Συνολικά κεφάλαια ύψους 2,04 δισ. ευρώ άντλησαν φέτος 18 εισηγμένες από το επενδυτικό κοινό μέσω δημόσιων εγγραφών, ιδιωτικών τοποθετήσεων και ομολόγων.
Εξαιρετική χρηματιστηριακή χρονιά είναι το 2023 για την Αθήνα, που φιγουράρει στην πρώτη θέση παγκοσμίως μεταξύ των αναπτυγμένων αγορών με βάση την ετήσια απόδοση (+38%). Πρόκειται για την καλύτερη επίδοση από το 2021, όταν τα αντληθέντα κεφάλαια είχαν εκτιναχθεί στα 8,01 δισ. ευρώ, ενώ το 2022 ήταν περίπου 1 δισ. Συνολικά, την τελευταία πενταετία 2019-2023 έχουν αντληθεί από το Χρηματιστήριο κεφάλαια ύψους 15 δισ. ευρώ, στηρίζοντας τις επιχειρήσεις και την οικονομία της χώρας.
Οι κυριότεροι λόγοι του ισχυρού επενδυτικού ενδιαφέροντος θα πρέπει να αναζητηθούν:
- Στην ανάκτηση της επενδυτικής βαθμίδας από την Ελλάδα έπειτα από 14 χρόνια που απένειμαν οι δύο κορυφαίοι οίκοι S&P και Fitch.
- Στη σταθερή ανοδική πορεία της εγχώριας οικονομίας όπως αποτυπώνεται στο ΑΕΠ, που θα προσεγγίσει τα 215 δισ. ευρώ, στη μείωση της ανεργίας κάτω από το 10%, αλλά και στη μείωση του ισοζυγίου τρεχουσών συναλλαγών που αναμένεται να κλείσει στο -6% σε σταθερές τιμές.
- Στο γεγονός ότι η χώρα θεωρείται πως έχει αλλάξει επίπεδο, προσφέροντας ένα από τα πιο βιώσιμα επενδυτικά stories διαρθρωτικής ανάπτυξης, με αποτέλεσμα να έχει επιστρέψει η εμπιστοσύνη από τους μεγάλους επενδυτικούς οίκους.
Μετά τη φυγή των κορυφαίων επενδυτικών funds από την Ελλάδα το 2010, φέτος επιβεβαίωσαν την παρουσία τους και την εμπιστοσύνη τους στην Ελλάδα στο πρόσφατο συνέδριο της Morgan Stanley και της ΕΧΑΕ, παρουσία και του ίδιου του πρωθυπουργού, τα μεγαλύτερα ξένα ονόματα όπως Capital Group, Lazard Asset Management, RWC Wellington, BlackRock, Fidelity, Pictet, GQG Partners, Triton, Helikon Investments, GIC, Robeco, Norges, Discovery και Fiera Capital.
Τραπεζικές κινήσεις
Παράλληλα φέτος, με εκδόσεις ομολόγων μειωμένης εξασφάλισης, οι τράπεζες άντλησαν από τις αγορές 3,4 δισ. ευρώ, ενώ έχουν μπροστά τους ακόμη περίπου δύο χρόνια για να καλύψουν με νέες εκδόσεις περί τα 4 δισ. ευρώ απαιτήσεων σε δείκτες MREL.
Ταυτόχρονα τα ποσά που αντλήθηκαν από τις τράπεζες από την αποεπένδυση του ΤΧΣ έφθασαν συνολικά το 1,46 δισ. ευρώ (1,067 δισ. από την Εθνική, 293,48 εκατ. από την Alpha Bank και 93,7 εκατ. από τη Eurobank). Επίσης αναμένεται η διάθεση του 27% της Πειραιώς από τον ερχόμενο Μάρτιο, ενώ και η διάθεση επιπλέον ποσοστού της Εθνικής (το ΤΧΣ ελέγχει ακόμη το 18,39% της τράπεζας) θα μπορούσε να εξεταστεί έπειτα από 6 μήνες από το τέλος του πρόσφατου placement της τράπεζας.
Μετά την ανάκτηση της επενδυτικής βαθμίδας για τη χώρα, υπάρχει καθαρός ορίζοντας και για την επερχόμενη -τα επόμενα δύο χρόνια- αναβάθμιση και του Χρηματιστηρίου στις ανεπτυγμένες αγορές, όπου τα κεφάλαια που δραστηριοποιούνται είναι σχεδόν 10 φορές περισσότερα.
Οι εκδόσεις του 2024
Το πρώτο εξάμηνο του 2024 θα υπάρξουν νέες εκδόσεις μέσω του Χρηματιστηρίου, που θα περιλαμβάνουν:
- ομολογιακό δάνειο της Intralot (150 εκατ. ευρώ),
- διάθεση των μετοχών του Διεθνούς Αεροδρομίου Αθηνών με την εισαγωγή του στο Χρηματιστήριο Αθηνών (700 εκατ. ευρώ έως 1 δισ. ευρώ τα κεφάλαια που αναμένεται να αντληθούν),
- την εισαγωγή στο Χ.Α. τουλάχιστον της Noval AΕΕΑΠ, θυγατρικής του ομίλου Viohalco και της Lamda Malls.