Skip to main content

Χρηματιστήριο: Πιέσεις με τον τζίρο στα ύψη για τις μετοχές της HelleniQ Energy

Στα 7 ευρώ «κλείδωσε» η τιμή για το placement, στις 12 Δεκεμβρίου η παραχώρηση του 11% των μετοχών

Σημαντική πίεση δέχεται η μετοχή της HelleniQ Energy (πρώην ΕΛΠΕ) στο Χρηματιστήριο Αθηνών, καθώς οι επενδυτές σπεύδουν να γεφυρώσουν την απόσταση μεταξύ της τρέχουσας τιμής (7,7 ευρώ το κλείσιμο στις 7/12) και της τιμής, στην οποία πρόκειται να πραγματοποιηθεί το placement των βασικών μετόχων.

Συγκεκριμένα, γύρω στις 12.30 το μεσημέρι, ο τίτλος της εταιρείας διύλισης στο χρηματιστηριακό ταμπλό υποχωρεί αισθητά κατά 5,3% και αναδιπλώνεται στα 7,29 ευρώ, δηλαδή στο χαμηλότερο σημείο από τις 31 Οκτωβρίου (χαμηλό πέντε εβδομάδων).

Μάλιστα, οι καθοδικές πιέσεις συνοδεύονται από υψηλό συναλλαγματικό τζίρο, καθώς μέχρι στιγμής έχουν διακινηθεί 1,5 εκατ. τεμάχια, συνολικής αξίας 11,5 εκατ. ευρώ. Αυτό το νούμερο, χωρίς να έχει ολοκληρωθεί η συνεδρίαση, ήδη αντιστοιχεί στο 1.385% του φετινού μέσου ημερήσιου τζίρου.

Σύμφωνα με τους αναλυτές, οι σημερινές απώλειες θεωρούνται απολύτως αναμενόμενες, καθώς οι επενδυτές προσπαθούν να «κλείσουν» τη διαφορά μεταξύ της τρέχουσας τιμής και της τιμής του placement, η οποία ανέρχεται στα 7 ευρώ (discount <10%).

Υπενθυμίζεται ότι οι βασικοί μέτοχοι της HelleniQ Energy, δηλαδή το δημόσιο και η οικογένεια Λάτση (Paneuropean Oil), αποφάσισαν να διαθέσουν στο επενδυτικό κοινό το 11% των μετοχών, με στόχο την ενίσχυση της διασποράς.

Η συναλλαγή, η οποία συγκέντρωσε υψηλό ενδιαφέρον (υπερκάλυψη κατά τρεις φορές), θα λάβει χώρα στις 12 Δεκεμβρίου.

Το ΤΑΙΠΕΔ θα διαθέσει 13.128.317 μετοχές και κατόπιν τούτου θα κατέχει το 31,2% του μετοχικού κεφαλαίου της HelleniQ (από 35,5%). Από την πλευρά της, η Paneuropean Oil θα διαθέσει 20.491.553 μετοχές. Επομένως, μετά την ολοκλήρωση του placement, θα κατέχει το 40,4% (από 47%).

Σε κάθε περίπτωση, οι προοπτικές για την εισηγμένη φαντάζουν ευοίωνες, ιδίως μετά την ενίσχυση της διασποράς.

Είναι ενδεικτικό ότι η Alpha Finance έχει αναθεωρήσει την τιμή – στόχο για τη μετοχή στα 9,96 ευρώ, δίνοντας παράλληλα σύσταση «buy». Στα 9,2 ευρώ έχει θέσει τον πήχη και η Euroxx, , ενώ η Pantelakis βλέπει το «ταβάνι» στα 9 ευρώ.

Μην ξεχνάμε δε, και το προσωρινό μέρισμα του 0,30 ευρώ ανά μετοχή, η αποκοπή του οποίου θα γίνει στις 10 Ιανουαρίου του 2024, εν είδει πρόωρης επιβράβευσης των μετόχων.