτο» βλέπουν αρκετές ρυθμιστικές αρχές, αλλά και παραδοσιακοί χρηματοοικονομικοί κολοσσοί την αγορά των κρυπτονομισμάτων. Οι εγκληματικές οργανώσεις τα χρησιμοποιούν για να ξεπλύνουν χρήμα. Οι τρομοκράτες για να χρηματοδοτήσουν τη δράση τους. Οι χάκερς ζητούν λύτρα σε Bitcoin.

Το κεφάλι κόπηκε, αλλά επέζησαν…

Κι όμως παρουσιάζουν την ίδια ανθεκτικότητα με τις κατσαρίδες. Το «κεφάλι» τους θα μπορούσε κανείς να πει ότι κόπηκε όταν ο Sam Bankman Fried, ιδρυτής του δεύτερου μεγαλύτερου ανταλλακτηρίου στον πλανήτη, μπήκε στη φυλακή για εξαπάτηση των επενδυτών, αλλά και όταν ο Chanpeng Zhao, ιδρυτής του κορυφαίου ανταλλακτηρίου, του Binance, κρίθηκε ένοχος για παραβίαση των νόμων περί ξεπλύματος χρήματος. Αλλά τα κρυπτονομίσματα, όχι μόνο επέζησαν, αλλά ανέκαμψαν. Οι ρυθμιστικές αρχές τα χτυπούν συνέχεια. Αλλά αυτό δεν εμπόδισε το Bitcoin να φτάσει από τα 16.000 δολάρια τον Ιανουάριο σε 40.000 σήμερα.

Πού οφείλεται η ανθεκτικότητα αυτή; Στην αυξημένη όρεξη για ρίσκο; Στην ικανότητα των επενδυτών να αγνοούν πάσης φύσεως κακές ειδήσεις, αν κρίνουν ότι δεν τους βολεύουν; Όχι. Βασικός παράγοντας που τα θωρακίζει, είναι η τεχνολογία τους. «Το Bitcoin, το Ether και άλλα ψηφιακά νομίσματα δεν είναι εταιρείες, δεν μπορούν να χρεοκοπήσουν ή να κλείσουν. Στηρίζονται σε blockchains. Οι λίστες τους πιστοποιούνται από αποκεντρωμένο δίκτυο υπολογιστών» εξηγεί ο Economist.

Με κάθε κύκλο εκρηκτικής ανόδου και πτώσης, μπορεί τα κρυπτονομίσματα να δίνουν αφορμές για σχόλια περί φούσκας, αλλά αποδεικνύουν ότι δεν είναι κάτι αντίστοιχο με τη φρενίτιδα για τις τουλίπες το 1630. Είναι στοιχεία ενεργητικού υψηλής μεταβλητότητας. αλλά σε βάθος χρόνου αντέχουν και φαίνεται να ακολουθούν έως έναν βαθμό τις μετοχές τεχνολογίας, χωρίς να έχουν παράλληλη πορεία με την ευρύτερη αγορά. Και ένα ενεργητικό που δεν ακολουθεί την ίδια κατεύθυνση με τα υπόλοιπα που έχετε στο χαρτοφυλάκιό σας, μπορεί να είναι και ένα κρίσιμο στοιχείο για τη διαφοροποίησή του.